InTownPost

Ακολουθήστε μας :

18
Παρ, Ιουν
Tο διάβασαν 447 άτομα (447 Views)

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και ο Σωτήρης Μητρούσης, συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου

-12

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι βιολονίστας, μέλος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και καθηγητής βιολιού. Συνθέτει, επιμελείται και διδάσκει μουσική για παιδικό θέατρο. Έχει αναλάβει τη διεύθυνση παιδικών χορωδιών, μαθητικών ορχηστρών και μουσικών παραστάσεων. Έχει γράψει τα βιβλία: «Η Σιρεφά και οι χαμένες νότες», «Μια πόλη, μα ποια πόλη», «Κάποτε στη Μελωδιούπολη», καθώς και τις σειρές «Το μπλοκάκι ενός UFO» και «Ένα μυστήριο για τον... Μπούφο» (διαβάστε εδώ) .

Ο Σωτήρης Μητρούσης γεννήθηκε κι αυτός στον Πειραιά. Είναι επαγγελματίας γραφίστας και ερασιτέχνης σκιτσογράφος. Από μικρός, όποτε έβρισκε ευκαιρία, μουντζούρωνε χαρτιά, μπλοκάκια και τα χέρια του. Τα τελευταία χρόνια κάνει μουντζούρες και στο κομπιούτερ του. Έχει εικονογραφήσει επίσης τις σειρές «Το μπλοκάκι ενός UFO» και «Ένα μυστήριο για τον... Μπούφο» (διαβάστε εδώ).


«Πολύ θα ήθελα να γράψω για μεγαλύτερους κι έχω πολλά να τους πω, όμως κάθε πράγμα στην ώρα του»


Ο συγγραφέας Γιώργος Κωνσταντινίδης προσκεκλημένος σε δημοτικό σχολείο


Κύριε Κωνσταντινίδη, πότε καταλάβατε ότι θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας ιστορίες; Από μικρός ίσως;

Η αλήθεια είναι πως από τα χρόνια του Δημοτικού σχολείου τις εργασίες που μας έβαζαν πάντα τις έγραφα σαν μικρά βιβλία, ή σαν δημοσιογραφικά κείμενα. Μου άρεσε πάρα πολύ να γράφω και να διηγούμαι ιστορίες. Διάβαζα και πολλά βιβλία τότε και ήμουν επηρεασμένος απόλυτα. Αυτές τις ιστορίες τις συνέχισα αργότερα στους μαθητές και στη κόρη μου. Κάποια στιγμή είχα την τύχη να εκδοθούν δικές μου ιστορίες από τις εκδόσεις Άγκυρα και τώρα από τις εκδόσεις Μίνωας. Θέλω εδώ να πω στους μικρούς μας φίλους να γράφουν τις ιστορίες του και να τις κρατάνε. Μπορεί να μη γίνουν συγγραφείς αργότερα, μα θα έχουν τις δικές τους ιστορίες γραμμένες και φυλαγμένες. Μετά από χρόνια θα απολαύσουν να «βουτήξουν» στις παιδικές τους αναζητήσεις. Είναι πολύ όμορφο.

Σπουδάσατε μουσική, γίνατε όμως και δάσκαλος; Η επαφή σας, η τριβή με τους μαθητές σας βοηθά να γράφετε παιδικά βιβλία; Τα καταλαβαίνετε καλύτερα εσείς τα μικρά;

Δεν ξέρω αν τα καταλαβαίνω καλύτερα, αλλά σίγουρα έχω καλή επαφή μαζί τους. Μου λένε τους προβληματισμούς, τις ιδέες, τις γκάφες και τα αστεία τους και φτιάχνουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαθητή- δασκάλου- φίλου. Έτσι κι εγώ μπορώ να μοιραστώ μαζί τους τα δικά μου θέματα.

Έχετε όμως και μια κόρη. Της διαβάζετε εκείνης πρώτης τις ιστορίες σας; Και είναι αυστηρός κριτής;

Είναι πολύ αυστηρός κριτής και μου δίνει και ιδέες. Δεν διαβάζει πάντα πρώτη τις ιστορίες αλλά έχει γνώση γιατί πράγμα γράφω και ρωτά για τη πλοκή.

Μέχρι στιγμής έχετε γράψει 15 βιβλιαράκια για νεαρούς αναγνώστες. Στα σχέδια σας είναι να γράψετε κάποτε και για μεγαλύτερους;

Πολύ θα το ήθελα να γράψω για μεγαλύτερους κι έχω πολλά να τους πω, όμως κάθε πράγμα στην ώρα του.

Το παράδοξο αυτό καλοκαίρι – σας βρήκε πού; Παρέα με το κομπιούτερ σας γράφοντας κάτι καινούργιο;

Αυτό το καλοκαίρι θα ήταν όντως περίεργο. Ευτυχώς έχω συνήθως καλή παρέα το βιολί, το πιάνο, ανθρώπους που με αγαπάνε και το κομπιούτερ μου. Αν σε αυτά προσθέσουμε και πολλές ιδέες που τριγυρίζουν στο κεφάλι μου, μπορώ να πως με βεβαιότητα πωςήταν ένα δημιουργικό καλοκαίρι!


«…συνδημιουργούμε τα βιβλία μας ανταλλάσσοντας ιδέες και πειράγματα μέσα από τις σελίδες τους»


Ο εικονογράφος Σωτήρης Μητρούσης


Κύριε Μητρούση, είστε επαγγελματίας γραφίστας, σκιτσάρετε όμως υπέροχα και για βιβλία. Μόνο παιδικά ή και για μας τους ωριμότερους, ηλικιακά τουλάχιστον;

Το σκίτσο είναι το χόμπι μου. Πριν ασχοληθώ με τα παιδικά βιβλία έκανα γελοιογραφίες, κάτι που δεν προλαβαίνω πλέον να κάνω συστηματικά. Έχω κάτι στο μυαλό μου για τους μεγαλύτερους αλλά ακόμη, ως ιδέα, είναι στα σπάργανα!

Την ώρα της δουλειάς, πως συγκεντρώνεστε; Με ραδιοφωνάκι, σε πλήρη απομόνωση, αργά την νύχτα;

Την ώρα της πρωινής δουλειάς (ως γραφίστας δηλαδή) δεν υπάρχει περιθώριο για συγκέντρωση. Γίνεται χαμός με τηλέφωνα, συνεννοήσεις, e-mail, μηνύματα. Επομένως σχεδόν πάντα η δημιουργία γίνεται το βράδυ και συνήθως με μουσική. Όταν, μάλιστα, πλησιάζει η ώρα να παραδώσουμε το βιβλίο για το τυπογραφείο τότε το βράδυ γίνεται ξημέρωμα πριν το καταλάβω!

Εσείς πάλι σε τι ηλικία αποφασίσετε ότι θα ακολουθήσετε την γραφιστική; Το «είχατε» από το δημοτικό; Μουτζουρώνατε χαρτιά και τετράδια;

Μουντζούρωνα ό,τι έβρισκα! Δεν ξέρω πως θα ακουστεί στους γονείς, αλλά από το δημοτικό ακόμη δεν είχα ούτε ένα σχολικό βιβλίο χωρίς να το έχω γεμίσει σκιτσάκια. Ο πατέρας μου, αν και δεν έχει σχέση με το αντικείμενο, κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι είχα «χέρι» και από την πρώτη δημοτικού με έβαζε να ζωγραφίζω με κάθε ευκαιρία. Το καλοκαίρι Τετάρτης προς Πέμπτης δημοτικού έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο με οδηγίες και συμβουλές για γραφίστες και σχεδιαστές. Αυτό ήταν. Είχα πάρει την απόφαση ότι θα γίνω γραφίστας.

Με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη πότε αποφασίσατε να δημιουργήσετε παρέα.Το μπλοκάκι στην αρχή και τον Μπούφο, στη συνέχεια;

Εγώ δεν αποφάσισα τίποτα, ο Γιώργος φταίει για όλα! Είμαι πολύ τυχερός, και τον ευχαριστώ, που μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με το παιδικό βιβλίο. Το 2013 ο Γιώργος είχε μαζέψει αρκετό υλικό με αληθινές ιστορίες που του έλεγαν, κυρίως, οι μαθητές του καιμου πρότεινε να εικονογραφήσω το πρώτο βιβλίο της σειράς «Το Μπλοκάκι ενός UFO». Αν και δεν είχα ασχοληθεί μέχρι τότε με την εικονογράφηση, δέχτηκα με χαρά να το κάνω. Επειδή είμαστε πολλά χρόνια φίλοι και ο Γιώργος μου είχε εμπιστοσύνη, δεν με περιόρισε καθόλου, όσον αφορά τις εικόνες είχε μόνο δύο οδηγίες: Η μία να ακολουθήσουμε το στιλ του «Μικρού Νικόλα» και η άλλη τα σκίτσα να έχουν απλές γραμμές - σαν να τα έχει κάνει παιδί. Εγώ με τη σειρά μου του ζήτησα να με αφήνει να "σχολιάζω" κάποια κείμενα με τα σκίτσα γράφοντας κάποια "μπαλονάκια" καθώς και να "ξεφεύγω" από την αφήγηση και να κάνω εικόνες άσχετες, εκ πρώτοις όψεως, με αυτήν (πχ να βάλω δύο μύγες να μιλάνε). Φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι είναι και το γραφιστικό, καθώς μαζί με τις εικόνες "στήνω"και τις σελίδες. Έτσι και το UFO και ο Μπούφος, στο τέλος, έγιναν και βιβλίο και κόμικ. Με τον τρόπο αυτό συνδημιουργούμε τα βιβλία μας ανταλλάσσοντας ιδέες και πειράγματα μέσα από τις σελίδες τους.

Εκτός από συνεργάτες είστε όμως και φίλοι καρδιάς με τον συγγραφέα;

Από τη δευτέρα λυκείου! Είμαστε μαζί τριάντα χρόνια και συνεχίζουμε! Επίσης εκτός από φίλοι είμαστε και κουμπάροι. Ο Γιώργος με έχει παντρέψει.

Εσείς πάλι τούτο το καλοκαίρι το μες στην καταχνιά πού πήγατε;

Ο τίτλος του καλοκαιριού ήταν: «Οικογενειακώς στην Αίγινα»! Με καλή παρέαπεράσαμε δύο όμορφες εβδομάδες που μας βοήθησαν να ξεχάσουμε τα «κορωνογεγονότα»!


Τα βιβλία ένα «Μυστήριο για τον Μπούφο» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας
Η συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη, συνέντευξη στην Τ...
Η συγγραφέας Κατερίνα Μανανεδάκη, συνέντευξη στην ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/