fbpx

banner αεροδρομίου

«Η ιστορία της indie rock και οι ήχοι που την απογείωσαν!», της Μαρκέλλας Χρυσοστόμου

 

 

Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

markella_ch@windowslive.com

Είμαστε εδώ για ακόμα μια φορά, πιστοί στο ραντεβού μας.

Και προτού προλογίσουμε το σημερινό μας θέμα, αξίζει να αναφερθούμε σε αυτή τη μαγική ενέργεια που κατακλύζει κάποιον όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με νέους ήχους.

Ή αλλιώς στο απίστευτο αυτό πράγμα που συμβαίνει κάθε φορά που κάποιος καταπιάνεται με ένα καινούργιο, για εκείνον, μουσικό είδος.

Και θα ρωτήσεις γεμάτος απορία: τι συμβαίνει τότε;

Τότε λοιπόν είναι η στιγμή που το άτομο πραγματικά εξελίσσεται, θα σου απαντήσω.

Κάθε μουσικό είδος ξεχωριστά έχει να δώσει και κάτι διαφορετικό όταν έρθεις σε “επαφή” μαζί του, κάτι πρωτόγνωρο και ομολογουμένως μαγικό θα λέγαμε τις πιο πολλές φορές.

Αυτό τονίζουμε πως συμβαίνει με κάθε ένα μουσικό είδος ξεχωριστά.

Η indie rock λοιπόν πώς θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση σ’ αυτό τον ιδιαίτερο “κανόνα”;

Αντί προλόγου…

Η επονομαζόμενη indie rock είναι ένα είδος της εναλλακτικής ροκ μουσικής, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80’ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Το όνομα της προέρχεται από την αγγλική λέξη independent που σημαίνει “ανεξάρτητος”.

Αρχικά ο συγκεκριμένος όρος κλήθηκε για να περιγράψει τις ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες αλλά και μουσικές παραγωγές της εναλλακτικής ροκ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 80’ όμως ο όρος “ίντι” (indie) ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με σκοπό να περιγράψει τις μουσικές εκείνες που “υπηρετούσαν” την punk και την post-punk.

Η σύγχυση δεν άργησε να έρθει καθώς πολλά εγχειρήματα εκείνης της εποχής θα μπορούσαν απλώς να ενταχθούν στην punk ή στην britpop χωρίς να φέρουν τον όρο “indie”.

Έτσι, όσο ο καιρός κυλούσε η indie rock διεκδικούσε μια όλο και πιο ξεκάθαρη μορφή.

Ο όρος συνδέθηκε με μπάντες και είδη που παρέμειναν αφοσιωμένοι στον αρχικό τους ανεξάρτητο χαρακτήρα, αλλά και με εκείνα τα συγκροτήματα που διατηρούσαν μια outsider και λίγο πιο underground οπτική.

Μέχρι τα τέλη μάλιστα της δεκαετίας του 90’ η indie rock “γέννησε” επί μέρους συγγενικά είδη μουσικής όπως noise-pop, slowcore, emo, lo-fi, post-rock αλλά και math-rock.

Τα μεταγενέστερα αυτά αποκυήματα της indie rock μουσικής ήταν απλώς σε θέση να κάνουν κάποιους καλλιτέχνες “μια κατηγορία από μόνους τους” δεν ήταν όμως σε θέση να “σταθούν” ως ξεχωριστές μουσικές κατηγορίες που θα ορίζονται με βάση τον ήχο ή το στυλ παιξίματος και των τραγουδιών.

Τα μουσικά όργανα που συναντάμε στα περισσότερα indie rock κομμάτια είναι συνήθως η κλασική κιθάρα, συνοδευόμενη με μπάσο και ντραμς αλλά και τα πλήκτρα που είθισται να “χρωματίζουν” κάθε κομμάτι με τον δικό τους τρόπο.

Ωστόσο, τη δεκαετία του 2000, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που υπέστη η μουσική βιομηχανία αλλά και της ραγδαίας ανάπτυξης του διαδικτύου, ορισμένα συγκροτήματα ξεκίνησαν να λαμβάνουν μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία, με αποτέλεσμα να προκύψουν αμφιβολίες σχετικά με την ορθότητα του όρου “indie” και για το πόσο χαρακτήριζε πλέον το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Ποια είναι τελικά η indie rock;

Η indie μουσική είναι για πολλούς απροσδιόριστη κι αυτό είναι λογικό, μιας και το όνομά της την κατατάσσει στα πιο “ελεύθερα” μουσικά είδη.

Η indie rock έχει χαρακτηριστεί ως “αντίδραση στην αρσενική κουλτούρα” που είχε καλλιεργηθεί μέχρι πρότινος στο εναλλακτικό ροκ, ιδίως μετά την επιτυχία των Nirvana.

Ο διαδικτυακός μουσικός οδηγός Allmusic χαρακτηρίζει την indie rock (και όχι λανθασμένα θα λέγαμε) ως ένα είδος που περιλαμβάνει “μια σειρά ποικίλων προσεγγίσεων που δεν είναι συμβατές με τα κυρίαρχα μουσικά στιλ”. Η indie εκπροσωπεί κάτι περισσότερο από ένα απλό μουσικό είδος καθώς το “κίνημα” της indie rock περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μουσικών κατηγοριών, από τις πιο σκληροπυρηνικές μπάντες (επηρεασμένες από τη grange μουσική) μέχρι πειραματικά συγκροτήματα και punk-folk καλλιτέχνες και εγχειρήματα.

Στην πραγματικότητα λοιπόν υπάρχει μια ατελείωτη λίστα με είδη και υποκατηγορίες της indie rock music.

Σε πολλές χώρες έχει καλλιεργηθεί τοπική indie rock μουσική, η οποία παίρνει σάρκα και οστά από καλλιτέχνες και ονόματα που χρήζουν επαρκούς αναγνωρισιμότητας στην εκάστοτε χώρα.

Ωστόσο υπάρχουν και indie μπάντες οι οποίες ξεκινούν την πορεία τους σε τοπικό επίπεδο, αλλά η αναγνωρισιμότητά τους σταδιακά επεκτείνεται σε περισσότερo διεθνείς μουσικές σκηνές.

Nirvana

«Πέφτοντας» σε αντιθέσεις

Πολλά είναι τα όσα συνάντησα, είδα, διάβασα στο διαδίκτυο προτού ξεκινήσω να γράφω για την indie rock.

Είναι δεδομένο πως η indie είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό, χαρτογραφημένο μουσικό είδος.

Όντας independent είναι προφανές πως δεν χωράει σε “καλούπια”.

Ο όρος indie μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως το “επίθετο” εκείνο που θα συνοδέψει οποιοδήποτε είδος μουσικής του οποίου η παραγωγή -κατά κύριο λόγο- είναι ανεξάρτητη και δεν υπόκειται στους όρους κάποιας θυγατρικής εταιρίας, της οποίας λαμβάνει την επιχορήγηση ή οτιδήποτε άλλο.

Σε αντίθεση με όσα εξακολουθούν να αποδίδουν κάποιοι στην indie rock, σε διαβεβαιώνουμε πως άπαξ και κάτι περάσει στο “στρατόπεδο” της εμπορικότητας, χάνει σχεδόν αυτόματα την “ανεξαρτησία” του. (!)

Παρόλα αυτά υπάρχουν εμπορικές μουσικές παρουσίες των οποίων το genre “αποδίδεται” ακόμα ως indie, όπως είναι παραδείγματος χάριν το γνωστό σχήμα “Florence + the Machine”.

Μερικά ονόματα ακόμα είναι οι Yeah Yeah Yeahs, οι Killers, οι Arctic Monkeys, οι White Stripes.

Κάθε νέο παράδειγμα έρχεται να προστεθεί στο να επιβεβαιώσει την πολυπλοκότητα του ορισμού της indie rock.

Στο InTownPost παραθέτουμε σε εσάς τη δική μας λίστα με αγαπημένα μας indie rock κομμάτια, κομμάτια που απογείωσαν σχεδόν αμέσως την indie μουσική πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μας…

Φιλιά,

Μαρκέλλα

Indie Music Video Gallery