fbpx

banner αεροδρομίου

«Η Νηπιαγωγός»

 

 

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

(The Kindergarten Teacher)     

 

  • Είδος: Κοινωνικό δράμα
  • Παραγωγή: ΗΠΑ (2018)
  • Σκηνοθεσία: Σάρα Κολαντζέλο
  • Με τους: Μάγκι Τζίλενχαλ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Πάρκερ Σέβακ
  • Διάρκεια: 96’
  • Διανομή: StraDa FIlms
  • Διακρίσεις: Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Sundance

Εκτιμώ, προσωπική άποψη εκφράζω, πως είναι από τις πλέον «ενοχλητικές» ταινίες των τελευταίων ετών, που έχω δει. Αυτό που λέμε, ότι θέλει δεύτερη και τρίτη ανάγνωση είναι αλήθεια και εξομολογούμαι, ότι θα την ξαναδώ αυτή την εβδομάδα με ηρεμία.

Η γεύση που άφησε στον πνευματικό μου ουρανίσκο, πάντως, τείνει προς το πικρό ως σφαιρική εικόνα του θέματος, μια πικρία όχι προς το θέμα που πραγματεύεται, αλλά στον τρόπο που συνέλαβε και πραγμάτωσε την «πικρή» αλήθεια η περίφημη σκηνοθέτις Σάρα Κολαντζέλο. Έπειτα από ένα βραβευμένο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ (Halal Vivero) το 2006, η Κολαντζέλο γυρίζει το 2014 την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της (Little Accidents) για να έρθουμε σε απόλυτη επαφή σήμερα με την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία, την «Νηπιαγωγό», που της χάρισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο αμερικάνικο φεστιβάλ του  Sundance.

Γυναικεία ματιά σε μια ιστορία που σχοινοβατεί στην καλά ακονισμένη λεπίδα της ψυχικής ελευθερίας και της ψυχασθένειας του politically correct. Ο πυγμαχικός αγώνας μέχρι εξόντωσης ανάμεσα στην ανοησία και στην ανιδιοτέλεια της βούλησης στο να διασώσω από το τέλμα την διαφορετικότητα. Απίστευτα δύσκολη η χαρτογράφηση για την  Νεοϋορκέζα σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα, όταν το υποκείμενο διάσωσης είναι ένας πεντάχρονος που σκαρφίζεται στοίχους και ξαφνικά, σαν θεία επιφοίτηση απαγγέλει ποίηση σαν να είναι ενήλικας.

Το ίδιο ζόρικο είναι και ο χαρακτήρας της αστής γυναίκας, μητέρας και συνάμα νηπιαγωγού με την κοινότυπη ζωή, την γεμάτη τοξικά προϊόντα εντός και εκτός του οίκου της, που αντιλαμβάνεται το παιδί θαύμα και δια μέσω του ταλέντου του προσπαθεί να χωρίσει στα δυο τον ωκεανό της σήψης, της αδιαφορίας και να αναδείξει τον πιτσιρικά.

Η Σάρα Κολαντζέλο κτίζει περίτεχνα τρία στέρεα ανισόπεδα επίπεδα στην ταινία της, που όμως με ανεμόσκαλα την ποίηση επικοινωνούν άψογα μεταξύ τους: αυτό της σημερινής, στείρας, πνευματικής κοινωνίας με τα μύρια αδιέξοδα, του ψυχολογικού δράματος, αλλά και του θρίλερ, κλιμακώνοντας παράλληλα την ένταση για να φτάσει στο φινάλε στα μη αποδεκτά, κοινωνικά μεγέθη της ακρότητας, σαν απονενοημένη ενέργεια, που θα αφήσει σε πολλούς πικρή γεύση. Στην εποχή των smartphones, των videogames, των όπλων και των πολέμων τι ρόλο μπορεί να παίξει η ποίηση, διερωτάται στο σενάριο της η  Κολαντζέλο. Και το ερώτημα μεταμορφώνεται αίφνης σε θυμωμένο τζίνι, που ήταν βασανιστικά κλεισμένο σε μια γυναίκα που ανακάλυψε ενδιαφέρον για την ζωή.

Για μια φορά ακόμα η εκπληκτική Μάγκι Τζίλενχαλ (αδελφή του Τζέικ), στοχεύει διάνα σε ρόλο («Η Γραμματέας», «Εξομολογήσεις Ενός Επικίνδυνου Μυαλού») και μαγεύει με την καθηλωτική της ερμηνεία. Ο δε πιτσιρικάς Πάρκερ Σέβακ είναι απόλαυση. Ταινία έκπληξη για καλή σκέψη και πολύ συζήτηση.      

 

H Λίζα Σπινέλι (Μάγκι Τζίλενχαλ – υπέροχη) είναι η σαραντάρα, ευαίσθητη δασκάλα σε νηπιαγωγείο που ζει μια συμβατική ζωή με την οικογένεια της στο Στέιετν Άιλαντ.

Μητέρα δυο τέκνων, ενός αγοριού που θέλει να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό και μιας έφηβης κόρης που ασχολείται συνεχώς με το κινητό της, ξοδεύει την καθημερινότητα της, παρακολουθώντας μαθήματα ποίησης σε νυχτερινό σχολείο με δάσκαλο τον Σάιμον (Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ – πολύ καλός) , έχοντας πλήρη συναίσθηση της μετριότητάς της.

Ξαφνικά ανακαλύπτει τυχαία πως στην τάξη που διδάσκει, ο πεντάχρονος μαθητής της Τζίμι Ρόι (Πάρκερ Σέβακ – καταπληκτικός) έχει έμφυτο ταλέντο στην ποίηση.

Ερευνά το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού και αντικρίζει την αλήθεια, πως ο μικρός ζει με τον πατέρα του, άνθρωπο της νύχτας και την αδιάφορη νταντά που θέλει να γίνει σταρ του σινεμά. Διαπιστώνει την πλήρη απάθεια της οικογένειας στο ταλέντο του Τζίμι Ρόι, παρά τις συστάσεις της, ότι ο πεντάχρονος είναι ένας Μότζαρτ της ποίησης.

Τότε βάζει σκοπό της ζωής της, φτάνοντας στα άκρα να αποκαλύψει το ταλέντο του μικρού στον κόσμο.