fbpx

banner αεροδρομίου

 

«Η Eλένη Γαληνού σε Α΄ πρόσωπο», της Τίνας Πανώριου

Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

panoriout@gmail.com

«…Οι υπόγειες διαδρομές που κάνουν οι ηρωίδες μου, είναι βασισμένες σε πραγματικές καταγραφές ερευνητών που έχουν μπει και έχουν δει με τα μάτια τους την υπόγεια Αθήνα»

Η Ελένη Γαληνού γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από τη Μυτιλήνη και σήμερα κατοικεί στο Μαρούσι. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό Διακοσμητική και Γραφικές Τέχνες και εργάστηκε πάνω στο αντικείμενό της για δέκα περίπου χρόνια. Αρκετά νωρίς φιλοτέχνησε δύο προσωπικές σειρές χιουμοριστικών σκίτσων που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, την ποίηση και τη στιχουργική. Τον Μάιο του 2007 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση ζωγραφικής στο Κέντρο Τέχνης Πανταζίδης με θέμα Σύννεφα. Ακολούθησαν δύο ακόμα ομαδικές εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το 2007 και το 2008. Με τη λογοτεχνία ασχολείται αρκετά χρόνια και, επιθυμώντας να εμβαθύνει στην έννοια και την τεχνική του μυθιστορήματος, το 2007 παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο Η πόλη φοβάται με το διήγημα …για ένα τσιγάρο! (2013). Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Όταν στέρεψε η αντοχή (2013), Πέρα από τις κόκκινες γραμμές (2014) και Ακόμη θυμάμαι (2015). Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Όσα δεν έγιναν λέξεις και Μυστική Διαθήκη.

                       Σε Α’ πρόσωπο         

Το πραγματικό όνομα της Δούκισσας της Πλακεντίας, ήταν Σοφία Μαρμπουά Λεμπρέν, και με αφορμή τη ζωή της που υπήρξε σωστός αστικός θρύλος για την παλιά Αθήνα, και τις υπόγειες στοές της πρωτεύουσας, που είναι υπαρκτές, φτιάχνω ένα μύθο, που θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα.

Χρειάστηκε μεγάλη έρευνα και μελέτη μηνών, μέχρι να συγκεντρώσω τα αληθινά στοιχεία, τόσο της ζωή της όσο και των στοών, κι ύστερα σκέψη και δουλειά, μέχρι να αποφασίσω ποια είναι τα σωστότερα και επαρκεί, για να τα εντάξω στην ιστορία μου. Το ταξίδι της συγγραφής αυτού του βιβλίου με μάγεψε και με ξεσήκωσε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μυθιστόρημά μου. Βγήκα στους δρόμους για να δω με τα μάτια μου και να μελετήσω από κοντά τα πραγματικά στοιχεία του βιβλίου, και όσο η έρευνα βάθαινε, τόσο πιο πολύ πειθόμουν ότι η Δούκισσα της Πλακεντίας είχε τελικά σχέση με τις υπόγειες στοές της Αθήνας και της Πεντέλης. Και κάπου εδώ, θα σας αποκαλύψω, πως η έρευνά αυτή συνεχίζεται…

Το μυθιστόρημα κινείται σε δύο χρονικές περιόδους: στο παρελθόν και το παρόν. Ότι διαδραματίζεται στο παρελθόν, είναι η πραγματική ζωή και η δράση της Δούκισσας. Ο αναγνώστης την βλέπει σαν μια από τις ηρωίδες του βιβλίου και πληροφορείται άμεσα τα πραγματικά και συνάμα συγκλονιστικά γεγονότα που την σημάδεψαν. Την ακολουθούν πολλοί περίεργοι θρύλοι, που μοιάζουν αδιανόητοι, όμως είναι αληθινοί: Η ιστορία με την βαλσαμωμένη κόρη που την κρατάει άταφη δέκα ολόκληρα χρόνια στα υπόγεια του σπιτιού της, τα ξεσκέπαστα σπίτια στην Πεντέλη, η αλλόκοτη μάντισσα και η προφητεία της, οι λήσταρχοι, ο μεγάλος της πλούτος, οι απίστευτες ιδιοτροπίες της, οι υπόγειες στοές σε Αθήνα και Πεντέλη, και τόσα άλλα. Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, φτιάχνω τον μύθο της Μυστικής Διαθήκης που στηρίζεται σε δύο πολύ μεγάλους της πόθους και αποτελεί το μόνο μυθιστορηματικό κομμάτι στις αναφορές για την ζωή της. Όλα τα άλλα, ακόμη και ότι αναφέρω σαν επιστολές, ο τρόπος ζωής, ο θάνατος ή η ταφή, περιγράφουν την πραγματική ζωή της.

Στο παρόν, ξεδιπλώνεται ο μύθος, με την Ελίζα και την οικογένειά της, και την περίεργη κληρονομιά που κουβαλούν αυτές οι γυναίκες, που όμως, κινείται σε πραγματικά μέρη, όπως είναι οι υπόγειες στοές, τα σπίτια της Δούκισσας, γνωστά και άγνωστα κτήρια της πρωτεύουσας και τα εκκλησάκια με τα μυστικά περάσματα. Οι υπόγειες διαδρομές που κάνουν οι ηρωίδες μου, είναι βασισμένες σε πραγματικές καταγραφές ερευνητών που έχουν μπει και έχουν δει με τα μάτια τους την υπόγεια Αθήνα.  

Στο τέλος, το παρελθόν συναντά το παρόν δίνοντας όλες τις απαραίτητες απαντήσεις και δημιουργώντας παράλληλα μια αίσθηση πως, ο μύθος του, μπορεί να μην είναι ολότελα μύθος. Η Δούκισσα της Πλακεντίας θα μπορούσε να έχει αφήσει μια αντίστοιχη Μυστική Διαθήκη, αν συνυπολογίσει κανείς τις μυστικιστικές θεωρίες της πλάι στις μεταφυσικές ανησυχίες της.  

Το βιβλίο της Ελένης Γαληνού «Μυστική Διαθήκη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Η συγγραφέας θα παρουσιάσει το βιβλίο της την Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 στις 19:30 στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στη ΔΚ Πεντέλης