fbpx

banner αεροδρομίου

 

«Λευκό δέρμα, μαύρη φωνή…», της Μαρκέλλας Χρυσοστόμου

Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

markella_ch@windowslive.com

Σας καλησπερίζω, για ακόμα μια μουσική εβδομάδα, ελπίζοντας να είστε στο κατάλληλο, δημιουργικό, ξέφρενο και αντίστοιχο με το δικό μας, όμορφο mood.

Και μπορεί να έχουμε μπει για τα καλά στο μήνα Μάιο, ο καιρός όμως δεν φαίνεται να συμφωνεί, ούτε και να συμβαδίζει με την απόλυτα καλοκαιρινή μας διάθεση.

Θέλοντας λοιπόν να τοποθετηθώ όσο πιο σωστά μπορώ, σε μια τόσο… μετεωρολογικά αλλοπρόσαλλη εβδομάδα, αποφάσισα με τη σειρά μου να γράψω για ένα θέμα, το οποίο φαίνεται να «κουμπώνει» απόλυτα στα καιρικά… ups & downs.

Πιο απλά, μπορεί αυτό που φαίνεται προς το παρόν να είναι μόνο η «μαύρη» συννεφιά του ουρανού, κάτω από την επιφάνεια των σύννεφων, όμως, κρύβεται ένας λευκός, φωτεινός και δυνατός ήλιος.

Τι εννοώ;

Το προφανές.

Μπορεί να βρέχει, αλλά εξακολουθεί να έχει ζέστη.

Ίσως μοιάζει με φθινόπωρο, αλλά δεν είναι.

Κάπου εκεί, στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκεται και το σημερινό μας θέμα.

Μοιάζει, αλλά δεν είναι…

«Blue-Eyed soul»

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει, θαυμάσει ή και αναζητήσει φωνές τραγουδιστών, που «πετύχαμε» τυχαία και εντελώς απροσδόκητα, είτε στο ραδιόφωνο, είτε σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή, είτε ακόμα κι όταν ξεκινήσαμε να πάμε το πρωί στη δουλειά μας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα για μας δεν ήταν πάντα τα ίδια, καθώς, αρκετές φορές φαίνεται να έχουμε εκπλαγεί από το πως είναι εξωτερικά ο καλλιτέχνης, στον οποίο ανήκει η φωνή.

Κάπου εδώ, λοιπόν, ήρθε η ώρα να συστήσουμε, σε όσους δεν γνωρίζουν ήδη, αλλά και να θυμίσουμε στους λίγο πιο “ενημερωμένους”, το φαινόμενο της “Γαλανομάτας soul”.

Συγκεκριμένα, ο όρος “blue-eyed soul” χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει τη μετάδοση τραγουδιών των λευκών από ραδιοφωνικούς σταθμούς που έπαιζαν μουσική μόνο για μαύρους, όπως το παράδειγμα της Timi Yuro, για την οποία, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, πολλοί ήταν όσοι πίστευαν ότι ήταν μαύρη, καθώς η ερμηνεία, αλλά και η χροιά της φωνής της, δύσκολα θα μπορούσε να αποδοθεί σε φωνή λευκής.

Timi Yuro

Λίγο αργότερα το φαινόμενο άρχισε να εξαπλώνεται, καθώς, πολλοί ακόμη λευκοί προσπάθησαν να μιμηθούν τους μεγάλους μαύρους τραγουδιστές του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, εκτός από την Αγγλία και την Αμερική, υπήρχαν καλλιτέχνες και σε άλλες, μικρότερες χώρες που προσπαθούσαν να παραγάγουν ήχο, παρόμοιο με αυτό των μαύρων.

Ωστόσο, ενώ στο σύνολό της η συγκεκριμένη τάση αφορούσε πολλά παραδείγματα τραγουδοποιών και καλλιτεχνών, σημειώνεται, ότι στις συνειδήσεις του ακροατηρίου η «γαλανομάτα soul» είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη γυναικεία παρουσία.

Εδώ στο InTownPost, άλλωστε, μπορούμε να σας το επιβεβαιώσουμε…

Annie Lenox

Μια από τις πιο γνωστές εκπροσώπους της συγκεκριμένης τάσης. Η Σκωτσέζα τραγουδοποιός και ακτιβίστρια, Annie Lenox, αποτέλεσε ατράνταχτο παράδειγμα της «γαλανομάτας soul», καθώς «μπέρδεψε» το κοινό με τη διφορούμενη χροιά της, από τα πρώτα της κιόλας βήματα.

Janis Joplin

 

Η Αμερικανίδα Janis Joplin ήρθε στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του 60’, εκπροσωπώντας επάξια τον όρο της «Blueeyed soul», κατακτώντας με τη μεστή χροιά της, αμφότερες τις καρδιές, κοινού και κριτικών.

Beth Hart

 

Από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως η «Janis Joplin του Beverly Hills». Ο λόγος για την Beth Hart, ίσως την πιο ροκ φυσιογνωμία της λίστας μας η οποία, με τη μπάσα και δυναμική φωνή της, κατόρθωσε να «παραπλανήσει» για το χρώμα του δέρματος της όλους όσοι την άκουγαν, αλλά δεν την… έβλεπαν.

Adele

 

Και ποιος δεν έχει έρθει σε επαφή, έστω τυχαία, με τη βελουδένια φωνή της Adele; Άλλο ένα παράδειγμα λευκής τραγουδίστριας της οποίας η φωνή, τα γυρίσματα, αλλά και τα χρώματα της χροιάς παραπέμπουν σε…μαύρη!

Selah Sue

 

Η νεότερη της «παρέας», Selah Sue, έρχεται να προστεθεί στη λίστα μας όχι μόνο γιατί είναι αστέρι, αλλά και για να μας «αποδείξει» ότι η τάση της «μαύρης» φωνής σε «λευκούς» καλλιτέχνες εξακολουθεί να υφίσταται στο έπακρο.

Amy Winehouse

Άλλο ένα, γέννημα-θρέμμα αγγλικό… άστρο, το οποίο όμως έσβησε πολύ νωρίς. Ο λόγος για την Amy Winehouse, ίσως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα «Blue-eyed soul», των τελευταίων χρόνων. Λευκή, με μαύρο μαλλί, έντονο βάψιμο και ιδιαίτερο ενδυματολογικό στυλ, η Winehouse εμφανίστηκε ραδιοφωνικά, περί το 2006 και «ξάφνιασε» το ακροατήριο, οδηγώντας το σε ομόφωνη αμφιβολία για το «ποια είναι επιτέλους αυτή η μαύρη τραγουδίστρια, ονόματι Amy Winehouse;».

Φιλιά,

Μαρκέλλα