18
Κυρ, Απρ
Tο διάβασαν 356 άτομα (356 Views)

Ο Γιώργος Μαργαρίτης μιλάει με τη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου με αφορμή τη μεγάλη του γιορτή

«…λαϊκός τραγουδιστής είναι τίτλος τιμής και στον χαρίζει μόνο ο κόσμος»

Ο Γιώργος Μαργαρίτης! Ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της σύγχρονης, μουσικής ιστορίας της χώρας. Σαράντα χρόνια τώρα λάμπει στις μουσικές σκηνές και τη δισκογραφία. Τα τραγούδια του είναι παρηγοριά και συντροφιά. Πόνος και λησμονιά. Αγάπη, δάκρυ, χαρά και ψυχαγωγία . Συνένωσε με επιτυχία  το χτες με το σήμερα, το κλασικό με το σύγχρονο, μέχρι και τα ακούσματα της νεότερης γενιάς. Μέσα στη φωνή του και τον απαράμιλλο τρόπο του ενώνονται δημιουργικά τα βυζαντινά ακούσματα που έχει απ’ τους παντοτινούς δασκάλους του τραγουδιού μας, αλλά και τα δύσκολα βιώματά του. Ο Γιώργος Μαργαρίτης πανηγυρίζει για  τις τέσσερις αυτές χρυσές 10ετίες του στο τραγούδι και τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20:30. καλεί τους φίλους του στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» για να γιορτάσουν μαζί το σημαντικό αυτό γεγονός. Από αυτή τη συναυλία δεν θα λείπουν οι εκπλήξεις , αφού τον ερμηνευτή πλαισιώνουν τέσσερις ανεπανάληπτοι συνθέτες με τους οποίους συμπορεύτηκε (Πλέσσας, Νικολόπουλος,  Σούκας, Παπαδημητρίου) και ερμηνευτές πρώτης γραμμής, που τον συνδέουν μαζί τους δεσμοί φιλίας και αλληλοεκτίμησης (Aσλανίδου, Γλυκερία, Κότσιρας, Μάστορας,  Μαχαιρίτσας, Νέγκα, Γαλιάτσου, Σκάρος). Στη μουσική επιμέλεια  και στις ενορχηστρώσεις, ένας από τους καλύτερους συνθέτες- ενορχηστρωτές της εποχής μας, ο Αντώνης Γούναρης . Στον ρόλο του καλλιτεχνικού συμβούλου ο  Κώστας Μπαλαχούτης. Σε μια από τις εντατικές πρόβες λίγο πριν τη μεγάλη του γιορτή ο κ. Μαργαρίτης μου έκανε τη τιμή να μιλήσουμε . Οφείλω να πω, ότι κάθε φορά που τον συναντώ εντυπωσιάζομαι από το μεράκι, την αλήθεια του και τη συστολή του. Γι΄ αυτό απέκτησε  την εκτίμηση του κόσμου, σκέφτομαι. Γι΄ αυτό αγαπήθηκε όσο κανένας, κερδίζοντας με τη σπάνια φωνή του τον τίτλο του λαϊκού τραγουδιστή, που κατέκτησε με συνέπεια και δίχως επικοινωνιακά παιχνίδια. Τι θα ακούσουμε κ. Μαργαρίτη τη Δευτέρα 24 του μήνα στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στη μεγάλη σας γιορτή; Θα ακούσετε τα τραγούδια που χαρακτήρισαν εδώ και τέσσερις δεκαετίες την πορεία μου στο τραγούδι. Προσωπικές μου στιγμές αλλά και δημιουργίες μεγάλων συνθετών και στιχουργών που έχουν με τη σειρά γράψει τη δική τους ιστορία στο ελληνικό τραγούδι και τις καρδιές του κόσμου. Απ’ το «Κελί 33» στο «Πεθαίνω για σένα» μέχρι και το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» και τη «Δραπετσώνα».

Τί «…απροσδόκητα» μας φέρατε με την υπέροχη λαϊκή φωνή σας μέσα στα απροσδόκητα που μας περιμένουν; Εγώ πορεύτηκα με ξεκάθαρη στράτα. Τραγούδησα τον νταλκά των απλών ανθρώπων, την καθημερινότητά τους, κι έτσι έβγαλα το δικό μου νταλκά, όσα είχα δηλαδή στη ψυχή, την καρδιά και το μυαλό μου. Τώρα όσον αφορά τη συναυλία και μόνο οι δημιουργοί αλλά και οι ερμηνευτές που με συντροφεύουν υπογραμμίζουν με τον καλύτερο τρόπο το χαρακτήρα της γιορτής. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα και οφείλω σε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και στον κόσμο που θα έρθει να μας τιμήσει με τη σειρά του, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όσον αφορά τα «απροσδόκητα», να σας βεβαιώσω ότι πέρα από όσα και όσους έχουν ανακοινωθεί θα υπάρξουν και πολλές ακόμη δυνατές εκπλήξεις.

Είσθε ο τελευταίος μεγάλος του λαϊκού μας τραγουδιού! Λάμπετε στο μουσικό στερέωμα παρά τον πόλεμο που δεχθήκατε στα πρώτα σας βήματα από ανθρώπους που σας ζήλευαν. Αναφέρομαι στη «φίρμα» που σας έδιωξε από το μαγαζί που συνεργαζόσαστε και μείνατε στο δρόμο. Σίγουρα από αυτήν εμπειρία γίνατε πολύ δυνατός. Τί περάσατε για να ορθοποδήσετε; Κάθε άνθρωπος που ξεκινάει τη διαδρομή του σε ένα χώρο, συμβαίνει να τον αμφισβητήσουν και ορισμένες φορές και να τον πολεμήσουν ακόμη. Δεν πρέπει να μένουμε σε αυτά αλλά να προχωράμε μπροστά. Αυτός που αξίζει πραγματικά θα τον βρει το δρόμο του.

Από παιδί ο καημός σας και ο νταλκάς ήταν το τραγούδι που ακούγατε από τα γραμμόφωνα των καφενείων. Ήσαστε προικισμένος με μια θεϊκή φωνή. Φανταζόσαστε ποτέ ότι θα διακρινόσαστε ως ο μεγαλύτερος λαϊκός τραγουδιστής της εποχής μας. Δεν ξέρω αν είμαι ο μεγαλύτερος, αλλά ναι, αισθάνομαι λαϊκός τραγουδιστής, και νιώθω την ευθύνη των λέξεων αυτών. Γιατί λαϊκός τραγουδιστής είναι τίτλος τιμής, και στον χαρίζει μόνο ο κόσμος.

«…Περάσαν μεγάλες μορφές σ’ αυτή τη γωνιά του κόσμου, είναι κρίμα να χαθεί η σπορά τους»

Μιλήσατε στην καρδιά μας από την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά που έκανε πάταγο. Πώς εισπράξατε αυτή την επιτυχία; Πως θα γινόταν αλλιώς, αφού ο πρώτος μου δίσκος λεγόταν «Εσύ μιλάς στην καρδιά μου». Το διαβατήριό μου ήταν ο Τάκης Σούκας, που θα είναι μαζί μας και στη συναυλία. Είναι ο άνθρωπος που χάρη στα τραγούδια του μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω γνωστός στο πανελλήνιο. Σπουδαίος μουσικός και συνθέτης. Του χρωστάω πολλά.

Είστε στη νύχτα πάνω από 45 χρόνια. Γνωρίζετε λοιπόν τους κανόνες της. Είναι επικίνδυνη η νύχτα αν σηκώσεις μπαϊράκι; Και η μέρα έχει κανόνες και κινδύνους. Το «μπαϊράκι» πρέπει να σηκώνεται μόνο όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι, και να έχει ουσία και αξία. Αλλιώς είσαι χαμένος από χέρι.

Έχουν συρρικνωθεί οι δουλειές στα μαγαζιά λόγω της οικονομικής κρίσης; Είναι αυτονόητο. Το αλά καρτ είναι δύσκολη υπόθεση. Να έρθει δηλαδή ο άλλος γιατί επιλέγει να σε ακούσει κι όχι γιατί οι επιχειρηματίες με τις άκρες και τις γνωριμίες που διαθέτουν να γεμίζουν τους χώρους. Εγώ δουλεύω κανονικά αλά καρτ και όπου κι αν βρεθώ, δόξα τον Θεό, τα πάμε μια χαρά.

Μείνατε μόνος σας κυριολεκτικά να υπηρετείτε το λαϊκό τραγούδι. Έχει ανηφόρα ο δρόμος σε αυτό το απαιτητικό είδος; Δεν είμαι μόνος μου. Υπάρχουν ακόμη ξεχωριστοί καλλιτέχνες. Ορισμένοι θα με συντροφεύσουν στη συναυλία στο Βύρωνα. Ο δρόμος του τραγουδιού είναι ο μόνος που ξέρω. Ανηφόρα, κατηφόρα αυτόν ακολουθώ.

Εσείς, περισσότερο από τον καθένα κ. Μαργαρίτη, ξέρετε καλά τι θα πει ξεριζωμός. Τι θα λέγατε για τους μετανάστες; Με λυπεί που καταρτισμένα παιδιά αναγκάζονται να αφήνουν τον τόπο μας. Όμως πλέον ο κόσμος έχει μικρύνει. Ο καθένας πρέπει να κυνηγήσει το όνειρό του. Το ιδιαίτερο με μας είναι, πως οι μετανάστες μας γίνονται πιο Έλληνες, αν μπορώ να το πω έτσι, απ’ όσους μένουμε εδώ. Κουβαλάνε δηλαδή την πατρίδα μέσα τους, την ταξιδεύουν στον κόσμο, και κάποια στιγμή επιστρέφουν για να βοηθήσουν.

Ξεκινήσατε τη διαδρομή σας ερμηνεύοντας εκπληκτικά δύο τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί η συνεργασία σας σε ένα μεγάλο δίσκο; Ο Μίκης είναι τεράστιος. Η επαφή μαζί του, μικρή ή μεγάλη αποτελεί τιμή και ευλογία. Κοντά είμαστε, θα έρθει κι αυτό με το νέο έτος.

Τι θα συμπληρώνατε στο στίχο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου : «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά σαν άνθρωπος να κλαίει να του χτυπώ τα τέλια του τον πόνο μου να λέει». Η Ευτυχία δεν χρειάζεται συμπλήρωμα… Τα λέει όλα με την πένα της, το κοφτερό μυαλό της, την ευαίσθητη ψυχή της, την πηγαία τέχνη της.

«Ο Τσιτσάνης είναι η μοναδική ζωντανή απόδειξη ότι έχουμε πολιτισμό» είχε πει ο Γιάννη Τσαρούχης. Εσείς που τόσο αγαπήσατε τον Τσιτσάνη και τα τραγούδια του, τι έχετε να πείτε; Όταν ο τεράστιος όπως σας είπα Μίκης έχει υποκλιθεί στον Τσιτσάνη, κι όταν ο ζωγράφος μας λέει αυτά τα λόγια τι άλλο να προσθέσω… Νιώθω ευτυχής που πιτσιρίκος συναντήθηκα μαζί του και τον τραγουδάω πάντα. Γι’ αυτό παρουσίασα κι έναν διπλό δίσκο με τραγούδια του Τσιτσάνη που πιστεύω τα ερμήνευσα όπως τους αρμόζει.

Σήμερα, στην πιο ώριμη ερμηνευτική σας φάση φανερώνοντας τη δύναμη της ιδιότυπης φωνής και της λαϊκής ψυχής, τι  όνειρα κάνετε; Να είμαστε καλά και να δημιουργήσουμε ενωμένοι, την επόμενη καλύτερη μέρα, στον τόπο μας, για τις γενιές που έρχονται. Περάσαν μεγάλες μορφές σ’ αυτή τη γωνιά του κόσμου, είναι κρίμα να χαθεί η σπορά τους.

Ο Γιώργος Πράτανος μιλάει στην Τίνα Πανώριου
Η Ελένη Γερουλάνου μιλάει με την Τίνα Πανώριου για...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/