27
Σαβ, Φεβ
Tο διάβασαν 294 άτομα (294 Views)

Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Μόσχου μιλάει στην Τίνα Πανώριου (σε α΄ πρόσωπο)

_-2


«…Σε οποιαδήποτε ιστορία, ο συγγραφέας έχει την υποχρέωση, ακόμα και αν το έργο είναι ψυχαγωγικό, να δώσει κάτι από τον εαυτό του: μια σκέψη του που μπορεί να γίνει ο μοχλός για εκατοντάδες άλλες σκέψεις»


Η Κωνσταντίνα Μόσχου γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελειώνοντας τις σπουδές της, εργάστηκε αρχικά σε διαφημιστική εταιρεία και αργότερα απασχολήθηκε ως συντάκτρια και αρχισυντάκτρια σε εφημερίδες και περιοδικά. Με έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική λογοτεχνία, άρχισε να ασχολείται και δημιουργικά, τα τελευταία χρόνια, συγγράφοντας μυθιστορήματα.

Το τελευταίο της βιβλίο είναι το μυθιστόρημα «Οι Κυρίες με τα Τιρκουάζ», από τις εκδόσεις Bell (διαβάστε εδώ)


Σε α΄ πρόσωπο


Ζούμε στην εποχή του α΄ προσώπου. Τόσο στην αληθινή ζωή όσο και στη λογοτεχνία, μιλάμε πρωτοπρόσωπα, εστιάζουμε στον εαυτό μας και η οπτική μας είναι μία και μοναδική: η δική μας, δίχως ενσυναίσθηση για το β΄ ή γ΄ πρόσωπο. Στη λογοτεχνία φαίνεται να είναι ο εύκολος δρόμος, γιατί ο χαρακτήρας του ήρωα έχει αμεσότητα. Είναι όμως ταυτόχρονα και μια παγίδα. Ειδικά όταν γράφεις αστυνομικό μυθιστόρημα, ο αφηγητής είναι ο άμεσα εμπλεκόμενος και δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται πέρα από τη μύτη του.

Ήταν λοιπόν μια πρόκληση να δημιουργήσω έναν ήρωα χωρίς την παντοδυναμία του αφηγητή-συγγραφέα, με τα λάθη του και τις απρόβλεπτες κινήσεις του. Σας μιλώ για τον ντετέκτιβ Στάθη Παντελιά, ήρωα του νέου μου βιβλίου «Οι κυρίες με τα Τιρκουάζ». Μα, θα μου απαντήσετε κάνοντας τον αντίλογο, είναι εποχές αυτές για ιστορίες με ντετέκτιβ; Ναι, αρκεί να έχεις να πεις κάτι. Σε οποιαδήποτε ιστορία, ο συγγραφέας έχει την υποχρέωση, ακόμα και αν το έργο είναι ψυχαγωγικό, να δώσει κάτι από τον εαυτό του: μια σκέψη του που μπορεί να γίνει ο μοχλός για εκατοντάδες άλλες σκέψεις. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος, από τον πιο απλό και ανεπιτήδευτο; Το χιούμορ!

Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Μόσχου


Η ιδιαιτερότητα λοιπόν αυτού του μυθιστορήματος είναι ότι σπάει τη νόρμα ενός καθωσπρέπει αστυνομικού αναγνώσματος, σατιρίζοντας τα κλισέ, τις ατάκες και τις υπερβολές που μας έχουν εντυπωσιάσει κατά καιρούς, χωρίς όμως να είναι παρωδία, και αυτό κατορθώνεται μέσα από την πολύπλοκη και δουλεμένη μυθοπλασία. Δύσκολο για να γραφεί, γιατί μια τέτοια ιστορία πρέπει να πατάει πάνω σε γερούς χαρακτήρες, ανθρώπινους, καθημερινούς, που μπορούν όμως την κατάλληλη στιγμή να δράσουν και να γίνουν καλύτεροι από όσο τους περιμέναμε.

Ο ντετέκτιβ της ιστορίας μας είναι ειδικά εκπαιδευμένος από μυστική υπηρεσία,για εγκλήματα που δύσκολα φτάνουν στη δικαιοσύνη. Τώρα πλέον έχει παραιτηθεί και διατηρεί ένα γραφείο ιδιωτικών ερευνών. Στη ζωή του τον συντροφεύουν πρόσωπα που έχουν εμφανιστεί και στην προηγούμενη υπόθεσή του, ο καλλιτέχνης-καφετζής Σωτήρης, ο ιατροδικαστής Πελοπίδας, το κορίτσι του Τζέσυ, ο «μπος» Παπαμιχαήλ και το δεξί του χέρι Σιγανός, ο ποντικός των αρχείων Χαραλάμπους και άλλα καινούργια πρόσωπα, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες.

Η πλοκή του βιβλίου είναι γρήγορη όταν πρέπει, και ο ρυθμός δίνεται από τον ίδιο τον ντετέκτιβ, που είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος της τάξης. Εδώ όμως αναγκάζεται να βγει από το πρόγραμμα και τις συνήθειές του. Όταν εμφανίζονται οι τρεις κυρίες που πιστεύει ότι λήστεψαν μια τράπεζα πριν από καιρό, ο ντετέκτιβ Στάθης Παντελιάς θα βάλει τα δυνατά του για να καταφέρει να βρει τη λύση. Ποια λύση όμως; Όσο προχωρά το βιβλίο, το μυστήριο πυκνώνει. Σε κάποια σημεία καθώς το έγραφα, σκεφτόμουν: «Πρέπει να το πω τώρα; Ή να το αφήσω για την παράγραφο του τέλους;» Επειδή όμως ξέρω πως υπάρχουν λαθραναγνώστες που πηδούν σελίδες για να δουν πώς τελειώνει, το άφησα μεν κάπου προς το τέλος, αλλά αχνοφαίνεται και σε κάποια άλλα σημεία. Αυτή είναι η γοητεία μιας τέτοιας ιστορίας.

Όμως ας σταματήσω να μιλάω με το εγώ. Καιρός για διάβασμα. Εμείς, εσείς, όλοι μας. Καλό καλοκαίρι, με ταξίδια του νου σε τιρκουάζ ιστορίες, πάνω σε ξαπλώστρες και χαλίκια ή σε δροσερές γωνιές στο σπιτικό σας!Οι «Κυρίες με τα Τιρκουάζ», της Κωνσταντίνας Μόσχου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Bell

Η συγγραφέας Κατερίνα Μανανεδάκη, συνέντευξη στην ...
Ο Βασίλης Λούκας, συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου (σ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/