03
Τετ, Μαρ
Tο διάβασαν 376 άτομα (376 Views)

Ο ηθοποιός James Rodi, συνέντευξη στον Κώστα Ζήση

«…Δυστυχώς, στην χώρα μας δεν είναι ακόμα δεδομένη η ισότητα ανάμεσα σε άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας»

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1994. Αποφοίτησε από τη Σχολή Θεοδοσιάδη το 2017. Ήταν βοηθός σκηνοθέτη του Πέτρου Ζούλια στην παράσταση «Στα Άκρα» (2018) στο Θέατρο Χώρα. Έχει παίξει στις παραστάσεις: “ΕΠέΚΕΙΝΑ” στο Railway Carriage Theatre, σκηνοθεσία: Ευθύμης Χρήστου (2017), «Η Ακρόαση» στο Art 63 – Χώρος Τέχνης, σκηνοθεσία: Αλίκη Αλεξανδράκη (2017) και «Charlie Chaplin» στο θέατρο Ακροπόλ, σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας (2017-2018).

Πρωταγωνίστησε ως «μαθητευόμενο άτομο» στο αιρετικό «Τω Μάθειμα» (2018 – 2019) του Δημήτρη Κομνηνού, έργο που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία για δυο σεζόν στο Bios. Φέτος τον απολαμβάνουμε, πάλι στο Bios, ως αφηγητή της συγκλονιστικής ιστορίας του μαθηματικού Alan Turing στο «Αίνιγμα» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κομνηνού.

Το όνομα του; James Rodi. Σημειώστε το.
James, πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ο Δημήτρης (Κομνηνός) υπήρξε καθηγητής μου στην δραματική σχολή. Η πρώτη μας συνεργασία ξεκίνησε με αφορμή «Τω Μάθειμα», όπου υποδύθηκα το μαθητευόμενο άτομο. Απ' την πρώτη στιγμή αποκτήσαμε χημεία και μου ταίριαξε πολύ ο τρόπος που δουλεύει. Με αγκάλιασε. Καταλαβαινόμαστε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Όταν μου πρότεινε να συνεργαστούμε ξανά στο «Αίνιγμα», είπα αμέσως ναι και έτσι ξεκίνησε και η φετινή μας συνεργασία.

Ποιος ήταν ο Κρις Μόρκομ;

Ο Κρις ήταν ο παιδικός έρωτας του Άλαν Τιούρινγκ και καλύτερός του φίλος. Ιδιαίτερα ευφυής και με κλίση στα μαθηματικά και τις επιστήμες, όπως ο Άλαν. Ήταν σχεδόν η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, 13 Φεβρουαρίου του 1930 όπου ο Κρις πέθανε από φυματίωση, σε ηλικία 18 ετών. Ο θάνατος του Κρις έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ζωή του Άλαν, ήταν το αγόρι που έγινε έμπνευση.

Ο ρόλος του αφηγητή, με το ρόλο του Κρις Μόρκομ που συναντιούνται;

Στην παράσταση μας, ακριβώς επειδή ο θάνατος του υπήρξε τόσο καθοριστικός για τον Άλαν, ο Κρις αναλαμβάνει και τον ρόλο του αφηγητή του σήμερα (2020) επί σκηνής και τον συντροφεύει σκηνικά έως το τέλος του έργου.

Τι είναι το Θέατρο Ντοκουμέντο;

Το "Αίνιγμα» έχει να κάνει με την ιστορία ενός υπαρκτού προσώπου. Οι περισσότεροι από τους ρόλους έζησαν την εποχή του πολέμου, οπότε η ιστορία μας θα ήταν ελλιπής αν δεν δίνονταν πληροφορίες για την εποχή και τα γεγονότα. Στην παράσταση προβάλλονται βίντεο και οπτικοακουστικό υλικό από την περίοδο του πολέμου, αληθινά ντοκουμέντα και γίνονται συχνά αναφορές σε ιστορικά γεγονότα ενισχύοντας έτσι ό,τι συμβαίνει στην σκηνή, και δίνοντας μία σαφέστερη εικόνα στον θεατή για την ιστορία του Τιούρινγκ και το μέγεθος όσων κατάφερε.
Είσαι ένας νέος άνθρωπος. Τι έχει να μας πει, σήμερα, η ιστορία του Άλαν Τιούρινγκ;

Ο Άλαν Τιούρινγκ είναι στην πραγματικότητα ο άνθρωπος που εισήγαγε τις βάσεις ώστε εμείς σήμερα να έχουμε υπολογιστές, smartphones, αντικείμενα που πλέον είναι μέσα στην καθημερινότητα μας πιο πολύ από ποτέ. Πέρα από αυτό, η συμβολή του στο σπάσιμο της μηχανής Enigma, συντόμευσε τον πόλεμο κατά 2 χρόνια, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους. Παρ' όλα αυτά, λοιπόν, καταδικάστηκε λόγω της σεξουαλικής του ταυτότητας ως ομοφυλόφιλος. Αν και κανείς αναλογιζόμενος τα χρόνια που έχουν περάσει από τότε θα θεωρούσε ότι σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά (και σε πολλά κομμάτια σίγουρα είναι), πιστεύω πως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δυστυχώς, στην χώρα μας δεν είναι ακόμα δεδομένη η ισότητα ανάμεσα σε άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας. Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με τα τελευταία γεγονότα στην Βουλή. Είναι ιδιαίτερα κομβική η εποχή που ανεβαίνει το «Αίνιγμα», είναι μία εποχή που έχει νόημα να ακουστεί μία τέτοια ιστορία, και μας αφορά όλους ανεξαιρέτως.

Τι άλλο θα ήθελες να ξέρουμε για σένα;

Προσωπικά το 2019 μου ήταν μια περίεργη χρονιά με πολλές πληροφορίες και γεγονότα, τώρα είμαι σε μια έντονη δημιουργική φάση και καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2020 θα πάρουν μορφή, ανυπομονώ. Χαίρομαι που είμαι για ακόμη μία χρονιά κομμάτι σε μία δουλειά που θέλει να επικοινωνήσει κάτι τόσο σημαντικό όσο το δικαίωμα του ανθρώπου και την διαφορετικότητα.

Ο Τιούρινγκ τόλμησε να υποστηρίξει τη διαφορετικότητά του με ειλικρίνεια. Σε μία περίοδο που αυτό αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Πέρα από αυτό, είμαστε μια τέλεια ομάδα, συνεργάζομαι με ανθρώπους που τους αγαπώ και τους εκτιμώ και εκτός ότι είναι ταλαντούχοι είναι πολύ καλοί άνθρωποι και cool... σημαντικό. 

Ο π. Ανδρέας Κονάνος, συζητάει με την Τίνα Πανώριο...
Κωνσταντίνος Σκόπας: Συνέντευξη σε Α’ Πρόσωπο στην...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/