28
Πεμ, Μάι

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Η Τέσυ Μπάιλα σε α' πρόσωπο στην Τίνα Πανώριου

«Ένα βιβλίο για τη φιλία και τον έρωτα, την τέχνη και την Ιστορία, τον πόνο του ανθρώπου και τον αγώνα του για επιβίωση, τη μοναχικότητα και την αξία της, την αυτοθυσία, τον αλτρουισμό, την αφοσίωση, τη συγχώρεση και την επανάσταση της προσωπικής εκφραστικής»

Η Τέσυ Μπάιλα γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού και Μετάφραση Λογοτεχνίας. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2009.

Ασχολείται με τη φωτογραφία και ατομικές εκθέσεις της έχουν φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο Gakugei της Ιαπωνίας και στην Αθήνα. Διατηρεί στήλες λογοτεχνικής αρθρογραφίας και βιβλιοκριτικής σε έγκριτα διαδικτυακά περιοδικά.

Είναι επίσης συντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα και αρχισυντάκτρια του περιοδικού Literature.gr.

Κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Το Μυστικό ήταν η Ζάχαρη», «Ουίσκι Μπλε», «Άγριες Θάλασσες», «Τις Νύχτες Έπαιζε με τις Σκιές», από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Σε α’ πρόσωπο

Οι σχέσεις ενός ανθρώπου με την τέχνη και την  Ιστορία θα μπορούσε να είναι με δυο λόγια η κεντρική ιδέα αυτού του μυθιστορήματος. Επί της ουσίας όμως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που ξετυλίγεται ως πολύπτυχο μιας εποχής καλύπτοντας χρονικά από τα τέλη του 19ου μέχρι και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα σημαντικά γεγονότα που συντάραξαν τη χώρα. Από τα τραγικά γεγονότα στο Ηράκλειο του 1898, στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, και από εκεί στους Βαλκανικούς πολέμους, στον εθνικό Διχασμό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β΄. Παράλληλα αναμετράται με τις ψυχολογικές διακυμάνσεις ενός, κατά βάση, μοναχικού ανθρώπου, ο οποίος προσπαθεί να σταθεί σε μια εποχή κοινωνικών, πολιτικών, ιστορικών διχασμών, στην οποία η τέχνη μοιάζει να μην έχει καμιά απολύτως θέση, και να εκφράσει τις ανησυχίες του.

Ο ήρωας αυτού του βιβλίου γεννιέται πάνω σε ένα καΐκι στις 25 Αυγούστου 1898, στο Ηράκλειο της Κρήτης, την ημέρα της μεγάλης σφαγής του Ηρακλείου, του μεγάλου αρπεντέ, από τους Τουρκοκρητικούς, που σηματοδότησε την αρχή της Κρητικής Πολιτείας και λίγα χρόνια αργότερα την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η μητέρα του χάνεται στη γέννα την ίδια στιγμή που ο σκληρός και αυταρχικός του πατέρας διασκεδάζει στο καφέ σαντάν. Το παιδί θα μεγαλώσει κυρίως με τον παππού και τη θεία Λουλουδιά, καθώς ο πατέρας του θα τον θεωρεί πάντα υπεύθυνο για τον χαμό της γυναίκας του. Πολύ γρήγορα θα καταλάβει την αγάπη του για τη ζωγραφική και ύστερα από ένα δραματικό περιστατικό, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο πατέρας του, θα φύγει για τα Χανιά και κατόπιν για τον Πειραιά, για να προσπαθήσει να αφοσιωθεί στην τέχνη του.

Στον κόσμο που τον περιβάλλει εισβάλει ορμητικά ο Μικέλε, ένας εκ διαμέτρου αντίθετος χαρακτήρας που θα γίνει το άλλο του μισό, η φωνή της λογικής που τον καλεί να χαρεί τη ζωή και γευτεί τις ομορφιές της. Μαζί του και η Ισιδώρα, η εξιδανικευμένη γυναικεία μορφή που θα ξεσηκώσει τη θύελλα του έρωτα στην ψυχή του. Εισβάλει όμως και ο Μεγάλος Πόλεμος. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που θα ανατρέψει τα σχέδια της ζωής και θα στείλει τους ήρωες στα χαρακώματα, βυθίζοντας τα όνειρα και τις ελπίδες μέσα στο χώμα.


Η αφήγηση είναι καταιγιστική. Με έντονες περιγραφές και συγκινήσεις. Οι τόποι εναλλάσσονται ασταμάτητα.  Από την Κρήτη, στον Πειραιά, στην Αθήνα και από εκεί στη Μακεδονία. Στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κι ύστερα πάλι στην Κρήτη. Στην ακτή της αρχής των ονείρων αλλά και των διαψεύσεων.

Από τον παππού Λεωνίδα και τη θεία Λουλουδιά μέχρι τη Χριστίνα την κυρά Ευτέρπη και τον Δημήτρη, τη Μυρσίνη που έχασε τη μιλιά της όταν αντίκρισε σφαγμένη τη μάνα της.

Την Ισιδώρα και κυρίως τον Μικέλε, αλλά και τα αληθινά πρόσωπα που διατρέχουν το μυθιστόρημα, όπως ο Βενιζέλος και ο Γιώργος Ιακωβίδης, ο ήρωας αυτού του βιβλίου βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά και στον οποίο προσπαθεί να αποτυπώσει καλλιτεχνικά όλα όσα αντιμάχεται η συνείδησή του, όλα όσα σημάδεψαν τη ζωή του, τις αποφάσεις του, τη δύναμη της καλλιτεχνικής του ευαισθησίας και τα όνειρά του.

Ένα βιβλίο για τη φιλία και τον έρωτα, την τέχνη και την Ιστορία, τον πόνο του ανθρώπου και τον αγώνα του για επιβίωση, τη μοναχικότητα και την αξία της, την αυτοθυσία, τον αλτρουισμό, την αφοσίωση, τη συγχώρεση και την επανάσταση της προσωπικής εκφραστικής.

Το βιβλίο «Τις Νύχτες Έπαιζε με τις Σκιές», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η υπέροχη Δήμητρα Παπαδήμα συνομιλεί με τη Σμαράγδ...
Η σπουδαία μας ηθοποιός Ασπασία Κράλλη συνομιλεί μ...

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares