InTownPost

Ακολουθήστε μας :

27
Τρι, Ιουλ
Tο διάβασαν 962 άτομα (962 Views)

Ο ιατρός και συγγραφέας Θάνος Πιπιλής, συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου

-345

«…σκεφτόμουν μάλιστα να έγραφα [το βιβλίο] με ψευδώνυμο για να μην με αναγνωρίζουν οι ασθενείς μου. Το αστείο είναι, ότι τελικά με την επιδημία του κορωνοϊού είμαι «κρυμμένος» με μάσκα στην κανονική μου εργασία και «φανερός» στην συγγραφική μου απόπειρα.»


Ο Θάνος Πιπιλής γεννήθηκε στην Αθήνα και έπαιξε με την ψυχή του στο Πεδίον του Άρεως, την εποχή που κυκλοφορούσαν εκεί άφοβα τα παιδιά και στην Κηφισιά όπου περνούσε τα καλοκαίρια.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά την στρατιωτική θητεία και την υπηρεσία υπαίθρου ειδικεύτηκε ως καρδιολόγος με μετεκπαίδευση στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη.

Από το 1992 εργάζεται στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζει να γράψει κάτι εκτός από επιστημονική εργασία.


Κύριε Πιπιλή πωςπροέκυψαν οι ωραιότατες αυτές ιστορίες, στο πρώτο σας βιβλίο «Ιατρικό ημι-Απόρρητο» (διαβάστε εδώ), που ομολογουμένως αφήνουν μια γεύση γλυκιά στο τέλος της κάθε σελίδας τους;

Όπως ξέρετε στην Ελλάδα όλοι θέλουμε να μπαίνουμε στα χωράφια του άλλου. Όλοι κάνουμε τον γιατρό. Και καθώς εγώ είμαι ήδη γιατρός αποφάσισα να κάνω τον συγγραφέα. Οι παλαιότεροι καθηγητές Ιατρικής όταν έγραφαν κάτι εκτός της επιστήμης τους, χαρακτηρίζονταν ως ιατροφιλόσοφοι καθώς αναφέρονταν σε σημαντικά θέματα κοινωνικά, θρησκευτικά, ηθικά. Εγώ (σημεία των καιρών – όλα είναι πλέον πιο επιφανειακά), ασχολήθηκα με μερικές πτυχές του χαρακτήρα του Έλληνα ασθενή και του συγγενή του, προσθέτοντας αυτοβιογραφικές αναφορές. Έτσι, έγραψα 34 μικρές ιστορίες σε μορφή χρονογραφήματος που περιγράφουν την εύθυμη, την απρόοπτη και την αντισυμβατική πλευρά της ιατρικής καθημερινότητας. Άρα, όχι ιατροφιλόσοφος αλλά ιατροσχολιαστής!

Η συνεργασία σας με τον σκιτσογράφο Αλέξη Χατζηαλεξίου ξεκίνησε από παλιά, από τηνΣχολή Μωραίτη;

Είμαι τυχερός που συνεργάστηκα με τον Αλέξη Χατζηαλεξίου. Ο σκιτσογράφος ήταν συμμαθητής μου από το δημοτικό, σχεδίαζε στο σχολικό περιοδικό «Ο Εφηβος» και την σχολική εφημερίδα «Το Εκκρεμές». Όταν του διάβασα μερικά κείμενα δέχθηκε αμέσως να φτιάξει σκίτσα. Τόνισε ακριβώς τα σημεία που ήθελα και «έδεσαν» απόλυτα με το γραπτό. Νομίζω ότι το βιβλίο έγινε πολύ πιο ευχάριστο και όμορφο. Σε αυτό συνέβαλε ασφαλώς η γνωστή ποιότητα των εκδόσεων «Καπόν».

Ο καρδιολόγος Θάνος Πιπιλής και το βιβλίο του «Ιατρικό ημι-Απόρρητο», από τις εκδόσεις «Καπόν»


Ποιον θα θέλατε να δείτε να κρατάει το βιβλίοσας, πχ, μέσα σε ένα τρένο; Σε ποιο αναγνωστικό κοινό απευθύνεσθε;

Μα φυσικά σε όλους! Αρκεί να μπορούν να διαβάσουν! Με την ευκαιρία, επειδή εμείς οι γιατροί αρεσκόμαστε να δίνουμε οδηγίες θα συνιστούσα στον αναγνώστη να διαβάζει μια ιστορία την μέρα προ του ύπνου, αφιερώνοντας και αρκετό χρόνο στο σκίτσο, καθώς το καθένα έχει μικρές απολαυστικές λεπτομέρειες. Η δοσολογία μπορεί πάντως να είναι και αρκετά μεγαλύτερη με περισσότερες ιστορίες την μέρα. Ένας φίλος, μάλιστα, το διάβασε αυθημερόν, και δεν παρατηρήθηκε καμιά παρενέργεια!

Στα σχέδια σας είναι ίσως είναινα υπάρξει και ένα δεύτερο, άλλο βιβλίο

Καθώς είμαι Καρδιολόγος εν ενεργεία, είχα επιφυλάξεις ακόμα και για το πρώτο. Σκεφτόμουν μάλιστα να το έγραφα με ψευδώνυμο για να μην με αναγνωρίζουν οι ασθενείς μου. Το αστείο είναι, ότι τελικά με την επιδημία του κορωνοϊού είμαι «κρυμμένος» με μάσκα στην κανονική μου εργασία και «φανερός» στην συγγραφική μου απόπειρα. Για το μέλλον δεν γνωρίζω. Εξαρτάται και από την αποδοχή του «Ιατρικού ημι-απορρήτου». Και σας ευχαριστώ για την προβολή του στην ιστοσελίδα σας.

Εμείς ευχαριστούμε θερμά.

Ο Κώστας Ηλιάδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής «The Un...
Η συγγραφέας Ειρήνη Βαρδάκη, συνέντευξη στην Τίνα ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/