fbpx

banner αεροδρομίου

«Ο Δρόμος του Κεραυνού»

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

 (Thunder Road)

 

  • Είδος: Δράμα
  • Παραγωγή: Η.Π.Α. (2018)
  • Σκηνοθεσία : Τζιμ Κάμινγκς
  • Με τους: Τζιμ Κάμινγκς, Κένταλ Φαρ, Νίκαν Ρόμπινσον, Μέικον Μπλερ
  • Διάρκεια: 92’
  • Διανομή: Spentzos Film

Υπάρχει και ο Τζιμ Κάμινγκς, που αν συνεχίσει με αυτή την ταχύτητα, και όρεξη σύντομα θα επισκιάσει κάποιους νεόκοπους «ψαγμένους» του καλλιτεχνικού σινεμά των Η.Π.Α. (βλέπε, ας πούμε, τον Τζέιμς Φράνκο). Αμερικανός ηθοποιός ο Τζιμ Κάμινγκς, άνευ υψηλών περγαμηνών, μικρομηκάς, που δυο χρόνια πίσω σκηνοθέτησε την βραβευμένη, διάρκειας 13 λεπτών ταινία, στο γνωστό, ανεξάρτητο φεστιβάλ του Σάντανς, με πυξίδα το γνωστό τραγούδι του Μπρους Σπρίνγκστιν «Thunder Road».

Το φιλμάκι έκανε αίσθηση και αποφάσισε να το επιμηκύνει χρονικά, καταλήγοντας στα 92 λεπτά, εντάσσοντας το στις κινηματογραφικές παραγωγές μεγάλου μήκους. Είναι η δεύτερη δουλειά του και μάλιστα ως «ανεξάρτητη» που είναι στις διάφορες φεστιβαλικές περιοδείες της τσιμπούσε βραβειάκια, αφήνοντας καλή γεύση στους θεατές.

Και όντως αφήνει καλή γεύση με το μαύρο σχόλιο-χιούμορ να πέφτει σαν γλάσσο στο άκρως δραματικό σενάριο της ιστορίας. Ηλεκτρισμένοι μονόλογοι από τον οργίλο Κάμινγκς, σε performance ανάμεσα στο χάσιμο ειρμού και ψυχανάλυσης, να γυρίζει επιδέξια το αφοδράριστο μέσα της αμερικανικής κοινωνίας προς τα έξω και ο αρλεκίνος του αμερικανικού ονείρου να φαντάζει πιο αληθινός και τρομακτικός στις παγωμένες ανάσες της ψευτοηθικής και της καφρίλας.

Η ανωριμότητα, η ανισορροπία και οι νευρώσεις μετατρέπονται σε ένα καλό καύσιμο για την κοινωνική σάτιρα των αδιεξόδων του Κάμινγκς, που πραγματικά, δίνει τα ρέστα του σε νευρωτικά μονοπλάνα και ως άνθρωπος ορχήστρα (σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ και ερμηνεία δικά του) τα πάει φίνα.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι όλες οι σταθερές του σεναρίου και της πλοκής, τόσο στην ψυχοσύνθεση του βραδύνοα ήρωα, όσο και στα αντανακλαστικά του – δεμένα γερά στο επαρχιώτικο, αυτοκτονικό περιβάλλον της άνευρης κωμόπολης που ζει – είναι εντελώς αμερικάνικα, όπως και τα θέματα με τον τρόπο που τα πραγματεύεται απασχολούν μόνο τους συμπατριώτες του. Έχει ένα σινεφίλ ενδιαφέρον, πιθανώς, ως η αρχή του νήματος που θα τυλίξει στο δημιουργικό του αδράχτι ο χειμαρρώδης και φέρελπις Τζιμ Κάμινγκς. Οψόμεθα!    

Ο ψυχολογικά ευάλωτος αστυνομικός Τζιμ Αρνάου (Τζιμ Κάμινγκς – καταιγιστικός) με ένα πρόσφατο διαζύγιο στην πλάτη προσπαθεί να ξεπεράσει τον θάνατο της μητέρας του, που ήταν η δασκάλα χορού της μικρής πόλης. Ταυτόχρονα προσπαθεί με κωμικοτραγικούς τρόπους να βάλει σε τάξη την προσωπική του ζωή και την σχέση με την μικρή κόρη του, που ζει με την επιπόλαιη μητέρα της.

Όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο, καθώς ο Τζίμ αναγκάζεται να πουλήσει τον χώρο της σχολής χορού της μητέρας του για να πληρώσει τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει το διαζύγιο του. Η μια βλακεία στην υπεύθυνη δουλειά του αστυνομικού ακολουθεί την άλλη με αποτέλεσμα ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας αναγκάζεται να τον απολύσει.