28
Κυρ, Φεβ
Tο διάβασαν 233 άτομα (233 Views)

Η συγγραφέας Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη, συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου (σε α’ πρόσωπο)

4lJbjijA1


«…Οι ήρωες μου, οι ιστορίες μου, τα ψυχογραφήματα μου, όλα όσα αποτυπώνω στα γραπτά μου είμαι εγώ και αυτό που εύχομαι είναι να μη σταματήσω να «ζω», γιατί τότε θα σταματήσω και να γράφω»


Η συγγραφέας με το ψευδώνυμο Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες στον χώρο του καλλιτεχνικού και τηλεοπτικού ρεπορτάζ. Επίσης, έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση, συμμετέχοντας ως κειμενογράφος και σεναριογράφος σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές.

Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2009 με το βιβλίο «Δεσποινίς ετών 29… και κάτι ψιλά», από τις Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, το οποίο έγινε μπεστ σέλερ. Το 2012 κυκλοφόρησε το μεταφυσικό δράμα «8 ψυχές που δεν έφυγαν», από τις Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησαν τα μυθιστορήματα: «Ο κορσές της Σταχτοπούτας» (2014) και «Γυναίκες στα πρόθυρα… γάμου» (2015) και από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη τα μυθιστορήματα «Η Διαθήκη του Ζάνα» (2017), «Η Υπηρέτρια της Δούκισσας» (2018), «Ζακίνθη, στο Άβατο του Κόντε» (2019) και «Άσπιλοι Ένοχοι» (2020) (διαβάστε εδώ).

Η συγγραφέας Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη

 

Σε α' προσωπο


Το ταξίδι του συγγραφέα δεν είναι μοναχικό, τουλάχιστον στο δικό μου με συντροφεύουν πάντοτε αναμνήσεις, μυρωδιές, χρώματα, συναισθήματα και έννοιες. Τι αξία θα είχε, άλλωστε, αν κάποιος έγραφε χωρίς λόγο. Αν γέμιζε τις σελίδες ενός βιβλίου με εμπειρίες, σκέψεις, αγωνίες και αναζητήσεις άλλων. Ο ψυχαναγκασμός που προκύπτει μέσα από την αποτύπωση της ζωής στα βιβλία, είναι η επιταγή του να … ζεις.

Όχι να ζεις ως οργανισμός, όχι με το να χτυπά η καρδιά σου και να ανεβαίνει η ανάσα από τα πνευμόνια σου, αλλά με την άλλη, την δύσκολη έννοια της ζωής, αυτή του να είσαι μέρος της εξέλιξης και του συναισθήματος.

Αυτή, του να συγκεντρώνεις εμπειρίες, εικόνες, συναισθήματα και αγάπη.

Όταν λίγο πριν τα τριάντα μου, αναρωτήθηκα αν έχω πετύχει έστω και ένας από τους στόχους που έθεσα στην εφηβεία, έγραψα το «Δεσποινίς ετών 29 και κάτι ψιλά».

Λίγο καιρό αργότερα και αφού έχασα τη μαμά μου, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να γράψω για την ουσία και αξία της ζωής μέσα από το θάνατο και τότε γεννήθηκε το, «8 ψυχές που δεν έφυγαν».

Παλεύοντας με τις δίαιτες και βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι που κουβαλούν παρά πάνω κιλά ήρθε «Ο κορσές της Σταχτοπούτας».

Προσπαθώντας αργότερα να απαντήσω στο ερώτημα: ελευθερία ή … γάμος, ήρθε το «Γυναίκες στα πρόθυρα γάμου».

Και κάπου εκεί, ένιωσα την ανάγκη να γράψω για το χωριό μου, για τον τόπο καταγωγής μου, για τα έθιμα και την ιστορία των Ιωαννίνων. Έτσι γεννήθηκε ο λατρεμένος μου Ζάνας και η Διαθήκη του.

Αχόρταγη και σκαλίζοντας ιστορικά πρόσωπα έπεσα επάνω στην Δούκισσα της Πλακεντίας, μια ιδιόμορφη γυναίκα με άδοξο τέλος. Η «Υπηρέτρια της Δούκισσας» αποτελεί το δικό μου, συγγραφικό κόσμημα.

Η «Δούκισσα» μπήκε εμβόλιμα στο βιβλίο που ήθελα να αφιερώσω στο άλλο μου χωριό, στον άλλο τόπο που αγάπησα και επισκέπτομαι σχεδόν όλη μου τη ζωή, τη Ζάκυνθο. Η «Ζακίνθη, στο Άβατο του Κόντε» είναι μια ωδή στον Ξενόπουλο, αλλά και όλα τα Επτάνησα, πριν και μετά την Ένωση τους με την Ελλάδα.

Το τελευταίο μου, οι «Άσπιλοι Ένοχοι», προέκυψε από την ανάγκη μου να κολυμπήσω στα σκοτεινά και δύσκολα νερά της αστυνομικής λογοτεχνίας. Όπως προείπα όμως, δεν θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο αν δεν περιείχε κάτι από εμένα, από τα αγωνίες και τις αναζητήσεις μου. Έτσι, τόνισα και κατήγγειλα μέσα από αυτό, την κακοποίηση που δέχονται τα άτομα τα οποία βασανίζονται από ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και την υποκρισία που κρύβεται πίσω από τη μάσκα της θρησκείας, όχι σε όλους φυσικά, αλλά σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

Οι ήρωες μου, οι ιστορίες μου, τα ψυχογραφήματα μου, όλα όσα αποτυπώνω στα γραπτά μου είμαι εγώ και αυτό που εύχομαι είναι να μη σταματήσω να «ζω», γιατί τότε θα σταματήσω και να γράφω.

Το βιβλίο  «Άσπιλοι Ένοχοι» (2020) της Θεοφανίας Ανδρονίκου Βασιλάκη κυλκοφορεί από τις εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη (διαβάστε εδώ)
Η σκηνοθέτις Κωστούλα Τωμαδάκη συνομιλεί με την Σμ...
Ο Γιώργος Φρατζεσκάκης, συνέντευξη στη Σμαράγδα Μι...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/