InTownPost

Ακολουθήστε μας :

17
Δευ, Μάι
Tο διάβασαν 338 άτομα (338 Views)

Η συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή, συνομιλεί με την Τίνα Πανώριου

RAN-009


«…για κάποιον που απευθύνεται ως δημιουργός στα παιδιά, είναι να μην έχει χάσει ο ίδιος την επαφή με την παιδικότητά του και να μπορεί να επικοινωνεί με τα παιδιά, είτε έχει δικά του, είτε όχι»


Η Ράνια Μπουμπουρή είναι υπεύθυνη ύλης στον ιστότοπο diastixo.gr, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Γεννήθηκε το 1974 στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της.

Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο, αντίστοιχα.

Η συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή με τους μικρούς αναγνώστες της


«Το Άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων» (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2020 – διαβάστε για το βιβλίο εδώ) σε ποια παιδάκια απευθύνεται, κ. Μπουμπουρή; Σε μικρά ή περισσότερο και σε μεγαλύτερα που το 'χουν –ίσως–και πιο πολύ ανάγκη στην εποχή της γενικότερης ευκολίας που ζούμε;

Και σε μικρά παιδιά, προσχολικής ηλικίας, που θα χρειαστεί να έχουν δίπλα τους κάποιο μεγαλύτερο άτομο να τους το διαβάζει, αλλά και σε παιδιά σχολικής ηλικίας, που έχουν ανακαλύψει ή ανακαλύπτουν σιγά σιγά τη χαρά της ανάγνωσης. Όσο για το θέμα των καλών τρόπων, και λαμβάνοντας υπόψη τη γενικευμένη αγένεια που επικρατεί στην κοινωνία μας, νομίζω ότι όλοι λίγο-πολύ έχουμε ανάγκη από αναγνώσματα που προάγουν με ιδιαίτερο τρόπο τη βελτίωση σε αυτόν τον τομέα.

Τι περιλαμβάνει το χρωματιστό αυτό καλόγουστο βιβλίο σας; Παραμύθια, ποιήματα; Έχει και τραγουδάκια;

Είναι μια συλλογή με 5 παραμύθια και 5 ποιήματα, που ευελπιστούμε ότι θα δείξουν στα παιδιά πώς οι καλοί τρόποι μάς ομορφαίνουν τη ζωή. Πρωταγωνιστές στο παραμυθένιο αυτό ταξίδι είναι τρεις νεράιδες ευγενείς και ο μάγος Αγενής, ένας καλόψυχος, μα νευρικός και φωνακλάς παπουτσής, μια καμήλα που θυμώνει με το παραμικρό, ο ψευτάκος ρινόκερος με το όνομα Ρινόκιο, οι εφτά νάνοι με την αγαπημένη τους Χιονάτη και το χωριό όπου δε χωρούσε η λέξη «χώρια». Τραγούδια δεν έχει, με την έννοια ότι δε συνοδεύεται από CD, όπως προηγούμενα βιβλία μου, αλλά τα ποιήματα του βιβλίου θα μπορούσαν να μελοποιηθούν, αν στο μέλλον στηθεί μια παράσταση για παιδιά που θα βασίζεται στα παραμύθια αυτά.

Η Χρύσα Σπυρίδωνος που ζωγράφισε τις ιστορίες είναι στενή σας συνεργάτιδα;

Στενή και πολύτιμη. Με τη Χρύσα γνωριστήκαμε σε μια μάχη, την οποία ελπίζω ότι έχουμε κερδίσει! Συνεργαστήκαμε πρώτη φορά στο βιβλίο «Η μάχη της Οδοντόβουρτσας» (Εκδ. Ψυχογιός), χωρίς να γνωριζόμαστε ακόμη προσωπικά και φάνηκε εξαρχής ότι υπήρχε συνεργατική χημεία μεταξύ μας. «Η μάχη της Οδοντόβουρτσας» διανύει πια την 6η χιλιάδα κυκλοφορίας της, συνεπώς έχει αγγίξει πολλά παιδιά, κάτι που μας δίνει απίστευτη χαρά. Κατόπιν, συνεργαστήκαμε στο βιβλίο «Μια τρελή τρελή ΑΒ» (εκδ. Ψυχογιός), όπου έχει κάνει μεγάλη αίσθηση η τρελούτσικη και πανέξυπνη προσέγγισή της σε κάθε γράμμα της αλφαβήτας. Η «Τρελή τρελή ΑΒ» βρίσκεται πλέον στη 12η χιλιάδα κυκλοφορίας, συνεπώς το αποτέλεσμα –τόσο της εικονογράφησης, όσο και της μουσικής, αφού συνοδεύεται και από CD, σε μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου– έχει αγαπηθεί πολύ από μικρά και μεγαλύτερα παιδιά! Ακολούθησαν άλλα 7 βιβλία που δημιουργήσαμε μαζί: «Οι γονείς μου», «Ο φίλος μου ο ύπνος», «Η Ροζώ», «Η γιαγιά μου και ο παππούς μου», «Τα αδέλφια μου», «Διαγωνισμός φιλίας» και, τώρα, «Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων» (όλα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός). Είναι κάποιοι άνθρωποι που μας ταιριάζουν πολύ από άποψη αισθητικής, ενέργειας, προσέγγισης, διάθεσης και η Χρύσα Σπυρίδωνος είναι για μένα ένας από τους ανθρώπους αυτούς. Όπως και η Δομινίκη Σάνδη των Εκδόσεων Ψυχογιός, που πρώτη έκανε αυτό το «πάντρεμα» μεταξύ των κειμένων μου και της εικονογράφησης της Χρύσας.

Και ποιο ρόλο στην επιτυχία ενός παιδικού αναγνώσματος έχει η ωραία εικονογράφηση;

Μια καλή εικονογράφηση παίζει σπουδαίο ρόλο, επειδή δεν αποτυπώνει απλώς μια ιστορία, αλλά την απογειώνει, της δίνει κι άλλες προεκτάσεις και την προχωράει ακόμα παραπέρα με τους δικούς της κώδικες. Μια καλή εικονογράφηση, επίσης, οξύνει την παρατηρητικότητα των παιδιών, ενεργοποιεί τη φαντασία τους και συντελεί στην αισθητική τους καλλιέργεια.

Τόσο εσείς όσο και η εικονογράφος είστε μαμάδες δυο παιδιών. Είναι πιο «εύκολο» τελικά να αγγίξει την παιδική ψυχή μια γυναίκα με παιδάκι –που γράφει, ζωγραφίζει– από μια που απλά τα αγαπάει, τα καταλαβαίνει χωρίς να είναι δικά της;

Κοιτάξτε, όταν έγραψα το πρώτο μου βιβλίο, το μακρινό 2003, δεν ήμουν ακόμη μαμά. Κι όταν η Χρύσα έκανε την πρώτη της εικονογράφηση, ομοίως δεν ήταν ακόμη μαμά. Βεβαίως, τα παιδιά μας μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα αν αυτό που έχουμε δημιουργήσει –γράψει, ζωγραφίσει– θ' αρέσει σ' ένα παιδί, θα το αγγίξει, ή τι θα πρέπει ν' αλλάξουμε/βελτιώσουμε. Αλλά το πιο σημαντικό, νομίζω, για κάποιον που απευθύνεται ως δημιουργός στα παιδιά, είναι να μην έχει χάσει ο ίδιος την επαφή με την παιδικότητά του και να μπορεί να επικοινωνεί με τα παιδιά, είτε έχει δικά του, είτε όχι.

Η συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή και τα πνευματικά της "τέκνα"


«…να προσπαθήσουμε μόνοι μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να περάσουμε όμορφα, με ηρεμία και εσωτερική ανάταση, διότι οι εξωτερικές συνθήκες δε θα επιτρέπουν συναντήσεις, εξόδους και ταξίδια, όπως παλιά»


Έχετε γράψει 26 βιβλία, τρία εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί και στα τούρκικα. Συμπαθητική η αίσθηση μιας μαμάς Τουρκάλας να διαβάζει τις ιστορίες σας π.χ. στην Κωνσταντινούπολη, μια παγωμένη νύχτα σαν τη σημερινή;

Όχι απλώς συμπαθητική η εικόνα αυτή, αλλά ιδανική! Τα βιβλία μου που έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά είναι τα: «Οι γονείς μου», «Ο φίλος μου ο ύπνος» και «Το σκιουράκι που δεν ήθελε να φάει», δηλαδή αφορούν θέματα που αγγίζουν γονείς και παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας, χώρας, θρησκείας και τα λοιπά. Αυτόν τον καιρό, μάλιστα, γίνεται συζήτηση και για τη μετάφραση ενός άλλου βιβλίου μου, του «Διαγωνισμού φιλίας», στα ρουμανικά. Άλλη μια ωραία εικόνα που εύχομαι να αποτυπωθεί και στην πραγματικότητα: ένας γονιός στο Βουκουρέστι να διαβάζει στα παιδιά του για το πάθημα-μάθημα της συνομήλικής τους Έφης στην Αθήνα.

Πείτε μας δυο κουβέντες για τα βιβλία σας που αποσκοπούν στην διασκεδαστική μάθηση.

Είναι 4 τα βιβλία μου αυτά και συνοδεύονται από CD, εφόσον βλέπουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν πιο ευχάριστα όταν βάζει το χεράκι της και η μουσική: «Μια τρελή τρελή ΑΒ», «Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι», «Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα» (Εκδόσεις Ψυχογιός) και «Η μελω-δική μου Ορθογραφία» (Εκδόσεις Πατάκη). Η μελοποίηση και στα 4 CD είναι του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, παίζουν επαγγελματίες μουσικοί με φυσικά όργανα και τα τραγούδια ερμηνεύουν οι αγαπημένοι κι εκλεκτοί (αλφαβητικά): Βανέσα Αδαμοπούλου, Βασιλική Ανδρίτσου, Σοφία Βογιατζάκη, Σαβίνα Γιαννάτου, Σπύρος Γραμμένος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Λευτέρης Ελευθερίου, Ευσταθία, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Βασιλική Καρακώστα, Ηλίας Καρελλάς, Κρατερός Κατσούλης, Idra Kayne, Τζώρτζια Κεφαλά (από τους Μπλε), Νικήτας Κλιντ, Ελένη Κοκκίδου, Θάνος Κοσμίδης, Μάρκος Κούμαρης (από τους Locomondo), Νίκος Κουρής, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Χρήστος Λούλης, Μπέσυ Μάλφα, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Μητσιάς, Πάνος Μουζουράκης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεωργία Νταγάκη, Ορχήστρα Smyrna, Άννα Παναγιωτοπούλου, Νεφέλη Παπαδερού, Μάκης Παπαδημητρίου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Διονύσης Σαββόπουλος, Σπύρος Σακκάς, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Βικτωρία Ταγκούλη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα και Γιάννης Χατζηγεωργίου.

Βασικός συνεργάτης σας ο ταλαντούχος αλλά κυρίως συμπαθέστατος Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος;

Ναι, βασικός και πολύτιμος – και όντως, πολύ συμπαθητικός άνθρωπος. Ο Αλκιβιάδης είναι πολυτάλαντος: καθηγητής μουσικής, μουσικός, συνθέτης, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, γεμάτος ενέργεια και απίθανες ιδέες. Έχουμε συνδημιουργήσει μέχρι σήμερα 65 τραγούδια για παιδιά, με τους εξαιρετικούς ερμηνευτές που σας ανέφερα προηγουμένως. Επίσης, έχει σκηνοθετήσει την παράσταση «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα», με την οποία έχει γυρίσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως και σε σχολεία και νηπιαγωγεία της Αττικής. Τον θαυμάζω για πολλούς και διάφορους λόγους – ίσως περισσότερο τα τελευταία χρόνια για την υπομονή του, αφού τα παιδιά μου μαθαίνουν μουσική στο ωδείο του!

Χριστούγεννα παράξενα προ των πυλών. Αισιοδοξείτε ότι θα μπούμε –κυρίως οι πιο μεγάλοι– έστω λιγάκι στο μαγικό τριπ ή όλα φέτος θα είναι πιο «θαμπά» λόγω συνθήκης;

Πιστεύω ότι εμείς οι μεγάλοι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια μεγάλη πρόκληση αυτά τα Χριστούγεννα: να προσπαθήσουμε μόνοι μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να περάσουμε όμορφα, με ηρεμία και εσωτερική ανάταση, διότι οι εξωτερικές συνθήκες δε θα επιτρέπουν συναντήσεις, εξόδους και ταξίδια, όπως παλιά. Ιδίως όσοι έχουμε μικρά παιδιά ή εφηβάκια, θα πρέπει να προσπαθήσουμε διπλά και τρίδιπλα.

Κλείνοντας, «Το άτακτο βιβλίο» σας το αφιερώνετε…

Σε όλα τα παιδιά, με την ευχή να λάμπουν πάντοτε με τη λάμψη που χαρίζει η ευγένεια!

«Το Άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων» της Ράνιας Μπουμπουρή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός (διαβάστε εδώ)


Ο ζωγράφος Κώστας Ευαγγελάτος συνομιλεί με τη Σμαρ...
Ο σκηνοθέτης Παύλος Βησσαρίου συζητά με τη Σμαράγδ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/