fbpx

banner αεροδρομίου

 

«Ιωάννα Μητσόγλου: Η Πρώτη Σπουδαία Ελληνίδα Κυρία των Ντραμς», γράφει ο Νάσος Καββαθάς

Νάσος Καββαθάς

Νάσος Καββαθάς

jokersbonus@yahoo.com

Αν δεν απατώμαι, η Ιωάννα Μητσόγλου είναι η πρώτη, βιρτουόζα ντράμερ στην Ελλάδα. Και για να συνεννοούμαστε: δεν εννοώ απλά κάποια κοπέλα που έκατσε κάποτε στα ντραμς ή που έμαθε να παίζει καλούτσικα ή καλά. Η Ιωάννα θα μπορούσε να κάτσει πίσω από το drumkit οποιουδήποτε project, ακόμα και των υψηλότερων απαιτήσεων, ανεξαρτήτως μουσικού είδους. Είναι μια accomplished, επαγγελματίας μουσικός διεθνούς επιπέδου, εδώ και δεκαετίες ολόκληρες.

Allround virtuosa  

Μετά τα formative years, την εφηβεία και τη μαθητεία της, πρωτοξεχώρισε ως μέλος του συγκροτήματος «Άβατον» από τα 80s και η επαγγελματική της πορεία μέσα από διάφορα είδη την έφερε ως πρωτοκλασάτη μουσικό επί σειρά ετών σε σχήματα γνωστών καλλιτεχνών όπως η Μελίνα Κανά, ο Θηβαίος (συνεργαζόμενη συχνά με την άλλη γυναίκα βιρτουόζο, την κιθαρίστρια Βάσω Δημητρίου). Έκανε τηλεόραση παίζοντας -την ντράμερ (βέβαια)- σ’ ένα από τα πιο πετυχημένα ελληνικά σήριαλς των 90s, ενώ παράλληλα στέκει σίγουρα ως η μοναδική Ελληνίδα γυναίκα ντράμερ, (επαναλαμβάνω: επί δεκαετίες), που έχει παίξει τις δυσκολότερες παρτιτούρες σε Τζαζ και Prog σχήματα, συνεργαζόμενη με κορυφαίους όπως ο Γ.Κοντραφούρης.

Για να το ξεκαθαρίσω ακόμη περισσότερο: Η Ιωάννα δεν είναι -όπως ισχυρίζομαι- μόνο η 1η Ελληνίδα γυναίκα ντράμερ: το επίπεδό της την τοποθετεί στους κορυφαίους Έλληνες ντράμερς ανεξαρτήτως φύλου. Και σίγουρα, αν το ψάξουμε ευρύτερα, η Ιωάννα θα ξεχώριζε και σε Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο επίπεδο κατάταξης.

Στα δικά μου μάτια αυτά τα επιτεύγματα την καθιστούν μοναδική, ακόμη και σήμερα, που έχει πάρει το μάτι μου εδώ κι εκεί κάπως περισσότερα κορίτσια να παίζουν τύμπανα σε μπάντες, η Ιωάννα συνεχίζει να μελετά και να βελτιώνεται ως μουσικός ανώτερου επιπέδου, συνεχίζει δηλαδή να στέκει υψηλά στην, όποια, μουσική ιεραρχία, κορυφαία του είδους της. 

Στην εποχή των κούφιων celebrities

Στ’ αλήθεια, η Ιωάννα θα μπορούσε να είναι μια διασημότητα -μία star- ακόμα και εκτός των μουσικών κύκλων, (όπου έχει βέβαια υψηλό status), αν υπήρχε η παραμικρή αξιοκρατία. Δεν υπάρχει όμως, ειδικά όσον αφορά τον επαγγελματικό ανταγωνισμό. Κανείς δε θα υποκλιθεί λέγοντας: «Περάστε, μετά από σας..» στον ξεχωριστό ή την ξεχωριστή. Και πόσο ξεχωριστή, πράγματι, είναι η περίπτωσή της: η diminutive, λεπτοκαμωμένη Ιωάννα, ένα παθιασμένο έφηβο κοριτσόπουλο στις αρχές των 80s, ήδη απορροφούσε εκλεκτικά τις Μουσικές στο άκουσμα και στο παίξιμό της, για να χαράξει ή καλύτερα: να γκρουβάρει μια εντυπωσιακή πορεία, αξιοζήλευτη για οποιονδήποτε μουσικό.

Μετά από κάποιες σκληρές στιγμές της ζωής προ ετών, η Ιωάννα ως καλλιτέχνις συνέχισε ασταμάτητα και συνεχίζει να εξελίσσεται, πάντα να πειραματίζεται, ανεβάζοντας το επίπεδό της.

Ήταν χαρά μου όταν προ μερικών ετών η Ιωάννα έπαιξε για κανα δυό χρόνια και με τους Joker, για ένα διάστημα μάλιστα η μπάντα αποτελούνταν από εμένα και τρεις, απίστευτες όλες τους, γυναίκες μουσικούς: την Ιωάννα Μητσόγλου (ντραμς), την Ειρήνη Κετικίδη (κιθάρα) και την Κική Καρανικόλα (μπάσο). Δεν το ‘χω ψάξει αν είναι κι αυτό μια πρωτιά, τουλάχιστον ευρωπαϊκά. (All-girl-band, έκανε και ο Prince την ίδια εποχή! – διαβάστε περισσότερα για τον Prince ΕΔΩ).

Η μουσικός Ιωάννα Μητσόγλου με τους διεθνούς φήμης μουσικούς: τον Αμερικανό κιθαρίστα της jazz Pat Martino (αριστερά) τον Αμερικανό ντράμερ της jazz Cliff Almond (κέντρο), τον Αμερικανό ντράμερ Nathaniel Townsley (δεξιά)

The Way Up

Δυνατότερη, σοφότερη, νέα, καλύτερη και πιο έμπειρη από ποτέ, η Ιωάννα θεωρώ ότι έχει τα καλύτερα ακόμα μπροστά της, στο μέλλον.

Διδάσκει ντράμς και κρουστά, πιθανόν να την δείτε αυτή την εποχή να παίζει και Live κάπου -ίσως με τον Γ.Κοντραφούρη ή την Marianna Seas στα εκλεκτικά μουσικά τους σχήματα και προγράμματα, ενώ θεωρώ ότι σύντομα θα την «ξανατσιμπήσει» η δισκογραφία και το mainstream κύκλωμα, εμπιστευόμενο πάνω στον επαγγελματισμό και το βιρτουοζιτέ της.

Κλείνοντας πρέπει να πω ότι έχοντας ακούσει την Ιωάννα να μελετάει στο στούντιό της ή σε κάποια πρόβα, έχω συγκρατήσει στιγμές που όχι μόνο το παίξιμό της χτύπησε τα ανώτατα τεχνικά ‘λαμπάκια’, αλλά που να είναι από μόνο του: μουσική.

Ιωάννα, είσαι μοναδική, υπέροχη!

Fb: Ioanna Mitsoglou

Info/Booking: 6932814507

Η Ιωάννα Μητσόγλου με τον Χρήστο Θηβαίο