InTownPost

Ακολουθήστε μας :

27
Τρι, Ιουλ
Tο διάβασαν 448 άτομα (448 Views)

Η συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη, συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου σε α’ πρόσωπο

100-22223-667


«…Δεν είναι ένα βιβλίο για ανθρώπους που φοβούνται ή δεν φοβούνται, όλοι φοβόμαστε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα, την αρρώστια, το θάνατο, τα δυστυχήματα, τα αεροπλάνα, τα φίδια ή τα ασανσέρ»


Η Μανίνα Ζουμπουλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα και γράφει από δέκα ετών. Σπούδασε στην Αμερική Ιστορία της Τέχνης και Σωματική Αγωγή. Στα περιοδικά γράφει από την αρχή της δεκαετίας του '80 μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή. Έχει μεταφράσει αρκετά βιβλία και έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο ως παραγωγός. Έχει γράψει, επίσης, σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

Σε α' πρόσωπο


Είχα τελειώσει το βιβλίο το φθινόπωρο του '19, αλλά ήθελε δουλίτσα η πρώτη γραφή, αφήσαμε την έκδοση για αρχές 2020, και έπεσε κωρονοϊός, οπότε το αφήσαμε ξανά. Ή μάλλον, το δουλεύαμε στη διάρκεια του λοκντάουν με τον επιμελητή και αγαπημένο φίλο Θανάση Τσιρταβή. Τίτλος εργασίας ήταν «Μη φοβάσαι» (διαβάστε εδώ για το βιβλίο). Συνήθως έχω έναν τίτλο όσο γράφω τα κεφάλαια, ένα-ένα, και λίγο πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο, συζητάμε με τον εκδότη, την γυναίκα του, το Θανάση και τα παιδιά μου για να καταλήξουμε στον «κανονικό» τίτλο.

Αυτή τη φορά δεν έγινε καμία συζήτηση, κανένα μίτινγκ, ο τίτλος έμεινε «Μη φοβάσαι, επειδή με εκφράζει, στην φάση αυτή της Ιστορίας. Είναι μια φράση που λέει στα παιδιά της η Δώρα, η ευκαιριακή ξεναγός με τις μεταφυσικές ικανότητες. Το λέει στους αγαπημένους της, το επαναλαμβάνουν κι αυτοί, κι όταν βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής το φωνάζει στον εαυτό της. Δεν είναι ένα βιβλίο για ανθρώπους που φοβούνται ή δεν φοβούνται, όλοι φοβόμαστε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα, την αρρώστια, το θάνατο, τα δυστυχήματα, τα αεροπλάνα, τα φίδια ή τα ασανσέρ. Είναι ένα μυθιστόρημα για μια γυναίκα που καταλαβαίνει πράγματα για τους άλλους ανθρώπους χωρίς να της τα λένε, που διαβάζει μέσα στο μυαλό τους, που βλέπει εικόνες και παιδεύεται να τις ερμηνεύσει. Κατά τα άλλα, η Δώρα με το Δώρο προσπαθεί να τα βγάλει πέρα ως χωρισμένη, άνεργη φιλόλογος, που κάνει αρπαχτές ως ξεναγός της Αττικής επειδή της αρέσει η Ιστορία, η Μυθολογία και η Αττική η ίδια.

Η συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη


Στο «Μη φοβάσαι», οι κακοί σκοτώνουν ηλικιωμένους ανθρώπους, μου φάνηκε επίκαιρο με ανατριχιαστικό τρόπο, το ότι ζούμε μια επιδημία που χτυπάει ηλικιωμένους, και η Δώρα ψάχνει τους εγκληματίες που κάνουν αυτό ακριβώς. Έχει ένα γκρουπ Αμερικάνους τους οποίους ξεναγεί στο Σούνιο, το Λαύριο και την Αττική γενικότερα, κάπως ήθελα να γράψω για τον ιδιότυπο ρατσισμό των Αμερικάνων, κι έβαλα ένα γκρουπ που τον εκφράζει χωρίς να το καταλαβαίνει. Η γη κι όσα κρύβονται μέσα της είναι ο χώρος του βιβλίου, αλλά και η οικογένεια όπως είναι σήμερα, εναλλακτική, και αλλιώτικη από ότι ήταν σε παλιότερες δεκαετίες.Φυσικά ερωτεύεται, η Δώρα, δεν θα ήταν κανονικό μυθιστόρημα αν δεν ερωτευόταν και μάλιστα με φόρα! Θέλω τα βιβλία μου να αφήνουν τον/την αναγνώστη/τρια (κι εμένα, που τα συναρμολογώ) με μια αίσθηση ανάτασης, ανακούφισης, με ένα μικρό χαμόγελο. Ελπίζω να το καταφέρνει αυτό, το «Μη φοβάσαι» : εσείς θα κρίνετε αν κάνει σωστά τη δουλειά του, στην τελική.

Το μυθιστόρημα της Μανίνας Ζουμπουλάκη: «Μη φοβάσαι» (διαβάστε εδώ για το βιβλίο) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
«Όταν έκλεισαν για πάντα τα πιο όμορφα μάτια της σ...
Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και ο Σωτήρης Μητρούσης, ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/