fbpx

banner αεροδρομίου

«Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι το Πάσχα», της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

smaragdamichalitsianou@gmail.com

Στα κάγκελα οι Έλληνες αρχαιοφύλακες λόγω σοβαρών προβλημάτων του κλάδου, ενώ δεν αποκλείεται το Πάσχα να μείνουν κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας, αφού η γενική γραμματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων το προσεχές διάστημα.

Ανάμεσα στις κυριότερες αιτίες αναφέρεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εξαίρεση όλων των Αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, από το Υπερταμείο.

Οι Έλληνες αρχαιοφύλακες θα κάνουν τα πάντα με τα μέσα που τους δίνει ο νόμος, ώστε  να μην υποθηκευθεί στους δανειστές και στους τοκογλύφους η πολιτιστική μας κληρονομιά και απαιτούν να κατοχυρωθεί θεσμικά η άρση της παράδοσης με τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον τη δυνατότητα παραχώρησης της κυριότητας αλλά και της διαχείρισης των μνημείων μας.

Πριν λίγο καιρό το intownpost.com φιλοξένησε  τον πρόεδρο της ΠΕΥΦΑ κ. Γιάννη Μαυρικόπουλο (συνέντευξη εδώ), έναν αληθινό πατριώτη με ήθος και  ευαισθησίες, που μοιράστηκε  την αγωνία του, εκ μέρους του κλάδου που εκπροσωπεί επάξια, για το θέμα της εκποίησης των μνημείων,  των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων της πατρίδας μας.

Ο κ. Γιάννης Μαυρικόπουλος είχε δηλώσει, ότι αν προχωρήσει το ξεπούλημα η ΠΕΥΦΑ θα κλιμακώσει στον υπέρτατο βαθμό τον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς: «γιατί όπως την προστάτευσαν και την διαφύλαξαν οι προηγούμενες γενεές έτσι έχουμε χρέος και ευθύνη να την παραδώσουμε και εμείς στις επόμενες!»

Ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ κος Γιάννης Μαυρικόπουλος

Πρόσφατα η ΠΕΥΦΑ έβγαλε στο φως έγγραφο του υπουργείου  Οικονομικών, με το οποίο  επεξεργάζεται  σχέδιο για: ιδιωτικοποίηση των σημαντικών  αρχαιολογικών χώρων που  λειτουργούν με  εισιτήριο, διαθέτουν  αναψυκτήρια και πωλητήρια και γενικά έχουν  έσοδα.

Σε σκληρή γλώσσα Η ΠΕΥΦΑ απάντησε:

«Από το παραπάνω έγγραφο είναι  φανερό ότι η κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται  με τον πιο επίσημο τρόπο, έχει αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει, δηλαδή να  ξεπουλήσει, τα  μνημεία και τους  σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα (Ακρόπολη, Δελφοί, αρχαία Ολυμπία, Κνωσός, Λίνδος, κ.λπ.), χώροι οι οποίοι αποφέρουν έσοδα και επομένως θα είναι ελκυστικοί για τους «επενδυτές» και  μένει, σύμφωνα με το  έγγραφο: «σε περίπτωση  αποκρατικοποίησης …» να εξεταστούν τα δεδομένα  λειτουργίας τους, δηλαδή πως θα γίνουν αποδοτικότεροι κλπ.

Το έγγραφο το οποίο αποκαλύπτουμε, μόνο από κυβέρνηση εχθρική προς την χώρα και τον  Ελληνικό πολιτισμό θα μπορούσε να έχει συνταχτεί. Οι συντάχτες του με  κυνικό τρόπο δηλώνουν, ότι για αυτούς η ιστορία  μας, τα μνημεία μας, ο πολιτισμός μας είναι μια μπίζνα και τίποτα  άλλο.!!!!»

Καζάνι που βράζει είναι το θέμα του ξεπουλήματος των αρχαιολογικών μας χώρων στο Υπερταμείο. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της ΠΕΥΦΑ μας είπε σε έντονο ύφος που δεν χωράει εκπτώσεις:

«Δεν αποκλείεται προσεχώς να δούμε ξένους να κάνουν κουμάντο στα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, καθώς ενδέχεται να τροποποιηθούν τα  δεδομένα λειτουργίας τους σε περίπτωση  αποκρατικοποίησης. Μόνο οργή και  αγανάκτηση  προκαλούν  στους Αρχαιοφύλακες αλλά και στους εργαζομένους του  ΥΠΠΟΑ και στον Ελληνικό  λαό. Εμείς οι φύλακες αρχαιοτήτων δηλώνουμε, ότι είμαστε  αποφασισμένοι, με οποιοδήποτε  τίμημα, να προστατεύουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των μνημείων, Μουσείων και  αρχαιολογικών  χώρων και  να τους αποτρέψουμε να βάλουν  στο  χέρι την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.»

Οι άλλες σοβαρές αιτίες που αναγκάζουν τους αρχαιοφύλακες να κινητοποιηθούν είναι:

Στοχοποίηση του κλάδου.

Ασυνέπεια και εμπαιγμός της πολιτικής ηγεσίας επί συμφωνημένων θεμάτων.

Μεγάλη καθυστέρηση προσλήψεων και καμία εξέλιξη για νέο αίτημα μόνιμων προσλήψεων φυλάκων αρχαιοτήτων, όπως είχε συμφωνηθεί.

Προβληματικά ωράρια.

Μη εφαρμογή του οργανισμού σχετικά με τα γραφεία φύλαξης, με συνέπεια να μην εφαρμόζονται αξιοκρατικές διαδικασίες.

Μη ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εξαίρεση όλων των Αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, από το Υπερταμείο.

Η μορφή και η ημερομηνία των κινητοποιήσεων θα γνωστοποιηθούν άμεσα.