fbpx

banner αεροδρομίου

 

«Ο Γιάννης Μπέζος Ανέστησε τον Μαυρογιαλούρο», γράφει η Νότα Διαμαντοπούλου

Νότα Διαμαντοπούλου

Νότα Διαμαντοπούλου

notadiamantopoulou@gmail.com

Το κείμενο αυτό, το εμπλουτισμένο από το φωτογραφικό υλικό της Γαρυφαλιάς Πιτσάκη, θα εξέλειπε απ τον διαδικτυακό ετούτο τόπο, αφού το περασμένο  Παρασκευοσαββατοκυριακοδεύτερο θα έπρεπε να ήμουν στο Παρίσι και να σας στέλνω φωτογραφίες από τα κίτρινα γιλέκα ως τις μπουτίκ της Chanel  και του Dior. Αυτό όμως είναι ένα άλλο «κομματάκι», που έχει να κάνει με τα ταξίδια μας με τον  Γιάννη Ζουμπουλάκη.  Ώπα  έκανα και ρίμα.

Η Νότα Διαμαντοπούλου και ο Σπύρος παπαδόπουλος
Η Νότα Διαμαντοπούλου με τον Λάκη Λαζόπουλο

Αφού λοιπόν απέφυγα το κρύο του Παρισιού και προτιμώντας  αυτό της Αθήνας, βρέθηκα στην επίσημη πρεμιέρα του θεάτρου Προσκήνιο, στο έργο των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου, «Υπάρχει και Φιλότιμο».

Κριτικός θεάτρου δεν είμαι. Ως απλή «Σταυρακιάδα» θα μπορούσα να σας μιλήσω για εκείνη την παλιά ταινία του 1965 με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Επίσημη Πρεμιέρα

Επίσημη Πρεμιέρα

Ο Γιάννης Μπέζος και αυτό το λέω με το χέρι στην καρδιά, σε τίποτα δεν ταυτίστηκε με τον παλιό μεγάλο μας ηθοποιό. Προσάρμοσε, σκηνοθέτησε και υποδύθηκε έναν ήρωα, χωρίς να κοπιάρει κάτι απ τον αείμνηστο.

Πληθωρικός με στεντόρεια φωνή, αστείρευτο υποκριτικό τάλαντο, κατάφερε να μεταφέρει στο σήμερα μια κωμωδία που γράφτηκε το 1950, με αρχικό τίτλο «Ανώμαλη προσγείωση». Με την υποκριτική ευρωστία του κατάφερε την εναλλαγή του ρόλου με ταχύτητα αίλουρου. Η εκφραστικότητά του περνούσε από το κωμικό στο αυτοσαρκαστικό και απ τον θυμό στην ατομική μέθεξη της θλίψης.

 Η υπόθεση γνωστή σε όλους μας. Δύο κόσμοι που συναντιούνται σε ένα μικρό χωριό της πολιτικής περιφέρειας του Υπουργού, ύστερα από ένα απρόοπτο ατύχημα. Εκεί ο τρίτης γενιάς πολιτικός θα ανακαλύψει τις οικονομικές ατασθαλίες των συνεργατών του που μέσα απ το κουμκανάκι, τις κοσμικές εξόδους και το λούστρο της πρωτεύουσας του φαίνονταν αδιανόητες.

Λιτή μεταφορά, εξαίρετο σκηνικό, που από κατοικία μοντέρνου ρυθμού της δεκαετίας του 60, μετατρέπεται σε λιακωτό, όπου ο πρωταγωνιστής συναντά τους παραπονεμένους ψηφοφόρους της περιφερείας του. Έξυπνα τα μουσικά γκαγκς, που εμπλουτίζουν κάθε στιγμή απορίας, «στοχασμού» και ξαφνικής λογιοσύνης του Μαυρογιαλούρειου πνεύματος.

Το σίγουρο είναι πως μια τέτοια κωμωδία, μετά από εξήντα οχτώ χρόνια μένει φρέσκια, αφήνοντας μια πικρή γεύση, καθώς αυτό δεν είναι και τόσο ευχάριστο για τούτη εδώ τη χώρα.

Η Κατερίνα Λέχου

Στην επίσημη πρεμιέρα παρευρέθησαν πολλοί  ηθοποιοί , μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Φέρτης, Σπύρος Παπαδόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Μιχάλης Ρέππας, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κατερίνα Λέχου, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Λάκης Λαζόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Ζέτα Δούκα, Χρήστος Σπανός, Νίκη Παλληκαράκη, Βασίλης Κούκουρας, Μαρίνα Ψάλτη, Νικολέτα Κατσαηλίδου, Αλμπέρτο Φάις και πολλοί ακόμα.

Η Νότα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Φέρτης
Ο χρήστος Σπανός, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, η Μαρίνα Ψάλτη και η Νίκη Παλληκαράκη