fbpx

banner αεροδρομίου

 

«Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.»

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

(Family Romance LLC) 

 

 

  • Είδος: Κοινωνικό δράμα
  • Παραγωγή: Η.Π.Α. (2019)
  • Σκηνοθεσία : Βέρνερ Χέρτσογκ
  • Με τους: Μαχίρο Τανιμότο, Ίσι Γιουίτσι
  • Διάρκεια: 89’
  • Διανομή: Filmtrade

Η εταιρεία «Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.» (Family Romance LLC) μισθώνει ηθοποιούς που αναπληρώνουν συγγενείς, φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα για λογαριασμό των πελατών της, ώστε να εξασφαλίζεται αυτό ακριβώς που δηλώνει η επωνυμία της: η οικογενειακή ευτυχία. Οι υπάλληλοι της εταιρείας συμπαρίστανται στους πελάτες αναλαμβάνοντας ρόλους σε πάρτι, γάμους, κηδείες ακόμη και σε ιδιαίτερα προσωπικές στιγμές.

Ένας εικονικός κόσμος, άλλες φορές κωμικός, συχνά τραγικός και ιδιαιτέρως παράξενος.

Ο Βαυαρός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτσογκ στα εβδομήντα επτά χρόνια του παραμένει επίκαιρος, άκοπος και βαθιά αισθαντικός στο σύγχρονο πλαίσιο της ανθρώπινης μοναξιάς και της κοινωνικής βαρβαρότητας και αυτή τη φορά ως περιπετειώδης εξερευνητής, χώνεται στον πυρήνα της ιαπωνικής κοινωνίας. Θα μπορούσε η πλοκή της ταινίας να εκτυλίσσεται σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως έπραξε ο Γιώργος Λάνθιμος στην ταινία μυθοπλαστίας του, τις «Άλπεις» το 2011. Ο Χέρτσογκ όμως παρουσιάζει αυτό καθ΄ αυτό το γεγονός, όπως ακριβώς υφίσταται και δρα στην ασιατική χώρα.

Συνδυάζοντας την ντοκιμαντερίστικη ματιά του ο σκηνοθέτης μαζί με το σενάριο μυθοπλασίας, γραμμένο από τον ίδιο, εκθέτει ένα πραγματικό φαινόμενο που κινείται εμπορικά και με επιτυχία μάλιστα, στα κοινωνικά δρώμενα της Ιαπωνίας. Ενοικίαση ηθοποιών που παίζουν ρόλους για να προσφέρουν στους πελάτες την χαρά, την ευτυχία που απουσιάζουν από τις ζωές τους. Ξαφνιάζεσαι με το φαινόμενο, προβληματίζεσαι και ψάχνεις τα περιθώρια να σκεφτείς εάν τελικά η ίδια η ζωή είναι μια υπέροχη ψευδαίσθηση, μια ταινία με ρόλους που ως βασικό πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη έχει εμάς τους ίδιους ή εμείς οι άνθρωποι είμαστε ανίκανοι να δούμε την ζωή κατάματα. Το ακόμα παραπάνω και πιο άβολο της υπόθεσης είναι, ότι οι ήρωες της ταινίας εντάσσονται σε αυτή την ψευδαίσθηση, παίζοντας τον ρόλο τους υπέροχα.

Από τις ταινίες μικρού μήκους, τα ντοκιμαντέρ στην Σαχάρα και στα ηφαίστεια, τον «Αγκίρε, η Μάστιγα του Θεού» (1972) και τον «Τυχοδιώκτη του Αμαζονίου» («Φιτζκαράλντο» 1982) με τον Κλάους Κίνσκι έως την «Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη» (2009) με τον Νίκολας Κέιτζ και τώρα με την «Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.» ο «αγέραστος νεανίας», Βέρνερ Χέρτσογκ θα είναι πάντα ο καταγραφέας δυνατών καταστάσεων σε πέντε ηπείρους.

Σε ήσυχους ρυθμούς, να εναλλάσσονται οι διαθέσεις, από την σάτιρα στο δράμα και μια καλή φωτογραφία κατρακυλάμε από την φανταστική πλαγιά του κοινωνικού «προβλήματος» για να βρεθούμε στο πλάτωμα του εφιαλτικού ρεαλισμού όπως μόνο ο Χέρτσογκ ξέρει να διαχειρίζεται. Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο πρωταγωνιστής Ίσι Γιουίτσι, που κρατά άλλωστε όλο το βάρος της ταινίας δεν είναι ηθοποιός, αλλά είναι καταπληκτικός. Στην πραγματική του ζωή είναι ο ιδρυτής της εταιρείας «Family Romance LLC» (Οικογενειακή Ευτυχία), που εμπνεύστηκε ο Χέρτσγοκ και εργάζεται υποδυόμενος συγγενείς, φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα κατά παραγγελία. Η επαγγελματική του κάρτα, μάλιστα, έχει το σλόγκαν της εταιρείας του που είναι: «Περισσότερη ευχαρίστηση από αυτήν που η πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει».

Αξιολόγηση Ταiνιας

* * * * *  Αριστούργημα * * * * Εξαιρετική * * * Ενδιαφέρουσα * * Προβληματική * Αδιάφορη @ Κάκιστη