fbpx

banner αεροδρομίου

«Καρδιοκατακτητής»

 

 

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

 «Καρδιοκατακτητής»   

(Le Retour du Heros)  

 

 

  • Είδος: Ερωτική κομεντί εποχής
  • Σκηνοθεσία: Λοράν Τιράρ
  • Με τους: Ζαν Ντιζαρντάν, Μελανί Λοράν, Νοεμί Μερλάντ
  • Διάρκεια: 90’
  • Διανομή: Feelgood Entertainment

 

Καλή γαλλική κωμωδία έχω να απολαύσω από το 2008 και την ταινία «Είναι Τρελοί Αυτοί Οι Βόρειοι». Παραδοσιακά η χώρα, δημιούργησε την δική της, ξεχωριστή σχολή στο δροσερό λιβάδι του κινηματογραφικού γέλιου, αγγίζοντας προσεκτικά τις ακμές της μπαλαφάρας, αλλά και της σάτιρας με αξέχαστους πρωταγωνιστές, ξεκινώντας από τον εκπληκτικό Φερνάν Ζοζέφ Ντεζιρέ Κονσταντέν, κατά κόσμο Φερναντέλ, τον πολυσχιδή, άηχο Ζακ Τατί, την ήρεμη δύναμη Αντρέ Ραιμπούρ, γνωστό και ως Μπουρβίλ, τον εκφραστικό Λουί ντε Φινές, έως τον τελευταίο της μεγάλης φουρνιάς κωμικών, τον ξανθό Πιέρ Ρισάρ, ο οποίος ακόμα παίζει. Έπειτα από αυτό το τσουνάμι κωμικών ηθοποιών και ταινιών γέλιου η γαλλική κωμωδία είτε χάθηκε από το πρώτο κινηματογραφικό πλάνο, είτε άρχισαν οι χαζομάρες με αποτέλεσμα το είδος να ξεπέσει. Ελάχιστες είναι πια οι γαλλικές κωμωδίες καταστάσεων, που κινούνται ευπρεπώς στην ηθογραφία, παντρεύοντας το αστείο με τις γελοίες και παρατραβηγμένες συνήθειες των μπουρζουά. Εδώ υπάρχει ένα απλό σκαρίφημα με ένα ευχάριστο κινηματογραφικό ντουέτο ανδρός γυναικός, που ρέει σαν επιτραπέζιος οίνος. Δηλαδή πίνεται αλλά δεν είναι «τετραετούς ωρίμανσης».

Στην Γαλλία του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1809 ο γοητευτικός, νάρκισσος, επιπόλαιος και καπάτσος λοχαγός Νεβίλ (Ζαν Ντιζαρντάν – καλός) ζητάει από τους οικονομικά εύρωστους γονείς να νυμφευθεί την μια από τις δυο θυγατέρες τους, την χαζοχαρούμενη κόρη τους, την νεαρή Πολίν (Νοεμί Μερλάντ – καλή). Οι γονείς ευχαριστημένοι από την επιθυμία του σπουδαίου λοχαγού αποδέχονται την πρόταση και πριν ακόμα γίνουν οι αρραβώνες το στρατιωτικό καθήκον καλεί τον Νεβίλ στο μέτωπο των ναπολεόντειων πολέμων εναντίων των Αυστριακών. Δίνει υπόσχεση καρδιάς στην αφελή Πολίν, πως κάθε ημέρα θα της γράφει, υπόσχεση που, φυσικά, ο λοχαγός δεν την τηρεί με συνέπεια η ερωτευμένη νεαρά να πέσει σε βαθιά μελαγχολία. Ένα βαρύ κρυολόγημα σε συνδυασμό με την κατάθλιψη η Πολίν κινδυνεύει να πεθάνει και γράμμα δεν λαμβάνει. Η μεγαλύτερη σε ηλικία αδελφή της, η σκεπτόμενη και απελευθερωμένη, η ολίγον φεμινίστρια και κατά των αστικών συνηθειών Ελιζαμπέθ (Μελανί Λοράν – πολύ καλή), γνωρίζοντας τι κουμάσι είναι λοχαγός, για να σώσει την αδελφή της από τον θάνατο, γράφει γράμμα ως Νεβίλ και το διαβάζει στην ερωτοχτυπημένη Πολίν, η οποία, ω του θαύματος, συνέρχεται αμέσως. Αρχίζει μια αλληλογραφία, που τις απαντήσεις τις συντάσσει η Ελιζαμπέθ, φτιάχνοντας στα μάτια της Πολίν έναν ηρωικό λοχαγό, που τελικά πέφτει νεκρός στην μάχη, γνωρίζοντας, ότι ο Νεβίλ δεν πρόκειται ποτέ να εμφανιστεί. Η Πολίν το παίρνει απόφαση, πως ο αγαπημένος της λοχαγός σκοτώθηκε ηρωικά σε μια μάχη κάπου στην Ασία και παντρεύεται έναν γλυκανάλατο τύπο για να φτιάξουν οικογένεια. Ο λοχαγός είναι όμως ζωντανός, λιποτάκτης και ως άξεστος ρακένδυτος γυρολόγος εμφανίζεται στην πόλη. Η Ελιζαμπέθ προσπαθεί να τον κρατήσει μακριά από την αδελφή της, αλλά ο Νεβίλ παίρνει τα πάνω του και επιστρέφει στο σατό λαμπερός, φορώντας την στολή του όχι για να διεκδικήσει την Πολίν, αλλά για να παίξει τον ρόλο του ήρωα και του επιχειρηματία, όπως τον παρουσίαζε στα γράμματα της η Ελιζαμπέθ. Χαίρει εκτιμήσεως από την κοινότητα των μεγαλοαστών, κερδίζει χρήματα από ανύπαρκτα ορυχεία που αραδιάζει στους αδαείς και η Ελιζαμπέθ είναι έτοιμη να μαρτυρήσει σε όλους το ψέμα όταν ο λοχαγός ζητάει από τον πατέρα της να την κάνει γυναίκα του.

Απλή, λιτή ως παραγωγή ακόμα και αν είναι ταινία ιστορικής περιόδου, ένα σατό (οι Γάλλοι έχουν άπειρα από αυτά) καμιά εξηνταριά κοστούμια, μερικά αλογάκια και δυο άμαξες και να μια κωμωδία με φόντο τον 19ο αιώνα. Ο Γάλλος σκηνοθέτης Λοράν Τιράρ των ταινιών του «Μικρού Νικόλα», της κομεντί «Στάσου στο Ύψος σου» και του αποτυχημένου «Αστερίξ και Οβελίξ στην Βρετανία» σκοράρει στην καλή κινηματογραφική χημεία ανάμεσα στον ωραίο και οσκαροβραβευμένο Ζαν Ντιζαρντάν («The Artist», «Στάσου στο Ύψος σου») και στην επίσης γοητευτική  Μελανί Λοράν («Άδωξοι Μπάσταρδη», «Η Συμμορία των Μάγων», «Ο Άνθρωπος Αντίγραφο», «Οι Πρωτάρηδες»). Με μισή ντουζίνα από έξυπνες σεκάνς που τραβούν το γέλιο από το υπογάστριο και το υπερβολικό έως το, σύνηθες αλά γαλλικά, παρατραβηγμένο στο στόρι η ταινία δημιουργεί μια ευχάριστη, τελος πάντων, ατμόσφαιρα που στέκεται ασάλευτη στην πρώτη στοιβάδα της επιδερμίδας, δίχως διάθεση να πάει παρακάτω…. avec ta sante!