28
Πεμ, Μάι

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Η τραγουδοποιός Μάγδα Βαρούχα συνομιλεί με τη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

«…η ελληνική γλώσσα έχει να πει όσα δεν φαντάζεται κανένας. Η μουσική μας παιδεία είναι αδιανόητα «δυνατή» και «ανταγωνιστική». Είναι υπέροχη. Απλά όλα δείχνουν ότι την έχουμε αδικήσει, μόνοι μας. Και το χειρότερο, όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο την «πληγώνουμε»

Η Μάγδα Βαρούχα είναι αυτό που απλά χαρακτηρίζουμε ως εξαιρετική περίπτωση, καθώς εκτός από τραγουδίστρια είναι συνθέτρια, αλλά και ποιήτρια. Πίσω από τη φωνή της κρύβεται όλη η μαγεία της μουσικής! Έχει ιδιαίτερη ζεστή χροιά, περίτεχνα γυρίσματα και έναν χαρακτηριστικό λυγμό στην ερμηνεία της, που όταν την ακούς φέρνει έντονη συναισθηματική φόρτιση. Παρά τη νεαρή της ηλικία έχει κάνει ήδη από το 2010 αισθητή την παρουσία της και με το πέρασμα του χρόνου διαρκώς εξελίσσεται και «ακονίζει» το δημιουργικό και ερμηνευτικό της χάρισμα. Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1990 στο Καπανδρίτι και ζει εκεί μέχρι σήμερα. Φοίτησε στο ΤΕΙ Αθηνών και πήρε πτυχίο στο marketing. Στα δεκαπέντε της χρόνια αρχίζει μαθήματα φωνητικής μιας και από πολύ μικρή φαίνεται η «αδυναμία» της στη μουσική.  Το 2010 συναντά τον Αλέξανδρο Χατζή, ο οποίος θα την ξεχωρίσει αμέσως και έτσι θα ξεκινήσει μια υπέροχη συνεργασία και φιλία η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα. Το καλοκαίρι του 2012 θα βρεθεί στην ίδια σκηνή και με τον Κώστα Χατζή στο πλαίσιο μια σειράς συναυλιών και με τον τρόπο αυτόν, για τη Μάγδα, αρχίζουν όλα. Η μουσική γίνεται ζωή της και η ζωή, μουσική. Στην δισκογραφία μπήκε επίσημα, κυκλοφορώντας το πρώτο της single, με τίτλο «Όνειρα», σε στίχους και μουσική του Άρη Κλεισούρα. Αφορμή για τη συζήτησή μας στάθηκε η παρουσίαση του νέου της τραγουδιού με τον τίτλο «Μυρίζει βροχή» , που αποτελεί αφετηρία της νέας συνεργασίας με το Ogdoo Music Group και είναι μέρος του δίσκου της με τον τίτλο «28» που θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Φεβρουάριο Η Μάγδα Βαρούχα υπογράφει τη μουσική και τους στίχους, δίνοντας για μία ακόμα φορά δείγματα του σπάνιου ταλέντου της. Απέναντί μου έχω μια ωραία τύπισσα και ένα φιλοσοφημένο άτομο, που αν και είναι επιγραμματική στις δηλώσεις της ο λόγος της έχει αντίκρισμα.

Δισκογραφικά μπήκατε στο χώρο με πολλά  «Όνειρα» και κάνατε μεγάλη αίσθηση ως φωνή και ως παρουσία κα. Βαρούχα. Σε αντίθεση με τους άλλους συνομήλικους σας, που παραιτήθηκαν από τα θέλω τους, εσείς δεν φοβάστε να ονειρευτείτε, να βάλετε στόχους και να παλέψετε για αυτούς. Είσθε τόσο δυνατή; Προσπαθώ απλά να ακολουθώ το όνειρο μου, την τρέλα μου, ασχέτως του αν αποδίδει πάντα όσα θα ήθελα.

Ο λόγος είναι ότι η μουσική είναι κινητήρια δύναμη για την καθημερινότητα μου και την ροή ολόκληρης της ζωής. Είμαι μάλλον δυνατή, γιατί η μουσική δεν είναι συνήθεια και πείσμα. Είναι η ίδια η δύναμη.

Αν δεν σας παρακινούσε η μητέρα σας να αρχίσατε να τραγουδάτε στα σοβαρά; Θα ακολουθούσατε αυτό το δρόμο; Δεν με παρακίνησε η μητέρα μου. Τουλάχιστον όχι όπως μπορεί κανείς να φανταστεί. «Κορίτσι μου να γίνεις τραγουδίστρια.». Αντιθέτως, πάντα φοβόταν. Και μου εξέφραζε κάθε μέρα τις ανησυχίες της. Ακόμα και τώρα το θεωρεί απίστευτα δύσκολο «επάγγελμα». Επίπονο και απαιτητικό.

Η μαμά μου είναι ο πιο αυστηρός κριτής και την ευχαριστώ βαθιά γι αυτό. Η μητέρα μου, ο αδερφός και ο μπαμπάς μου ήταν απλά η έμπνευση μου. Εκείνοι μου έδειξαν το δρόμο, χωρίς καν να το ξέρουν.

Εκτός από μια εξαιρετική ερμηνεύτρια γράφετε στίχους και μουσική κι έχετε πλούσιο υλικό στα συρτάρια σας. Θα το βγάλετε προς τα έξω; Φυσικά! Αυτός είναι ο σκοπός! Εκτός από τα τραγούδια που επιλέγω να ερμηνεύω εγώ, δίνω και σε ανθρώπους που πιστεύω ότι θα τα αγαπήσουν λες και ήταν δικά τους. Δε δίνω εύκολα τραγούδια μου είναι η αλήθεια. Όταν νιώσω όμως ότι θα πάνε σε «χέρια» που θα τα σεβαστούν, θα είμαι εκεί ως η καλύτερη «μαμά» που παντρεύει το παιδί της.

Θεωρείτε ότι η τέχνη δίνει απαντήσεις στους σύγχρονους προβληματισμούς ή θέτει καίρια ερωτήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγκάζει το κοινό να αναζητήσει το ίδιο την απάντηση; Θεωρώ ότι κάθε τέχνη έχει χρέος να προβληματίζει και να παρακινεί. Δεν αναγκάζει. Δεν πρέπει να αναγκάζει. Πρέπει να δίνει αφορμές για σκέψη και για εσωτερική αναζήτηση.

Πιστεύετε ότι πρέπει να παλέψετε για να αλλάξετε τον κόσμο; Ο καθένας μας πρέπει να παλέψει. Όχι για να αλλάξει τον κόσμο. Αλλά για να κάνει τον εαυτό του καλύτερο. Αν ο καθένας μας βελτιώσει ό, τι μπορεί να βελτιώσει μέσα του, τότε αυτομάτως, σιγά- σιγά, θα «αλλάξουμε» τον κόσμο.

Ως νέος άνθρωπος που είστε στα τραγούδια που γράφετε αναζητάτε την αισιοδοξία και προσπαθείτε να ανακαλύψετε γύρω σας την ομορφιά, την εσωτερική και την εξωτερική, ακόμη και εκεί που μοιάζει να μην υπάρχει; Προσπαθώ να εκφράζομαι με ειλικρίνεια. Ίσως να υπάρχει ομορφιά. Ίσως να μην είναι πάντα τα τραγούδια μου αισιόδοξα. Σίγουρα όμως έχουν αλήθεια. Και σίγουρα είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω ότι η αλήθεια πάντα θα φέρει κάτι όμορφο, αργά η γρήγορα.

Πού θα τοποθετούσατε σήμερα την ελληνική τέχνη μέσα στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι; Θεωρώ ότι η ελληνική γλώσσα έχει να πει όσα δεν φαντάζεται κανένας. Η μουσική μας παιδεία είναι αδιανόητα «δυνατή» και «ανταγωνιστική». Είναι υπέροχη. Απλά όλα δείχνουν ότι την έχουμε αδικήσει, μόνοι μας. Και το χειρότερο, όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο την «πληγώνουμε». Αυτό είναι τροφή για σκέψη.

«Το αύριο δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο, εκτός από φωτεινό. Γιατί είναι αύριο. Πολύ απλά, μια καινούργια ημέρα. Αρκεί να έχουμε την υγεία μας. Είναι το μοναδικό κριτήριο για να ξυπνήσεις γεμάτος αισιοδοξία»

Θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια γεμάτα τραγούδια. Αν ναι, ποιούς τίτλους τραγουδιών εκείνης της εποχής θα χρησιμοποιούσατε για να τα περιγράψετε; - Ψυχές και αγάπες ( Β. Παπακωνσταντίνου )

- Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω ( Π. Θαλασσινός )

- Καράβι καραβάκι ( Παραδοσιακό )

- Είσαι Άγγελος ωραίος ( Παραδοσιακό )

- Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία ( Παραδοσιακό )

Δεν ξέρω αν περιγράφουν την παιδική μου ηλικία. Μάλλον όχι! Αλλά είναι τα πρώτα πέντε που ανακάλεσε η μνήμη μου στην ερώτηση αυτή.

Πόσο σας έχει βοηθήσει το marketing, που είναι το αντικείμενο των σπουδών σας, στη δική σας προβολή; Πολύ. Νομίζω δηλαδή...

Θεωρώ ότι ο τρόπος που τοποθετείς τον εαυτό σου, ή ένα οποιοδήποτε «προϊόν» στην αντίστοιχη αγορά, είναι ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» για την προβολή σου. Σε συνάρτηση με την πιο ευαίσθητη μου φύση, όλο αυτό έρχεται να κουμπώσει με την επιστήμη που διδάχτηκα. Έτσι νιώθω ότι «πλασάρω» τον εαυτό μου, όχι τέλεια, αλλά έτσι όπως ακριβώς είναι.

Έχετε δηλώσει, ότι αν δεν γινόσασταν τραγουδίστρια θα επιλέγατε τα εικαστικά. Αν φιλοτεχνούσατε ένα πίνακα για την Ελλάδα τι χρώματα θα επιλέγατε για να αποτυπώσετε το μέλλον της χώρας μας; Ωραία ερώτηση!!

Μπλε! Κλασική μάλλον απάντηση. Λόγω θάλασσας και ουρανού. Αλλά ο πίνακας μας θα είχε και κίτρινο. Και πράσινο και κόκκινο. Και όλα τα χρώματα μαζί. Μάλλον γιατί νιώθω ότι η Ελλάδα έχει τον τρόπο να ανθίσει πάλι στο άμεσο μέλλον. Παρ’ όλες τις δυσκολίες.

Μας νιώθω δυνατούς και γεμάτους έμπνευση.

Τι σκέψεις έχετε για το μέλλον και ποια είναι τα επόμενα βήματά σας; Θέλω να κυκλοφορήσει ο δίσκος «28», να αγαπηθεί, έστω από λίγους. Από εκείνους που θα αισθανθούν μέσα από εμένα. Θέλω να φτάσει εκεί που «πρέπει» να φτάσει. Ας είναι και δέκα άτομα. Να φτάσει εκεί που θα γίνει ένα με τον ακροατή. Επίσης θέλω να κάνω lives σε όλη την Ελλάδα. Μου έχει λείψει να τραγουδάω. Να μοιράζομαι μουσική και συναισθήματα.

Στη συνέχεια, θα βάλω σε τάξη τα επόμενα τραγούδια. Για τον επόμενο δίσκο.

Τί μήνυμα  θα στέλνατε στους συμπολίτες για τη νέα χρονιά; Να παλεύουν. Να αγαπάνε και να προσπαθούν για ό, τι τους δίνει ζωή. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο. Αλλά αξίζει. Γιατί η κατάληξη θα είναι υπέροχη.

Βλέπετε φωτεινό το αύριο ή είσθε απαισιόδοξη; Το αύριο δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο, εκτός από φωτεινό. Γιατί είναι αύριο. Πολύ απλά, μια καινούργια ημέρα. Αρκεί να έχουμε την υγεία μας. Είναι το μοναδικό κριτήριο για να ξυπνήσεις γεμάτος αισιοδοξία.

https://youtu.be/3K4ZL4GHoRQ

Μαρίνα Παπαγεωργίου μια συζήτηση με την Τίνα Πανώρ...
Ο Συμεών Τσακίρης συνομιλεί με τη Μαρκέλλα Χρυσοστ...

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares