05
Σαβ, Δεκ

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Η συγγραφέας Μαρία Κωνσταντοπούλου, συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου σε α’ πρόσωπο

-


«…Άλλωστε, κάθε κακό στη ζωή μας έχει και την καλή του πλευρά: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» δεν έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες;» 


Γεννήθηκα το 1976 στην Αθήνα ,τότε που τα παιδιά έπαιζαν ακόμα ελεύθερα στις γειτονιές. Σπούδασα Βρεφονηπιοκομία και Παιδαγωγική Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού, στην γενέτειρα πόλη .Έχω παρακολουθήσει πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια ποικίλης θεματολογίας, με έμφαση στη μουσικοκινητική αγωγή, τη δραματοθεραπεία και τη μουσειακή εκπαίδευση.

Εργάστηκα για 15 χρόνια ως βρεφονηπιοκόμος σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς στην Αθήνα και τα Χανιά. Από το 2007 έχω την τύχη να συν-δημιουργώ και να συν-κινούμαι με ομάδες παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και πολιτιστικούς χώρους στην Αθήνα και τα Χανιά, κάνοντας θεατρικό παιχνίδι, θεατρική αγωγή, αφήγηση παραμυθιών και κουκλοθέατρο. Έτσι κατάφερα να διατηρήσω το παιδί μέσα μου. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μουσειακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία των Χανίων, όπου και κατοικώ εδώ και 10 χρόνια. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δυο αγοριών.

Το παραμύθι της Μαρίας Κωνσταντοπούλου από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκης
Η συγγραφέας Μαρία Κωνσταντοπούλου

 Σε α' πρόσωπο


Με όχημα τη φαντασία, με παιχνιδιάρικη διάθεση και με πολλή αγάπη για τα παιδιά, θέλησα να γράψω ένα παραμύθι, που θα κατάφερνε να φέρει στα μέτρα τους τη σύγχρονη πραγματικότητα που επέβαλε η επίσκεψη του κορωνοϊού. Οι απορίες του εξάχρονου γιού μου, καθώς και η τρομολαγνεία με την οποία κάλυπταν το θέμα τα Μ.Μ.Ε., με ώθησαν στο να δημιουργηθεί «Ο (γ)ιός και η κορώνα του φόβου» (παρουσίαση του βιβλίου εδώ). Η ιστορία βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία για τον ιό, έτσι ώστε η μάθηση να συνδυαστεί με την ψυχαγωγία. Ωστόσο, θίγονται και άλλα θέματα όπως η διαχείριση του φόβου, ηκαταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στη μητέρα Γη ,η στοματική υγιεινή, η ανάγκη να βλέπουμε την όποια πραγματικότητα με αισιοδοξία. Άλλωστε, κάθε κακό στη ζωή μας έχει και την καλή του πλευρά: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» δεν έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες; Το παραμύθι λοιπόν εστιάζει στις θετικές συνέπειες του ιού τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η αισιόδοξη ματιά είναι κάτι που μου έχει διδάξει η επαφή μου με τα παιδιά! Σε μια σύντομη περίληψη, ο (γ)ιός της ιστορίας μας για να καταφέρει να ξεφύγει από τη γυάλινη πολιτεία του, αναγκάζεται να φορέσει μια κορώνα από το σκοτεινό βασίλειο του φόβου. Με τη βοήθεια του Κινέζικου Δράκου, επισκέπτεται τον κόσμο των ανθρώπων για να τους γνωρίσει και να δει τα αξιοθέατα του πλανήτη. Όμως εκεί τον περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στο τέλος του βιβλίου παραθέτω δημιουργικές ιδέες για τους μικρούς μου φίλους, αλλά και παιχνιδιάρικες προτάσεις για εκπαιδευτικούς που αφορούν την τήρηση των κανόνων υγιεινής στη σχολική τάξη. Η εικονογράφηση του παραμυθιού έγινε από τον αδελφό μου Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, εικαστικό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι δηλαδή υπόθεση οικογενειακή! Με το μεράκι και την καλή του διάθεση, το παραμύθι ζωντάνεψε αποπνέοντας τη μυρωδιά της χειροποίητης ζωγραφιάς.

«Ο (γ)ιός και η κορώνα του φόβου» γράφτηκε κατά την διάρκεια της καραντίνας και εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την κυρία Σοφίκα Ελευθερουδάκη , τον κύριο Γιώργο Αγιοβλασίτη και όλη τη δημιουργική ομάδα των εκδόσεων, για την πολύ καλή και φιλική συνεργασία τους.

Η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου, συνέντευξη στην Τίν...
Η Μαριαλένα Σπυροπούλου σε μια κουβέντα με την Τίν...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://intownpost.com/

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares