22
Πεμ, Απρ
Tο διάβασαν 266 άτομα (266 Views)

Μερόπη Μάττα, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου

«… Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αναμένεται μέχρι το 2050 το βάρος του πλαστικού στη θάλασσα να ξεπεράσει αυτό των ψαριών»

Σε α’  πρόσωπο

Η Μερόπη Μάττα είναι φαρμακοποιός, απόφοιτος της Φαρμακευτικής σχολής Α.Π.Θ., όπου εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή στη Μοριακή Βιολογία. Διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διδάξει στο ΤΕΙ Φλώρινας και στο ΤΕΙ Λάρισας. Είναι μητέρα τριών παιδιών που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής της για την ενασχόλησή της με τη συγγραφή παραμυθιών. Κάθε χρόνο το καλοκαίρι απολαμβάνουμε τις πανέμορφες παραλίες της χώρας μας και κολυμπάμε στα καταγάλανα νερά των θαλασσών μας. Η θάλασσα μας χαρίζει απλόχερα τις πιο αξέχαστες αναμνήσεις της ζωής μας, τις τρελές βουτιές, το ξυπόλυτο περπάτημα στην ακρογιαλιά, τα παιχνίδια στην άμμο με τα παιδιά, το γευστικό φαγητό δίπλα στο κύμα που σκάει στα βράχια. Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε αυτό το θησαυρό και να διδάξουμε και στα παιδιά μας να τον προασπίζονται ώστε να τον παραδώσουμε ανέπαφο στις γενιές που θα ‘ρθουν.

Δυστυχώς όμως, οι επιστήμονες πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους μας. Οι θάλασσες κινδυνεύουν. Η μόλυνση που υφίστανται κατά κύριο λόγο από τα πλαστικά, τα οποία δε θα διασπαστούν για τα επόμενα 500 χρόνια είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Υπολογίζεται ότι 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού απορρίπτονται στις θάλασσες ετησίως. Σαγιονάρες, πλαστικά ποτήρια, μαχαιροπίρουνα μιας χρήσεως, μπουκάλια, καλαμάκια και πλαστικές σακούλες έχουν βρεθεί στο βυθό των ωκεανών μέχρι και σε βάθος 1600μ. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αναμένεται μέχρι το 2050 το βάρος του πλαστικού στη θάλασσα να ξεπεράσει αυτό των ψαριών.

Το παραμύθι «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» αποτελεί το δικό μου μικρό λιθαράκι για την ευαισθητοποίηση τόσο των παιδιών όσο και των μεγαλυτέρων ώστε να προστατεύσουμε τις θάλασσες ιδιαίτερα τώρα που το καλοκαίρι έρχεται και οι περισσότεροι από εμάς θα τις επισκεφτούν.

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας ο Άλμπι και η Αλμπίνα, τα δύο αγαπημένα άλμπατρος, η Λώνα η χελώνα και ο Φίνι το δελφίνι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πλαστικά που μολύνουν τις θάλασσες. Θα τα καταφέρουν να επιβιώσουν; Θα μπορέσουν οι θάλασσες να αποκτήσουν πάλι τα κρυστάλλινα νερά τους; Τι μπορώ εγώ να κάνω γι’αυτό; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει το παραμύθι «Το σκουπιδονήσι του Ωκεανού».

«Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πορφύρα

O καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, η «ψυχή» του Μητροπολ...
Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης σε Α΄ πρόσωπο στην Τίν...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/