16
Σαβ, Ιαν
Tο διάβασαν 199 άτομα (199 Views)

Η συγγραφέας Δέσποινα Σωτηροπούλου, συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου (σε α’ πρόσωπο)

SOTIR335EXON-01


«Το κάλλος είναι πολύπλευρο. Κι ότι είναι πολύπλευρο δεν τεμαχίζεται. Είναι ορισμένο και αέναο. Αυτό… η πολυπόθητη είναι αθανασία»


Η συγγραφέας Δέσποινα Σωτηροπούλου είναι δημοσιογράφος και τα τελευταία δέκα χρόνια Αντιδήμαρχος στο Δήμο Νίκαιας Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Για χρόνια υπηρετεί το πολιτιστικό ρεπορτάζ μέσα από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο ενώ υπήρξε από τους πρωτοστάτες της ελεύθερης ραδιοφωνίας και έχει κάνει την παραγωγή σε παραστάσεις πολιτισμού και ντοκιμαντέρ.

Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2015 με το βιβλίο «Το Ορκίζομαι στις Ρυτίδες μου» για να συνεχίσει το 2017 με το βιβλίο «Τί… Είπαμε Ότι Είναι Ο Έρωτας;» και σήμερα με την «Αριστερή μου Πλευρά» (διαβάστε εδώ).

Τα βιβλία της, όπως δήλωσε σε κριτική του και ο θεατρικός συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, δεν κατατάσσονται σε καμιά κατηγορία αφού έχει κατορθώσει να συγκεράσει δύο μεγάλες λογοτεχνικές σχολές, εκείνες του ρομαντισμού και του υπερρεαλισμού, δημιουργώντας έτσι μια νέα συγγραφική οντότητα.
Η συγγραφέας Δέσποινα Σωτηροπούλου


Σε α' πρόσωπο


Για μένα το να γράφω, έχει γίνει πια ανάγκη. Θυμάμαι τον εαυτό μου, μικρό κορίτσι ακόμα, να ζωγραφίζει και να παιχνιδίζει με τις λέξεις. Μου άρεσε από πάντα νομίζω, η ανάλυση των λέξεων. Τις κομμάτιαζα, τις διαχώριζα και μετά τις άπλωνα. Έδινα τη φιλοσοφική τους δυναμική η οποία στην καθομιλουμένη χανόταν. Μιλάμε οι άνθρωποι αλλά δεν ξέρουμε τι λέμε, γιατί δε μπαίνουμε στον κόπο να νοιώσουμε τη βαρύτητα των λέξεων και τη φιλοσοφική τους μαρτυρία. Αν το κάναμε, θα είχαμε και γνώση και απαντήσεις σε αέναα ίσως υπαρξιακά ερωτήματα.

Αυτή τη γοητεία της διαδικασίας τηρώ στα βιβλία μου. Παίζω με τις λέξεις. Τις ταιριάζω αταίριαστα. Τις τακτοποιώ άτακτα. Είναι σα να παραμένουν απόκρυφες κι εγώ καλούμαι να τις χαρίσω στο φως. Να τις γεννήσω, να τις διαθέσω και να τις δέσω μεταξύ τους. Κι όσο γράφω, τόσο πιο πολύ γοητεύομαι από αυτό το ξεμυάλισμα.

Ως δημοσιογράφος έγραφα και γράφω συνεχώς. Όμως με τη λογοτεχνία είναι αλλιώς. Είναι τέχνη και, μάλιστα, εικαστική. Ίσως να μην τολμούσα την έκδοση των κειμένων μου, αν ο θάνατος δεν έπεφτε ως καταπέλτης επάνω μου. Πολλές οι απώλειες στην οικογένεια. Εκείνη όμως που με ισοπέδωσε ήταν του συντρόφου μου. Του συζύγου και έρωτά μου. Του δικού μου Γιώργου.

Έτσι το 2014 έμοιαζε σα να μην έχω διέξοδο παρά να μοιραστώ τον πόνο μου με το συνάνθρωπο. Να χτίσω παρέες και να ανταλλάξω απόψεις. Έτσι γεννήθηκε «Το Ορκίζομαι στις Ρυτίδες μου», που μαζί του έφερε κι έναν όρο, όρκο.

Από τα βιβλία μου δε θα εισέπραττα χρήματα και θα τα διέθετα στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο. Σε αυτόν τον όρκο δεσμεύτηκε μαζί με μένα και ο εκδότης του Ινφογνώμων, Σάββας Καλεντερίδης. Έτσι ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ζωής, που γρήγορα μεταμορφώθηκε σε μια αλυσίδα αγάπης. Και οι κρίκοι πλήθαιναν.

Το 2017η ζωή έμοιαζε πιο δυνατή από το θάνατο κι έτσι κυκλοφόρησε το βιβλίο μου «Τί… Είπαμε Ότι Είναι Ο Έρωτας;» Ήταν το διάστημα που η ζωή άρχιζε πάλι να μου σκάει χαμόγελα. Και τα δύο βιβλία βρίσκονται στην τρίτη τους έκδοση και στον σύλλογο γονέων παιδιών με καρκίνο «Η Πίστη» διατέθηκαν μέχρι και το 2019 τριάντα χιλιάδες ευρώ. Κατά καιρούς στηρίξαμε και παιδιά, που έπρεπε να φύγουν στο εξωτερικό αλλά και μεγαλύτερους συνανθρώπους μας που έπρεπε να κάνουν συγκεκριμένες θεραπείες δίχως να έχουν την οικονομική δυνατότητα. Μέχρι που ο καρκίνος χτύπησε και τον αφαλό… της ζωής μου. Τη μητέρα μου. Τον πατέρα μου τον έχασα στα δεκαοχτώ μου και το 2018 ένοιωσα αυτό που ο κόσμος λέει ορφάνια.

Και τότε προέκυψε «Η Αριστερή μου Πλευρά». Ένα βιβλίο αφιερωμένο στο κάλλος της Ροδούλας. Της μητέρας μου. Μιας ιέρειας της ομορφιάς – εξωτερικής και εσωτερικής – με χαμηλωμένο το κάλλος. Γύρω από αυτήν πλέκονται εποχές και συνθήκες όπως η μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος, η κατοχή, η μεταπολί-τευση, το σήμερα. Πρωταγωνίστρια; Η σιωπή. Το ανάγνωσμα της Ροδούλας το οποίο κατάφερε να κάνει ανατροπή και ταυτόχρονα επανάσταση.

Για μένα, αυτό το κάλλος είναι το ζητούμενο σε όλα όσα πράττουμε. Κι όπως γράφω στο βιβλίο: «Το κάλλος είναι πολύπλευρο. Κι ότι είναι πολύπλευρο δεν τεμαχίζεται, Πέτρο μου. Είναι ορισμένο και αέναο. Αυτό… η πολυπόθητη είναι αθανασία»

Το βιβλίο της συγγραφέως Δέσποινας Σωτηροπούλου «Η Αριστερή μου Πλευρά» (διαβάστε εδώ) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων
Ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας μιλάει στην Σμαράγδα Μ...
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης, συζητάει με την Τί...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/