fbpx

banner αεροδρομίου

 

«Κρατικά Μυστικά»

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

(Official Secrets)

 

 

  • Είδος: Πολιτικό θρίλερ
  • Παραγωγή: Αγγλία Η.Π.Α. (2019)
  • Σκηνοθεσία: Γκάβιν Χουντ
  • Με τους: Κίρα Νάιτλι, Ματ Σμιθ, Ρέιφ Φάινς, Ρις Ίφανς, Ίντιρα Βάρμα, Κάθριν Κέλι, Μάθιου Γκουντ
  • Διάρκεια: 123 λεπτά
  • Διάρκεια: 112’
  • Διανομή: Tanweer

Η μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών των μυστικών υπηρεσίων της αγγλικής κυβέρνησης, η Κάθριν Γκαν (Κίρα Νάιτλι – καλή), παντρεμένη με Ιρακινό, διαρρέει το 2003 στον Τύπο – για να προστατεύσει τον αγγλικό λαό από τις ψευδείς πληροφορίες – ένα άκρως απόρρητο e-mail των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που ζητούσε από τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες να κατασκοπεύσουν άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ με σκοπό να εκβιάσουν μία θετική ψήφο από τις χώρες αυτές για την νατοϊκή εισβολή στο Ιράκ.

Αποδέχεται την ενέργεια της και όταν ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος της με βάση τον νόμο περί κρατικών μυστικών, η Γκαν και ο δικηγόρος της Μπεν Έμερσον (Ραλφ Φάινς  – καλός) κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν τις πράξεις της. Καθώς η ζωή, η ελευθερία και ο γάμος της απειλούνται, καλείται να υπερασπιστεί τα πιστεύω της.

Σενάριο βασισμένο στο βιβλίο των: Μαρσία και Τόμας Μίτσελ, να περιγράφει την πραγματική ιστορία της Αγγλίδας, whistleblower Κάθριν Γκαν, που εργαζόταν στην αγγλική υπηρεσία πληροφοριών G.C.H.Q. (Government Code Head Quarters) και έβγαλε στη  φορά τον μηχανισμό παραπληροφόρησης περί χημικών όπλων στο Ιράκ, αλλά και τις μεθόδους άσκησης πίεσης από την αμερικανική N.S.A. σε έξι μικρότερα κράτη του Ν.Α.Τ.Ο, για να κερδίσουν την ψήφο τους περί στρατιωτικής εισβολής.

Ο Νοτιοαφρικανός σκηνοθέτης Γκάβιν Χουντ χειρίζεται ψύχραιμα και αντικειμενικά το θέμα, δίχως να αφήσει κενά και ερωτηματικά, αλλά και δίχως να σταθεί υποστηρικτικά σε κάποια από τις δυο όχθες των εμπλεκομένων χωρών σε αυτό το σκάνδαλο, δηλαδή της Αμερικής του Τζορτζ Μπους Τζ. και της Αγγλίας του Τόνι Μπλερ, που τα έκαναν «πλακάκια».

Ο Χουντ μετά το σκληρό «Tsotsi» του 2005, αλλά και των, σχεδόν, αντίστοιχων σε θεματολογία, ταινιών του: «Έκδοση Κρατουμένου» (2007) και «Αόρατος Εχθρός» (2015) διαθέτει την εμπειρία της κινηματογράφησης στο είδος, συντηρώντας ικανοποιητικά την πλοκή το επίπεδο του πολιτικού θρίλερ. Επίσης, το άκρως ενδιαφέρον σημείο της ταινίας είναι η σοβαρή επισήμανση στο σενάριο των Γκρέγκορι και Σάρα Μπερνστάιν, Γκάβιν Χουντ, που αφορά την κατάρρευση της δημοσιογραφικής ελευθερίας, παγκοσμίως, έπειτα από την 9η Σεπτεμβρίου 2001. Όπως αναφέρει και δείχνει εύστοχα η ταινία, όλα τα Μ.Μ.Ε. έχουν μετασχηματιστεί σε γραφεία Τύπου των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Αν και η παραγωγή είναι αμερικανο-αγγλική, εμφανής είναι η μπιμπισιακή κυριαρχία στο στήσιμο και ευτυχώς για αυτό. Πολύ καλή η Κίρα Νάιτλι, που είχαμε καιρό να την δούμε σε ταινία της προκοπής, αλλά και ο Ρέιφ Φάινς, πάντα άψογος στο ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης της Κάθριν Γκαν. Ενδιαφέρον έχει και το πως τελικά αντιμετώπισε η αγγλική κυβέρνηση αυτή την τρομερή διαρροή μυστικών εγγράφων μέχρι την τελική διαδρομή της υπόθεσης στα δικαστικά έδρανα. 

Αξιολόγηση Ταiνιας

* * * * *  Αριστούργημα * * * * Εξαιρετική * * * Ενδιαφέρουσα * * Προβληματική * Αδιάφορη @ Κάκιστη