fbpx

banner αεροδρομίου

 

«Οι Αδελφοί Σίστερς»

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

(The Sisters Brothers)  

 

  • Είδος: Γουέστερν περιπέτεια
  • Παραγωγή: Γαλλία, Η.Π.Α. (2018)
  • Σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ
  • Με τους: Τζον Σ. Ράιλι, Χοακίν Φίνιξ, Τζέικ Τζίλενχαλ, Ριζ Άχμεντ
  • Διάρκεια: 121’
  • Διανομή: Spentzos Films
  • Διακρίσεις: Ασημένιος Λέοντας Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Βενετίας 2018 – Βραβεία Σεζάρ: Σκηνοθεσίας, Ήχου, Φωτογραφίας, Παραγωγής

Κι όμως αυτή η ταινία, παρότι είναι συνεργασία αμερικάνικης και γαλλικής παραγωγής, εξαιρέθηκε από τα βραβεία Όσκαρ για να προωθήσουν το νετφλιξιακό «Roma», για να δώσουν καλλιτεχνική υπόσταση στην Marvel με τον «Black Panther», για να τσιμπήσουν άλλοθι με το δαχτυλισμένο «Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία» και για να υποδείξουν πολιτισμό, «δημοκρατία»  και ισότητα με το άνευρο «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει».

Ούτε μια υποψηφιότητα στον Γάλλο δουλευταρά Ζακ Οντιάρ στην πρώτη του αμερικάνικη ταινία ή στην σαρωτική ερμηνεία του Τζον Σ. Ράιλι ή στην άψογη μουσική του Αλεξάντερ Ντεσπλά ή στην παραλυτική φωτογραφία του Βέλγου Μπενουά Ντεμπί, εάν φυσικά θέλετε να αναφερθούμε σε αδικίες.

Τελικά, μόνο οι εκτός αμερικανικής επικράτειας σκηνοθέτες έχουν τα κότσια να μιλήσουν καθαρά και ακομπλεξάριστα για την σωστή εικόνα που περιβάλλει την ιστορία του έθνους της αστερόεσσας. Και αυτό μάλλον ενοχλεί τους, ας πούμε, ντόπιους. Το σενάριο είναι γραμμένο από τον ίδιο τον Οντιάρ και τον Τομά Μπιντεγκέν και βασίζεται στην ομότιτλη, δυνατή νουβέλα του 44χρονου, βραβευμένου Καναδού συγγραφέα Πάτρικ ντεΓουίτ.

Δυο αντίθετοι μεταξύ τους χαρακτήρες, όπως είναι τα αδέλφια και πληρωμένοι δολοφόνοι, Έλι και Τσάρλι Σίστερς ταξιδεύουν από το Όρεγκον της βορειοδυτικής ακτής έως το Τζάκσονβιλ της νοτιοανατολικής ακτής  στην δεκαετία του 1850, τοποθετημένοι στο ιστορικό πλαίσιο προ της έναρξης του αμερικανικού, εμφυλίου πολέμου, όταν δηλαδή ακόμα ο ορισμός «Άγρια Δύση» κυριολεκτούσε ως πανέμορφη και ατίθαση γη. Πλήθος μεταναστών όλων των τύπων, κυρίως ανεγκέφαλων εγκληματιών, ο πρώτος «πυρετός» του χρυσού και η αχαρτογράφητη φύση παραδομένη στο ανθρώπινο μένος.

Κουρδισμένοι μοναδικά για γουέστερν στόρι οι ήρωες, σαν φόρος τιμής στον μεγάλο του είδους Τζον Φορντ, όπως ο μεγάλος αδελφός, ο συναισθηματικός, προσγειωμένος και συγκρατημένος Έλι Σίστερ (Τζον Σ. Ράιλι), αλλά και ο νεώτερος μέθυσος, επιπόλαιος και παρορμητικός Τσάρλι Σίστερ (Χοακίν Φίνιξ), φονιάδες και οι δυο, μέσα από τις διαφορετικές ψυχοσυνθέσεις τους κεντούν ένα ιδιαίτερο road movie που ισορροπεί επιδέξια στο δραματικό στοιχείο και στο πικρό χιούμορ, που πηγάζουν από τις αλήθειες. Το τεντωμένο σχοινί της επικίνδυνης σχοινοβασίας είναι η ίδια η Βόρεια Αμερική και ο παρανοϊκός ψυχισμός του γρήγορου πλουτισμού των εποίκων σε μια χώρα που κατακτήθηκε βίαια με αγνωσία, από την βαρβαρίλα και τα Κολτ.

Ο  Ζακ Οντιάρ ιστοριογραφεί, απελευθερώνοντας το ένστικτο του ρίχνει ανθεκτικούς, σκηνοθετικούς κάβους στην ιστορία δυο ανθρώπων – όχι και οι καλύτεροι του χωριού όπως λένε – για να καταλήξει σε ένα απίθανο φινάλε που λειτουργεί ως ιάμα στην οδύσσεια της ψυχής.             

 Ο Έλι (Τζον Σ. Ράιλι – καταπληκτικός) και ο Τσάρλι (Χοακίν Φίνιξ – πολύ καλός όπως πάντα άλλωστε) είναι οι περιβόητοι πιστολάδες-φονιάδες Sister Broters, που τα πιστόλια τους είναι στην δούλεψη του «Καπετάνιου» Ρούντγκερ Χάουερ), ενός εύπορου «νονού» της εποχής. Άσοι στο πιστόλι, ο μεγάλος αδελφός, που είναι «κολλημένος» σε έναν παλιό όμορφο έρωτα με μια γυναίκα, νταντεύει και προστατεύει τον φιλόδοξο, τρελαμένο μικρό, που θέλει σύντομα να γίνει «Καπετάνιος» στην θέση του «Καπετάνιου».

Ο Καπετάνιος αναθέτει στα αδέλφια Σίστερ ακόμα μια αποστολή, που έχει να κάνει με την ανεύρεση κάποιου Χέρμαν Γουόρμ (Ριζ Άχμεντ –καλός), ο οποίος έκλεψε κάτι σημαντικό από το αφεντικό. Τον καλοσυνάτο Γουόρμ, όμως, τον παρακολουθεί, πάλι με εντολή του Καπετάνιου, ο ιχνηλάτης περιηγητής Τζον Μόρις (Τζέικ Τζίλενχαλ – καλός) για να ενημερώνει τους δολοφόνους αδελφούς που ακριβώς βρίσκεται το θύμα. Ο Μόρις που διαβάζει την «Ζωή στο Δάσος» του Χένρι Θορό, γράφει για το ταξίδι του στην ενδοχώρα, εντυπωσιάζεται από την ομορφιά της αμερικανικής υπαίθρου, μαθαίνει την αλήθεια, πως τελικά ο Καπετάνιος θέλει τον καλοσυνάτο Γουόρμ όχι γιατί είναι κλέφτης, αλλά γιατί είναι χημικός και έχει ανακαλύψει μια φόρμουλα που εντοπίζει τα κοιτάσματα χρυσού στα ποταμίσια νερά.

Οι περιβόητοι πιστολέρο, αδελφοί Σίστερ και η τρομερή φήμη τους ως οι αδίστακτοι φονιάδες να προηγείται από πόλη σε πόλη, διασχίζουν με πολλούς κινδύνους – από ανθρώπους και από την φύση – την βόρεια Αμερική από την δύση έως την ανατολή. Σε μια πόλη ως σημείο συνάντησης, τα αδέλφια συνειδητοποιούν ότι ο ιχνηλάτης Μόρις και ο προοδευτικός, χημικός Γουόρμ τα βρήκαν μεταξύ τους. Οπότε το κυνήγι τους στο τέλος του έχει δυο θύματα.