29
Κυρ, Νοε

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Ο εικαστικός Νικόλας Φωτιάδης ξεναγεί τη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου στην τέχνη του

«Ο τρόπος αντίδρασης μου σε όλη αυτή την ανισότητα και αδικία που υπάρχει γύρω μας, βγαίνει μέσα από τις συνθέσεις των έργων μου» «Να γίνουμε ουρανιοτοξοθήρες, να βρούμε φως και χρώματα. Να γίνουμε βροχοποιοί έμπνευσης και κάθε σταγόνα να είναι μια ιδέα σε διψασμένα μυαλά. Να γίνουμε φίλοι και να γίνουμε εραστές. Μαζί να γίνουμε. Και να γίνουμε άνθρωποι! Κι ίσως έτσι τελικά μέσα σε έναν πίνακα, κάτω από μια αρχαία κολώνα, πίσω από μια λέξη, βρούμε τα όνειρα...» Με συνεπήρε το παραπάνω σχόλιο του Δραμινού ζωγράφου Νικόλα Φωτιάδη και σας το μεταφέρω για να καταλάβετε με ποιόν έχετε να κάνετε. Έναν ανθρωπιστή εικαστικό καλλιτέχνη που ξεχωρίζει με το έργο του, και από τα τελάρα του μας βοηθά να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα… «Τα έργα μου είναι ο εσωτερικός κόσμος μου.... Εκεί βρίσκω όλα αυτά που αναζητώ... Και ταξιδεύοντας αγκαλιάζω την ύπαρξη μου στο λιβάδι με τα μωβ ηλιοτροπια.... Αυτό μου δίνει δύναμη και συνεχίζω  την αναζήτηση…» υπογραμμίζει ο ίδιος. Αύριο Κυριακή κλείνει τις πύλες της η έκθεσή του Νικόλας Φωτιάδη με τον τίτλο «Ταξιδεύοντας τα όνειρα», που πραγματοποιήθηκε  μεγάλη επιτυχία στην γκαλερί Toss της Θεσσαλονίκης απ΄ όπου πέρασε πλήθος φιλότεχνων.. «Ο εικαστικός Νικόλας Φωτιάδης στην έκθεση ζωγραφικής “Ταξιδεύοντας όνειρα” απλώνει μπροστά στο κοινό πίνακες σαν σελίδες ξεστρατισμένες από τα μεθυσμένα ημερολόγια της ζωής. Έργα πολυδιάστατα, πολύπτυχα, με ποικίλη θεματολογία από όπου ξεπετάγονται μοτίβα και μπλέκονται μορφές, βιβλία, πλάσματα του φαντασιακού και αχνές φιγούρες -δε θα ορκιστώ ανθρώπινες» αναφέρει στην κριτική της η Μαριάνθη Γρ. Λαζαρίδου- ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος. Η κουβέντα μας με το Νικόλα Φωτιάδη ήταν μια διαδρομή «σε έναν κόσμο που στενεύει, που επηρεάζεται από κρίση και μονολιθικότητα, που όλοι έχουν όρια, ο Νικόλας σπάει τα στεγανά τολμώντας να ανοίξει πόρτες που οδηγούν όχι μόνο στα όνειρα αλλά και σε εφιάλτες, αλλά εκείνους τους ντύνει, τους προσαρμόζει, τους μαλακώνει. Γιατί στον ήδη δύσκολο κόσμο, δε χρειάζεται να προστεθεί περισσότερο σκοτάδι», όπως εύστοχα σημειώνει κ. κα Λαζαρίδου.

Ζείτε και δημιουργείτε  στην περιφέρεια. Σας βοήθησε αυτό κ. Φωτιάδη στην καλλιτεχνική σας πορεία ή στάθηκε εμπόδιο στην περαιτέρω εξέλιξή σας; Ζω και εργάζομαι στη Δράμα. Εμπνέομαι από τα καθημερινά συμβάντα  γύρω μου και η συχνή διαφυγή από την πόλη στην φύση, γεμίζει με πληροφορίες τη βιβλιοθήκη του νου και  βοηθά την εξέλιξη μου στην ζωγραφική.

Σε ποια ηλικία αρχίσατε να ζωγραφίζετε και πώς αντέδρασαν οι γονείς σας, όταν τους ανακοινώσατε, την απόφασή σας να γίνετε ζωγράφος; Θυμάμαι από παιδί στο σχολείο να ζωγραφίζω. Τελειώνοντας  το Λύκειο συνειδητοποίησα πως η ζωγραφική είναι ο τρόπος να επικοινωνήσω με τον κόσμο και έτσι ξεκίνησα να πειραματίζομαι μέσα από την τέχνη και να εξελίσσομαι ως άνθρωπος. Δεν θα ξεχάσω το «οι καλλιτέχνες πεθαίνουν στην ψάθα» των γονέων μου, έως την στιγμή που η αγαπημένη μου μητέρα ένιωσε την αγάπη που τρέφω για την ζωγραφική και με βοήθησε να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στην σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, της είμαι ευγνώμων.

Καλλιτέχνης γεννιέσαι η γίνεσαι; Ποια είναι η  άποψή σας; Καλλιτέχνης γεννιέσαι όπως λέει  και ο Πικάσο. Το πιο σημαντικό είναι να καταφέρεις μεγαλώνοντας να διατηρήσεις τον καλλιτέχνη ενεργό για να συνεχίσει να δημιουργεί Τέχνη για την Ζωή.

 Ένας εικαστικός δημιουργός φαντάζομαι δέχεται ερεθίσματα από διάφορα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του, από τα οποία ορισμένα τον θέλγουν και άλλα τον πληγώνουν. Αποτυπώνοντάς τα δε στο έργο του άλλα υπονοεί, αλλά ο καθένας που γίνεται αποδέκτης του έργου του είναι ελεύθερος να τα ερμηνεύσει όπως αυτός θέλει. Τι σημαίνει τελικά έμπνευση για έναν δημιουργό; Έμπνευση είναι η τροφή που χρειάζεται ο καλλιτέχνης για να δημιουργήσει  τέχνη. Αρκεί να ενεργοποιηθεί το χρωματιστό κουμπί της φαντασίας και αμέσως εικόνες μεταμορφωμένες εμφανίζονται στην οθόνη του μυαλού. Γυμνάζοντας καθημερινά την υπόφυση μας.

Αν είχατε ζήσει εκτός Δράμας μπορείτε να φανταστείτε  πώς θα ήταν το έργο σας; Ανάλογα με την περιοχή και τους ανθρώπους που συναναστρέφεται κάποιος, γεννιούνται όμορφα ξεχωριστά, γεγονότα. Τα έργα μου πιστεύω θα είχαν και εκεί την ταυτότητα που θα τους έδινα.

Με εντυπωσίασε η ανάρτησή σας στο Fb: «Αφήστε αυτούς που ονειρεύονται και ξυπνήστε αυτούς που κοιμούνται...». Πως μπορείς να αφυπνίσεις θα έλεγα αυτούς που δεν νοιάζονται για τίποτα παρά μόνο πως θα περάσουν καλά οι ίδιοι; Μοναχά με την παιδεία μέσα από την  τέχνη. Διότι μόνο μέσα από την τέχνη δημιουργείς ερεθίσματα τα οποία αφυπνίζουν και διευρύνουν την αντίληψη ενός ανθρώπου. Γι’ αυτό και η τέχνη επιβάλλεται να υπάρχει ως μάθημα από την προσχολική ηλικία.

 Ότι βλέπετε, ό, τι ακούτε, ό, τι νιώθετε,  ό, τι βιώνετε καθημερινά , ό,τι σκέφτεστε, ό,τι ονειρεύεστε, όλα αυτά ζυμώνονται μέσα σας και εμφανίζονται μια ωραία ημέρα επάνω στον καμβά. Εστιάζεστε δηλαδή στο συναίσθημα; Αυτό τουλάχιστον ένιωσα, όταν είδα τα έργα σας. Οι εικόνες που εμφανίζονται στους καμβάδες μου είναι φιλτραρισμένα όνειρα. Από αυτά διαμορφώνω τις συνθέσεις  στις οποίες  τα συναισθήματα μου εξωτερικεύονται. Ο καλλιτέχνης εκθέτει και δεν διστάζει να εκτεθεί στο κοινό.

«Με νέες, διαφορετικές τεχνικές δημιουργεί πλέον όχι απλούς πίνακες, αλλά παράθυρα, από όπου ο θεατής μπορεί να ρίξει μια κρυφή ματιά σε πράγματα ανείπωτα», σχολιάζει εύστοχα η κα.  Μαριάνθη Γρ. Λαζαρίδου- ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος παρουσιάζοντας τη νέα σας δουλειά με τον γενικό τίτλο «Ταξιδεύοντας τα όνειρα». Ποια είναι τα ανείπωτα κ. Φωτιάδη; Ανείπωτα είναι τα όνειρα που επιθυμώ να εξωτερικεύσω με έναν ξεχωριστό τρόπο έκφρασης, είναι οι εικόνες που μεταμορφώνονται σε σουρεαλιστικές ιστορίες με στοιχεία από το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο.

Όπως όλοι μας έτσι κι εσείς βρισκόμαστε με το ένα πόδι  στη πεζή καθημερινότητα και με  το άλλο στο όνειρο. Θα βρούμε άραγε την ισορροπία μας; Φυσικά, αρκεί πρώτα να τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας, να αγαπήσουμε το παιδί που μεγαλώνει μαζί μας και να μην διστάσουμε να σχεδιάζουμε πράγματα ξαφνιάζοντας τον εαυτό μας καθημερινά.

Σας επηρεάζουν τα παγκόσμια γεγονότα, κι αν ναι τα εντάσσετε στα έργα σας; Ο τρόπος αντίδρασης μου σε όλη αυτή την ανισότητα και την αδικία που υπάρχει γύρω μας, βγαίνει μέσα από τις συνθέσεις των έργων μου. Έτσι περνάω μηνύματα και προσπαθώ να αφυπνίσω και εγώ τους συνανθρώπους μου.

«Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το πως αντιμετωπίζει τα ζώα πρωτίστως και τα παιδιά…»

Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας αντισυμβατικό Καλλιτέχνη; Προσπαθώ καθημερινά να είμαι ο εαυτός μου. Αυτό είναι το πιο αντισυμβατικό  στοιχείο μου, βλέποντας γύρω μου ανθρώπους να ψάχνουν απεγνωσμένα πρότυπα για να καλύψουν τα κενά μέσα τους.

Τι μπορεί να προσφέρει η τέχνη στους ανθρώπους σήμερα που προσπαθούν απεγνωσμένα να κερδίσουν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια; Μπορεί να διαλύσει το σκοτάδι του ψεύδους μέσα στο οποίο ζούμε; Η τέχνη έχει έναν μαγικό τρόπο να προσφέρει στιγμές μοναδικές προς όλους τους ανθρώπους. Αφυπνίζει και διαμορφώνει χαρακτήρες, επαναφέρει την χαμένη αυτοπεποίθηση και χτίζει ανθρώπους με αξίες. Είναι το μοναδικό φάρμακο που δεν χρειάζεται συνταγή και είναι ανέξοδο.

Πιστεύετε  ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την τέχνη; Κάθε εποχή αποτελείται από γεγονότα που σημαδεύουν την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Μέσα από αυτά τα γεγονότα ο καλλιτέχνης αφήνει το στίγμα του, δίχως να επηρεάζεται από τις όποιες αντίξοες συνθήκες καθώς αυτός έχει στόχο και σκοπό στην ζωή του να εκπληρώσει αυτήν την αποστολή.

Ποιοί καλλιτέχνες παλιοί ή σύγχρονοι είναι σημαντικοί για σας; Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες από τους οποίους επηρεάστηκα και διδάχτηκα , Έλληνες και ξένοι φυσικά. Ταυτίστηκα όμως με το πάθος του Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του, όπως αυτός εκφράστηκε μέσα στην συντηρητική κοινωνία που ζούσε και ένιωσα την μοναδικότητα που πρέσβευαν οι  ιδέες του, όπως αυτές μας αποκαλύπτονται μέσα από τα γραπτά του.

Ως γνήσιος Μακεδόνας, τι έχετε να πείτε για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προδοσία; Θα ήθελα σε αυτή την ερώτηση να απαντήσω αλληγορικά. Τα πολιτικά πρόσωπα που απαρτίζουν το σύνολο των εθνών θυμίζουν τους πρωταγωνιστές  στον πίνακα του Ιερώνυμου Μπός «Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων». Όταν εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή είναι γυμνοί ντροπαλοί και προσιτοί, όσο περνάει ο καιρός και ζυμώνονται στην λήθη της εξουσίας γίνονται σκληροί και αυταρχικοί, αυτό έχει επακόλουθο στο να νιώθουν άτρωτοι, αλάνθαστοι και φυσικά τυφλοί από την δόξα που τους τρέφει η ίδια η εξουσία. Και φτάνουμε στην ώρα της κρίσης στην οποία ο ένας προσπαθεί να εξοντώσει τον άλλο με μοναδικό σκοπό την απόλυτη εξουσία και το προσωπικό συμφέρων του. Έτσι φτάνουμε στην αυτοκαταστροφή του ανθρώπινου είδους. Οι λαοί του κόσμου τους προσπερνάνε γρήγορα και συνεχίζουν μαζί. Αυτοί γνωρίζουν τον παράδεισο μέσα τους.

Κάποιος ομότεχνός σας δήλωσε, ότι: «Εάν όλοι σκεφτόντουσαν όπως οι καλλιτέχνες, δεν θα άφηναν, δεν θα επέτρεπαν σε καμία περίπτωση, παιδιά και άνθρωποι να πεθαίνουν από πείνα ή πολέμους! Δεν θα μπορούσαν να το επιτρέψουν, αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας είναι βαρβαρότητα!» Εμπεριέχει δόση αλήθειας αυτό; Ο καλλιτέχνης νιώθει την πνευματικότητα που πρεσβεύει το ανθρώπινο είδος. Γνωρίζει πως το μέλλον είναι τα παιδιά και ότι η εξέλιξη έρχεται μονάχα με την μη βία ,διότι ο πόλεμος και ή πείνα είναι το μεγαλύτερο είδος βαρβαρότητας. Εξάλλου ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το πως αντιμετωπίζει τα ζώα πρωτίστως και τα παιδιά. Σεβασμός στην Ζωή λοιπόν. Η αλήθεια μέσα μας βρίσκεται.

Βιογραφικό Νικολάου Φωτιάδη

Ο Νικόλας Φωτιάδης γεννήθηκε στην Δράμα. Μαθήτευσε και παράλληλα εργάστηκε 3 χρόνια σε εργαστήριο Μεταξοτυπίας στη Δράμα. Ασχολήθηκε με καλλιτεχνική διακόσμηση εσωτερικών χώρων, επίσης καλλιτεχνική και εικαστική επιμέλεια σε φεστιβάλ στην Ελλάδα. Το 2000 παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο εργαστήριο του Κ.Τσίγκρη στην Αθήνα. Το 2006 περνάει στη Σχολή Καλών Τεχνών Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Φοιτά στο εργαστήριο των καθηγητών Ιωαν. Φωκά και Β. Πλοιαρίδη. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα Χαρακτικής στο εργαστήριο Χαρακτικής του καθηγητή Ξ. Σαχίνη. Τον Ιούνιο του 2011 παρουσιάζει την διπλωματική του εργασία. Βαθμολογήθηκε με 9.11 Τον Ιούλιο του 2011 παίρνει πτυχίο με Άριστα -Κατεύθυνση Ζωγραφικής. Εργάζεται ως Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός σε Σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Δράμα. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές συμμετοχές και έχει στο ενεργητικό του 5 Ατομικές Εκθέσεις.

Η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου κουβεντιάζει «χριστουγεν...
Ο Χάρης Σώζος σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη Σμαρ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://intownpost.com/

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares