fbpx

banner αεροδρομίου

Η Νάντια Καραγιάννη μιλάει με τη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

smaragdamichalitsianou@gmail.com

«Η γνώμη του μεγάλου μας Μίκη Θεοδωράκη , είναι τίτλος τιμής για μένα, αλλά και υποχρέωση να δημιουργώ συνεχώς και νέα πράγματα»

Κυνήγησε το όνειρό της παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τα κατάφερε. Φωνή καθαρή, πλήρης και ωραία , που σου επιβάλλεται με το πρώτο άκουσμα, και μένει στη μνήμη. Η Νάντια Καραγιάννη είναι ίσως η καλύτερη ερμηνεύτρια της γενιάς της με πάρα πολλές και εκλεκτές συνεργασίες. Προσεγγίζει το τραγούδι με ένα δικό της μοναδικό τρόπο και καθηλώνει το κοινό με τη  μεγάλη γκάμα φωνής που διαθέτει.  Το ρεπερτόριο της αποτελείται από τραγούδια που έχουν γράψει το κάθε ένα τη δική του ιστορία και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλες τις γενιές. Δημοτικά, νησιώτικα, ρεμπέτικα, επιλεγμένα λαϊκά, μικρασιάτικα, σμυρναίικα, αρχοντορεμπέτικα και έντεχνα λαϊκά τραγούδια. Στο πρόγραμμα της επίσης εντάσσονται  ειδικά αφιερώματα σε καλλιτέχνες, σφραγίζοντας το ελληνικό τραγούδι. Αγαπημένες αλλά και ξεχασμένες μελωδίες, που προσεγγίζει ξεχωριστά και  δίνει την ευκαιρία στις νεότερες γενιές να τα ανακαλύψουν μέσα από νέες ενορχηστρώσεις και στους παλιότερους να φρεσκάρουν τις μνήμες τους. Σήμερα ανταμώνουμε τη Νάντια Καραγιάννη σε μια λεωφόρο που συνεχίζει να παλεύει δυναμικά για το καλό τραγούδι και τις αξίες που εκφράζει, όπως αυτό αποτυπώνεται στην ατόφια συνομιλία μας όπως το ρεμπέτικο τραγούδι – που η ίδια  υπηρετεί- και είναι η ατόφια ελληνική ψυχή, όπως έχει πει ο αξέχαστος Γιάννης Τσαρούχης.

 

Πριν από μερικές ημέρες κα. Καραγιάννη ο Δήμος Πειραιά σας τίμησε για την προσφορά σας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Βεβαίως, εσείς έχετε δικαιωθεί στις συνειδήσεις του κόσμου που σας αγαπά και σας ακολουθεί, αλλά και σημαντικών συναδέλφων σας, ενώ ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης έχει εκθειάσει τη φωνή σας. Πώς νιώσατε γι΄ αυτή την διάκριση;

Με βράβευσε η υπεύθυνη πολιτισμού του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κα. Ειρήνη Νταϊφά. Πως να μη χαρεί κανείς , όταν βλέπει την προσπάθειά του να μετατρέπεται σε αγάπη από τον κόσμο; Αυτό με αναγκάζει να δουλεύω πιο σκληρά. Ο πολιτισμός δεν είναι μια μικρή υπόθεση. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια. Η γνώμη του μεγάλου μας Μίκη Θεοδωράκη , είναι τίτλος τιμής για μένα, αλλά και υποχρέωση να δημιουργώ συνεχώς και νέα πράγματα.

 Τα πρώτα ερεθίσματα στο τραγούδι δεχθήκατε  από την οικογένειά σας,  όπου όλοι τραγουδούσαν. Αποτέλεσμα, εσείς και ο αδελφός σας, ο Μπάμπης Τσέρτος, να διαπρέψετε στο χώρο, ενώ τα τελευταία χρόνια βγήκε στο πάλκο και ο γιος σας, ο Νίκος Καραγιάννης, το μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά. Δικαιολογημένα έχει ειπωθεί, ότι το ποιοτικό τραγούδι για σας είναι οικογενειακή υπόθεση.

Σίγουρα οι πρώτες επιρροές μου ήταν από το οικογενειακό μου περιβάλλον, αφού οι γονείς μου αγαπούσαν πολύ τη μουσική και ήταν καλικέδαλοι. Επίσης ο τόπος καταγωγής μου, τα Τρόπαια Αρκαδίας ήταν και είναι ένας πυρήνας, ένα δυνατό κύτταρο πολιτισμού. Στην πορεία το σχολείο μου, όπου πρωτοστατούσα σε όλες τις σχολικές εκδηλώσεις, μουσικές και θεατρικές. Σε ηλικία 11 χρονών άρχισα να μαθαίνω ακκορντέον σε παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών με καθηγητή τον Γιώργο Αγγελόπουλο, που κι αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα επιλογές μου. Έτσι ξεκίνησε το συναρπαστικό ταξίδι μου στο χώρο του τραγουδιού με αγάπη, μεράκι, καθαρότητα, ποιότητα, κατάθεση ψυχής, με ευαισθησία και μεγάλη εσωτερική μου ανάγκη. Ο αδελφός μου Μπάμπης Τσέρτος είναι ένας συνεπής άνθρωπος του χώρου της μουσικής και γενικότερα ως χαρακτήρας, που με πολλή δουλειά, μελέτη, αγάπη και αλήθεια έφθασε πολύ ψηλά και έχει κατακτήσει τις καρδιές του κόσμου. Ο γιός μου, ο Νίκος Καραγιάννης είναι ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης στο χώρο μας , που πορεύεται με αξίες. Είναι τραγουδιστής, δημιουργός και μουσικός και τώρα ετοιμάζει καινούργια τραγούδια για τον ίδιο και άλλους συναδέλφους του.

Αντιμετωπίσατε πολλά για να φθάσετε εδώ . Ήταν επώδυνη η διαδρομή σας; Γιατί τα προσόντα τα είχατε, αφού είσθε από τις λίγες ερμηνεύτριες με φωνή, που συγκινεί και ξεσηκώνει όλα τα ακροατήρια.

Θεωρώ τον εαυτό μου απλά εργάτρια της τέχνης. Το τραγούδι για μένα είναι έκφραση ψυχής. Είναι προσφορά στην αγάπη. Γι΄ αυτό και δεν τραγουδώ μόνο ένα είδος, αλλά όλα τα είδη, από κλασικά, έντεχνα, παραδοσιακά, ροκ, ερωτικά, λαϊκά, ακόμα και βαριά ρεμπέτικα. Δεν βρήκα το δρόμο που ακολούθησα στρωμένο με ροδοπέταλα. Το πάλεψα και συνεχίζω. Για μένα το τραγούδι είναι ένας αγώνας. Είναι πολύ δύσκολο ο κόσμος να σε αγαπά, να σε χειροκροτεί, να σε ακολουθεί σε κάθε σου εμφάνιση, κι ό,τι σου ζητά που τον ευχαριστεί εσύ να μπορείς να του το προσφέρεις.

Με την ίδια ξεχωριστή άνεση που εμφανίζεσθε στο Μέγαρο Μουσικής, τραγουδάτε  και στους μικρούς χώρους της ελληνικής επαρχίας και μαγεύετε το κοινό, ίσως γιατί η κατάθεσή σας στο τραγούδι δεν εμπορευματοποιήθηκε. Πόσο δύσκολο ήταν να το επιτύχετε αυτό;

Όπως έλεγε ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις, εκτιμώ και σέβομαι όσους εκτιμούν και χειροκροτούν την προσπάθειά μου. Δεν βάζω ποτέ ετικέτα στη φωνή μου. Τι σημαίνει «είσαι φωνάρα, είσαι καταπληκτική, είσαι θεά;». Εγώ δεν πιστεύω τίποτα από αυτά, γιατί απλούστατα είμαι η Νάντια. Κι αυτό τον τίτλο τον έχω κερδίσει με ιδρώτα.

Η Νάντια Καραγιάννη και ο  Νίκος Καραγιάννης

«…Οι νότες δίνουν ζωή, ρίχνουν φως, γεννούν ελπίδα. Ακόμα κι όταν απελπιστούμε, φωνάζουμε, Θεέ μου! Δηλαδή, γράφουμε μουσική επαληθεύοντας το ρηθέν , ότι «εκεί που αποτυγχάνουν οι λέξεις μιλάει η μουσική».

Χαίρετε της εκτίμησης και του θαυμασμού των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του Ελληνικού πενταγράμμου. Αναφέρω ενδεικτικά τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Μαρινέλλα, Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Πάριο, Μανώλη Μητσιά, Δημήτρη Μητροπάνο. Ελένη Βιτάλη, Καίτη Γκρέυ, Στράτο Διονυσίου και πάρα πολλοί άλλοι με τους οποίους συνεργαστήκατε.

Το Ελληνικό τραγούδι είναι ένα όπλο, με το οποίο όλοι αυτοί οι μεγάλοι που αναφέρατε , το χρησιμοποιούν για να προβάλουν την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Το δικό μου όνειρο. Η δική μου ελπίδα. Να τα καταφέρω.

Όπως τον Στέλιο Καζαντζίδη αγκάλιασε η ξενιτιά, το ίδιο συνέβη και με εσάς. Τι έχετε να καταθέσετε για τους ξενιτεμένους μας;

Δεν μπορώ με καμία δύναμη να βάλω τον εαυτό μου δίπλα στο μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη. Είναι γνωστό, ότι εμείς οι Έλληνες, από τα πολύ παλιά χρόνια καταφέραμε, να φυτεύουμε Ελλάδες στα πέρατα του κόσμου. Οι Έλληνες πρόσφυγες είναι το κρυφό χαρτί της πατρίδας μας. Πώς να μην τραγουδήσεις γι΄ αυτούς; Πώς να μην τρέξεις, να βρεθείς κοντά τους και να τραγουδήσεις νοσταλγία, χαρά, τραγούδι από τον τόπο τους, να τους τραγουδήσεις Ελλάδα; Ναι, θα ήθελα να είμαι ένας θηλυκός Καζαντζίδης, αλλά αυτό δεν είναι κάτι εύκολο.

Έχετε τραγουδήσει όλα τα είδη. Τα πάντα. Τι είναι αυτό που σας έχει διαφύγει και επιθυμείτε πολύ να δοκιμάσετε;

Τραγουδώ τα πάντα αλλά ποτέ δεν έχω πιστέψει ότι έχω τραγουδήσει τα πάντα, γι΄ αυτό και ψάχνομαι συνεχώς. Κάθε μέρα βρίσκω μπροστά μου και κάτι άλλο και κάτι νέο. Δεν σας κρύβω, ότι θα ήθελα να τραγουδάω σαν τη Μαρία Κάλλας. Δεν τη ζηλεύω όμως, γιατί εγώ αντί για όπερες τραγουδάω Ελλάδα. Μου λένε, ότι ερμηνεύω καταπληκτικά τα δημοτικά μας τραγούδια και ότι ξεσηκώνω με τη φωνή μου τον κόσμο. Αυτό είναι αλήθεια. Η δημοτική και βυζαντινή μουσική είναι αστείρευτη πηγή. Ναι με μαγεύουν αυτά τα είδη μουσικής. Μου γεμίζουν τη ψυχή και αυτό μου αρκεί.

Μέσα στην κρίση που βιώνει η χώρα άλλαξαν πολλά για σας τους καλλιτέχνες. Αφού τα νυχτοκάμματά σας έπεσαν κατακόρυφα. Παρότι εσείς δεν υπήρξατε άπληστη , αυτό σας δημιουργεί έγνοιες και άγχος;

Τα νυχτοκάματα μπορεί να έπεσαν, αλλά το τραγούδι αντίθετα ανεβαίνει. Οι εταιρείες μπορεί να φτώχυναν και να μην πουλάνε cd’ς, αλλά από την άλλη το internet και το Facebook διαδίδουν και προσφέρουν δωρεάν πολιτισμό στον κόσμο. Ο προβληματισμός είναι απλός. Τα υψηλά μεροκάματα έκαναν το καλό τραγούδι ή το καλό τραγούδι φέρνει το μεροκάματο; Όταν όλος ο κόσμος υποφέρει, πώς εμείς οι καλλιτέχνες μπορούμε , έστω και να μιλάμε για αστρονομικά μεροκάματα. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι επειδή δεν πέθανε το τραγούδι, σύντομα όλα θα γίνουν πολύ καλύτερα από πρώτα.

 Ποια είναι η γνώμη σας για το σύγχρονο τραγούδι. Ο Σεφέρης πολύ προφητικός είχε παραδεχτεί δημόσια: «Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές που σιγά-σιγά βουλιάζει…»

Ο Σεφέρης πράγματι είχε δηλώσει, ότι φορτώσαμε το τραγούδι με τόσες μουσικές, που σιγά- σιγά θα το κάνουν να βουλιάξει. Σεβαστή η άποψή του, αλλά θα θεωρούσα τον εαυτό μου απαισιόδοξο, αν το έβλεπα κι έτσι. Είπα και προηγουμένως, ότι το Ελληνικό τραγούδι παρά την κρίση που περνάει η πατρίδα μας συνεχίζει να ζει και να ανεβαίνει. Η μουσική δεν παύει να είναι μουσική. Οι νότες δίνουν ζωή, ρίχνουν φως, γεννούν ελπίδα. Ακόμα κι όταν απελπιστούμε, φωνάζουμε, Θεέ μου! Δηλαδή, γράφουμε μουσική επαληθεύοντας το ρηθέν , ότι «εκεί που αποτυγχάνουν οι λέξεις μιλάει η μουσική».

Η αλήθεια της μουσικής βρίσκεται στη δόνηση εκείνη που παραμένει στο αυτί, όταν ο τραγουδιστής έχει τελειώσει το τραγούδι κα ο οργανοπαίχτης δεν αγγίζει πια τις χορδές κατά τον φιλόσοφο Γκιμπράν Χαλίλ Γκιμπράν. Για εσάς;

Είναι γεγονός, όπως λέει και ο Γκιμπράν Χαλίλ Γκιμπράν , ότι η μουσική, η αλήθεια της μουσικής βρίσκεται στη δόνηση εκείνη που παραμένει στο αυτί, όταν σταματήσει ο ερμηνευτής να τραγουδά και οι οργανοπαίχτες κλείσουν τα όργανά τους. Δηλαδή, είναι η αίσθηση εκείνη που προσφέρει το καλό τραγούδι στον ακροατή του. Είναι η δόνηση που σε κάνει να θέλεις να το τραγουδήσεις , να το γράψεις στο μυαλό σου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια κα. Καραγιάννη;

Ετοιμάζω με τους συνεργάτες μου και πολύ καλούς μουσικούς νέο ήχο σε παλιά κλασικά τραγούδια . Θα είναι κάτι σαν λεξικό των καλών τραγουδιών. Το πρώτο γκρουπάρισμα γίνεται με τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο και θα ακολουθήσουν κι άλλες μεγάλες τραγουδίστριες. Τα τραγούδια της Βέμπο θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Atheneum Μαρία Κάλλας στις 18 Απριλίου. Παράλληλα ετοιμάζω δύο cd΄ς με νέα τραγούδια , που σύντομα θα ολοκληρωθούν.

2 thoughts on “Η Νάντια Καραγιάννη μιλάει με τη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου”

Τα σχόλια είναι κλειστά.