fbpx

banner αεροδρομίου

«Μας άφησε ο Τάκης Μόσχος…», της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

 

 

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

smaragdamichalitsianou@gmail.com

Ο Αργύρης της «Γλυκιάς Συμμορίας» απέδρασε και απελευθερώθηκε…

Για τον Τάκη Μόσχο ο λόγος, τον μοναχικό βραβευμένο καλλιτέχνη που σε μια δύσκολη στιγμή της πολυτάραχης ζωής του ένιωσε ψυχικά αδύναμος και άρχισε να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών νομίζοντας, ότι έτσι θα ξεπεράσει τα προβλήματά του. Ευτυχώς όμως, κατάφερε να  ξεφύγει από τη μάστιγα των ναρκωτικών, αφού για μεγάλο διάστημα, τουλάχιστον 20 χρόνια, έζησε σαν μελλοθάνατος.

Γλυκιά Συμμορία
Μετέωρο και Σκιά

«…πέρασα μέσα από αυτό και βγήκα κερδισμένος, ένας άλλος Τάκης», παραδέχτηκε  ο ίδιος όταν κοινοποίησε τον εθισμό του στα ναρκωτικά, με την ευχή, ότι θα σώσει και άλλους χρήστες.

Ο Τάκης Μόσχος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 χρονών, μετά από πολλαπλά εγκεφαλικά επεισόδια που τον είχαν βυθίσει σε κώμα τους τελευταίους μήνες.

Ο Αργύρης της ταινίας «Γλυκιά Συμμορία» (1983) του Ν. Νικολαϊδη, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης της ταινίας «Μετέωρο και Σκιά» (1985) του Τάκη Σπετσιώτη τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Σκόπελο ήρεμη ζωή, σκηνοθετώντας μια ερασιτεχνική ομάδα του νησιού.

«Έφυγα από την Αθήνα γιατί κούρασα και κουράστηκα, με τη γκλάβα μου. Κάποια στιγμή δεν πήγαινε άλλο, από καμιά άποψη. Και προέκυψε η Σκόπελος, εντελώς τυχαία. Πήγα μερικά καλοκαίρια, ένα φθινόπωρο αποφάσισα να μείνω λίγο περισσότερο, μετά μπήκε ο χειμώνας και δεν ήθελα να φύγω, και τελικά, αφού έβγαλα τον πρώτο χειμώνα, πήρα τον αέρα, που λένε. Είμαι πολύ τυχερός που βρέθηκε αυτό το μέρος, για να με πετάξει το κύμα εκεί, για να μην πνιγώ. Αυτό που κάνω στη Σκόπελο είναι πολύ πιο ιερό από οποιαδήποτε ταινία. Σκηνοθετώ μία ομάδα από ερασιτέχνες και ανεβάζουμε δυο παραστάσεις το χρόνο και γυρνάμε εκεί, στα γύρω νησιά, σαν μπουλούκι. Είναι πολύ ωραίο. Πολύ…» είχε πει όταν ανακάλυψε τον παράδεισό του στο ομορφότερο νησί των Σποράδων αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα skopelos.com, το τελευταίο διάστημα, αν και η υγεία του ήταν ραγισμένη , είχε περάσει ήδη ένα εγκεφαλικό, ασχολείτο με την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Σκοπέλου (ΕΘΟΣ) στην οποία διατελούσε σκηνοθέτης, ενώ ήταν και σκηνογράφος, ενδυματολόγος, επιμελητής μουσικής, βαφέας και συντηρητής του παλιού κινηματογράφου «Ορφέας», στον οποίο δίνονταν οι  παραστάσεις.

Ο Τάκης Μόσχος γεννήθηκε στη Χαλκίδα, σπούδασε Νομική στη Θεσσαλονίκη, όπου πέρασε από τους πρώτους. Κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία και τις Καλές Τέχνες στη Γερμανία, όπου και πέρασε εκρηκτικά φοιτητικά χρόνια, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει σε συνέντευξή του.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα σαν μοντέλο και στη συνέχεια πέρασε στη μεγάλη οθόνη στον «Άγγελο» (1982) του Γ. Κατακουζηνού, την πρώτη ελληνική ταινία που μίλησε για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα.

Τον Ιούλιο του 2012 εμφανίστηκε στη Μικρή Επίδαυρο με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, ως μέλος της ομάδας ΑΣΙΠΚΑ. ενώ στο θέατρο η τελευταία του εμφάνιση ήταν στη παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» (2018).

‘Εκτοτε συμμετείχε σε τρεις ταινίες. Πρόκειται για τους «Αισθηματίες» του Ν. Τριανταφυλλίδη, «Το Μαξιλάρι» του Κ. Καλογιάννη και πιο πρόσφατα στην «Τσακισμένη Ψυχή» του Β. Χριστοφιλάκη.