fbpx

banner αεροδρομίου

 

Μια συζήτηση της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη με την Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

panoriout@gmail.com

«…Η πόλη έχει πάνω της έντονα τα σημάδια της κρίσης. Μεγάλα εμπορικά καταστήματα που αποτελούσαν σημεία αναφοράς για τους Αθηναίους για πολλές δεκαετίες παραμένουν κλειστά. Οι ιστορικοί κινηματογράφοι «Απόλλων» και «Αττικόν» έχουν στοιχειώσει την οδό Σταδίου»

Την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη συνάντησα πριν λίγες μέρες σε ζεστό κάλεσμα κοινής φίλης εκδότριας, όπου μεταξύ άλλων ξαναβρέθηκαμε κάποιοι φίλοι, καρδιάς κυρίως, από τον αποκαλούμενο χώρο της τέχνης. Φυσικά η κουβέντα κύλησε γύρω από τις επερχόμενες εκλογές, αλλά προσωπικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον, η επιμονή της πολιτικού να επαναφέρει το θέμα «ελλείμματος πολιτισμού».

Ανοίξαμε, λοιπόν, μια κουβέντα μαζί για όσα θα μπορούσαν να γίνουν στον τομέα αυτόν και ακόμα παραπέρα.

Kα Κεφαλογιάννη, ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός οι δύο αυτοί πυλώνες πως μπορούν να συγκλίνουν, να αλληλοϋποστηριχθούν;

Ο Πολιτισμός είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Και πρέπει να τον αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να ενισχύσουμε την εικόνα της χώρας μας και ταυτόχρονα να προβάλλουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα και τον σύγχρονο πολιτισμό διεθνώς. Παράλληλα, ο Τουρισμός είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια.

Η σύζευξη των δύο αυτών τομέων, κάτω από τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να προσδώσει στον Ελληνικό Πολιτισμό την απαραίτητη εξωστρέφεια αλλά και να αναβαθμίσει την τουριστική μας προσφορά με υψηλής ποιότητας προσθήκες. Με τη σύνθεση θεματικών πολιτιστικών οδοιπορικών έχουμε τη δυνατότητα να προβάλλουμε περιοχές που, σήμερα στη λογική τού «ήλιος και θάλασσα», δεν θεωρούνται τουριστικές. Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να δώσουμε κίνητρα ανάπτυξης της ήπιας επιχειρηματικότητας, συνδεδεμένης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Η χώρας μας αποτελεί μοναδικό προορισμό παγκοσμίως, αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη σκέψη, πολιτική και επιστήμη. Δεν μπορεί, πλέον, να αρκείται σε μονοδιάστατους αριθμούς για αφίξεις τουριστών αλλά, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος, του πρώτου στην ουσία Πανεπιστημίου στον κόσμο, είναι μία από τις προτεραιότητες  σας;

Η προτεραιότητά μου ήταν και θα είναι πάντα η Αθήνα. Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στο κέντρο της Αθήνας. Είμαι βουλευτής στην A’ Αθήνας. Το γραφείο μου βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Τα τελευταία 4 χρόνια η κατάσταση είναι τραγική. Την οικονομική κρίση διαδέχθηκε η ιδεοληψία της απερχόμενης κυβέρνησης και η ανοχή της στη βία και την παραβατικότητα.

Η πόλη έχει πάνω της έντονα τα σημάδια της κρίσης. Μεγάλα εμπορικά καταστήματα που αποτελούσαν σημεία αναφοράς για τους Αθηναίους για πολλές δεκαετίες παραμένουν κλειστά. Οι ιστορικοί κινηματογράφοι «Απόλλων» και «Αττικόν» έχουν στοιχειώσει την οδό Σταδίου.

Τα Εξάρχεια και οι γειτονιές που εκτείνονται κατά μήκος της οδού Πατησίων μαστίζονται από την εγκληματικότητα και την εγκατάλειψη. Η μόνη ζώνη πρασίνου στην περιοχή, το Πεδίο του Άρεως, πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως και να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας των περιοίκων.

Για να αναβαθμιστεί η εικόνα της Αθήνας και για να βρουν οι αστικές γειτονιές την παλαιά τους αίγλη, πρέπει να αξιοποιήσουμε ό,τι καλύτερο διαθέτουμε.

Στην λογική αυτή, η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε απόσταση μόλις 2,5χλμ από το κέντρο της Αθήνας, είναι μία πρωτοβουλία που θα μεταμορφώσει το κέντρο της πόλης μας. Η περιοχή γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος, ο Κολωνός, ο Λόφος Σκουζέ και άλλες παρακείμενες γειτονιές θα ανακάμψουν. Στο σχέδιο της ανάπλασης, προβλέπεται η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης των Αθηνών. Ένα μουσείο κατάλληλα σχεδιασμένο για να μην επιβαρύνει το πάρκο, θα φιλοξενήσει όλα τα ευρήματα που έχουν δει το φως σε ανασκαφές και δημόσια έργα όπως το μετρό. Ευρήματα μοναδικά που δεν τα έχουμε εκθέσει ποτέ στο κοινό. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Να ανακτήσει η Αθήνα την χαμένη της αίγλη προσδοκάτε και υπόσχεστε. Με λίγα λόγια – συνθηκών επιτρεπουσών – πως θα προχωρήσετε άμεσα;

Δεν είναι ζήτημα προσδοκίας ή υπόσχεσης. Πρόκειται για ένα σχέδιο αναβάθμισης της καθημερινότητας των Αθηναίων και της εικόνας της πόλης μας. Υπάρχει η πολιτική βούληση. Υπάρχει και ο σχεδιασμός. Για την υλοποίησή του θα αξιοποιηθούν όλες οι ήδη υπάρχουσες μελέτες αφού φυσικά θα επικαιροποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της Αθήνας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, μία πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το έργο αυτό, θα μεταμορφώσει το κέντρο της Αθήνας. Θα αναζωογονήσει την περιοχή. Θα καταστήσει την Αθήνα, επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Και το κυριότερο, θα αναδείξει τους θησαυρούς που έχουν συγκεντρωθεί στο Μουσείο και δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για να εκτεθούν. Θα αλλάξει η εικόνα της πόλης μας.

«Η Πολιτεία δεν πρέπει να βαυκαλίζεται ότι έχει όλες τις απαντήσεις, ότι κάνει τα πάντα καλύτερα. Οφείλει να ακούει τις προτάσεις των ίδιων των δημιουργών και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις έκφρασης και δημιουργίας. Αυτό και θα κάνουμε»

Κοιτάζοντας πίσω, ως φοιτήτρια της Νομικής μένατε μεν στον Λυκαβηττό, κυκλοφορούσατε όμως και στη πέριξ των Εξαρχείων περιοχή; Αλήθεια υπάρχει ελπίδα σήμερα για την τραυματισμένη πλην γοητευτική  αυτή γειτονιά;

Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Και αυτή την έχουμε. Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί και δεσμευθεί για την κατάργηση του άβατου των Εξαρχείων.

Στα σχέδια σας, είπατε σε πρόσφατη φιλική σύναξη: «θα είναι η ουσιαστική βοήθεια νέων δημιουργών». Κάποιο πρώτο βήμα ;

Αυτό που προέχει είναι η κατάρτιση μίας εθνικής στρατηγικής για τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ένας κεντρικός οδικός χάρτης που θα στοχεύει στην Εξωστρέφεια του Ελληνικού Πολιτισμού. Αλλά και σε δέσμες μέτρων που θα έχουν σαν στόχο την ουσιαστική υποστήριξη νέων δημιουργών.

Δεν μπορούμε να αρκούμαστε στο αρχαίο κλαίος, αλλά να το αξιοποιήσουμε ως το στέρεο θεμέλιο της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας. Ο σύγχρονος πολιτισμός αποτελεί συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ως τέτοιος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και να αναδεικνύεται.

Η Πολιτεία δεν πρέπει να βαυκαλίζεται ότι έχει όλες τις απαντήσεις, ότι κάνει τα πάντα καλύτερα. Οφείλει να ακούει τις προτάσεις των ίδιων των δημιουργών – ενδεικτικά σας αναφέρω όσα έχουν ήδη προτείνει για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων – και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις έκφρασης και δημιουργίας. Αυτό και θα κάνουμε.

«Η οικογένεια είναι για εμένα το στήριγμά μου. Η βάση μου. Η σταθερή μου στην ζωή»

Έχετε γράψει το βιβλίο «Ο Ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό Ζήτημα». Πόσο επίκαιρο δυστυχώς το θέμα ακόμη και σήμερα, έτσι δεν είναι;

Πάντα είναι επίκαιρο. Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να κινητοποιήσουν όλες τις διπλωματικές τους δυνάμεις, προκειμένου να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην πολιτική των προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν. Μετά από 4 και πλέον χρόνια αλλοπρόσαλλης εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πρέπει να κινηθεί δραστήρια σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Μιλώντας για βιβλία: Το πρώτο πρώτο ανάγνωσμα που σας γοήτευσε ως κοριτσάκι;

Ένα από τα βιβλία που ανατρέχω συνεχώς, είναι η «Αναφορά στον Γκρέκο». Άρχισα να το διαβάζω από το σχολείο και συνεχίζω μέχρι σήμερα να ανακαλύπτω καινούργιες έννοιες.

Τότε στα χρόνια της αθωότητας, αληθεύει  ότι  παράλληλα με τη Νομική θέλατε να γραφτείτε και σε σχολή θεάτρου;

Αγαπώ πολύ το θέατρο, με γοητεύει η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία μεταξύ του ηθοποιού και του ακροατηρίου. Προσπαθώ να παρακολουθώ όσο περισσότερες παραστάσεις μπορώ. Είναι αλήθεια, ότι κάποια στιγμή είχα την επιθυμία να γραφτώ σε σχολή Θεάτρου αλλά οι νομικές σπουδές απορροφούσαν όλη μου την ενέργεια. Ήμουν αφοσιωμένη στις σπουδές μου. Μελετούσα πολύ και έτσι δεν βρήκα ποτέ την ευκαιρία. Ομολογώ, βέβαια, ότι απολαμβάνω το θέατρο με κάθε ευκαιρία.

Το Άλσος ξαναζωντάνεψε. Θα την δείτε την παράσταση, είναι στα σχέδια σας, όταν ο χρόνος βρεθεί;

Όπως ξέρετε με ενδιαφέρει οτιδήποτε συμβαίνει στην Αθήνα και θα μπορούσε να βελτιώσει την καθημερινότητα στο κέντρο της πόλης. Για το Πεδίον του Άρεως είχα ασκήσει έντονο κοινοβουλευτικό έλεγχο καθώς τα 4 και πλέον τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί κι αυτό σε άβατο.

Δεν μπορεί να είναι εγκαταλελειμμένη μία από τις ελάχιστες ζώνες πρασίνου που υπάρχει στο κέντρο, ένα υπέροχο πάρκο που θα έπρεπε να γίνει τόπος συνάντησης και δραστηριοτήτων των Αθηναίων. Όπως παλιά.

Γι’ αυτό το λόγο, πρόσφατα διοργάνωσα την κεντρική μου εκδήλωση για τις γυναίκες της Αθήνας, σε αυτή ακριβώς την περιοχή. Με προσκεκλημένη την εκλεκτή μου φίλη και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, βρεθήκαμε στο κηποθέατρο Άλσος. Η επιλογή του χώρου είχε προφανώς τη σημασία της…

Μακρύ ζεστό καλοκαίρι για σας, όμως θα βρείτε κάποια στιγμή λίγο χρόνο για μια ανάσα;

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και η ισχυρή εντολή των πολιτών για μία αυτοδύναμη Ελλάδα. Είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις μετά την μεταπολίτευση. Γι’ αυτό, με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να παρακινήσω όλους τους Έλληνες να ψηφίσουν. Και να ψηφίσουν συνειδητά.

Ρέθυμνο, ο τόπος σας. Σε μια ζόρικη στιγμή, μιας δύσκολης μέρας ταξιδεύετε για δευτερόλεπτα νοερά εκεί;

Ναι βέβαια, εκεί είναι οι ρίζες της οικογένειάς μου. Από εκεί αντλώ δύναμη και κουράγιο στις δύσκολες στιγμές.

Και ακόμα, η οικογένεια για σας είναι…

Η οικογένεια είναι για εμένα το στήριγμά μου. Η βάση μου. Η σταθερή μου στην ζωή.

Κλείνοντας, μια ευχή για την ταλαιπωρημένη γλυκιά μας πατρίδα;

Εύχομαι η Ελλάδα να μπει γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας. Με μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ με ισχυρή πολιτική βούληση και σχέδιο για την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας, για μία δίκαιη ανάπτυξη, για μία ευνομούμενη κοινωνία, χωρίς πόλωση, αλλά με εθνική ενότητα και αλληλεγγύη.

Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη είναι υποψήφια Βουλευτής στην Α΄ Αθήνας με την ΝΔ.