fbpx

banner αεροδρομίου

Η Δήμητρα Στογιάννη συνομιλεί με τη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

smaragdamichalitsianou@gmail.com

«…η ανάγκη μου να είμαι με τα παιδιά μου και κυρίως η δική τους ανάγκη να είναι μαζί μου, είναι πάντα σημαντικότερη από οποιαδήποτε επαγγελματική φιλοδοξία»

Έχει άλλο ήθος η Δήμητρα Στογιάννη, γιατί είναι πλασμένη από την ύλη των ονείρων.

Πάνω στη θεατρική σκηνή έχει μεγάλη άνεση , ασκεί γοητεία , γεύεται τις λέξεις του ρόλου που της ανατίθεται και στο πέρασμά της αφήνει μια αύρα πυκνή, που δικαιώνει την επιλογή της να γίνει ηθοποιός.

Έγινε γνωστή στο πλατύ κοινό από την επιτυχημένη σειρά «50 50» του Mega, όπου υποδύθηκε την κόρη του αξέχαστου Σάκη Μπουλά και της Βάνας Ραμπότα. Από τότε ακολούθησαν πολλές σημαντικές συνεργασίες στο θέατρο και στη μικρή οθόνη.

Καλή μητέρα, εξαιρετική σύζυγος, ηθοποιός που πάντα ξεχωρίζει με τις ερμηνείες της, όπως και αυτή τη σαιζόν, που συμπρωταγωνιστεί στο έργο «8 Γυναίκες Κατηγορούνται» του Ρομπερτ Τομά, που παίζεται στο θέατρο «Αργώ» σε σκηνοθεσία του πολύ καλού Γιάννη Καραχισαρίδη.

Από τη κουβέντα που είχαμε  πήρα πολλά  πράγματα , όπως ελπίζω κι εσείς διαβάζοντας τη συνέντευξη.

«Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» κα.Στογιάννη στη σκηνή του θεάτρου Αργώ γιατί;

Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται, για ένα έγκλημα που συνέβη μέσα στο σπίτι τους. Ο μοναδικός άνδρας, πάνω στον οποίο στηριζόταν όλες, η καθεμιά για τους δικούς της λόγους και με διαφορετικό τρόπο, δολοφονείται κι αρχίζει ένα παιχνίδι ανατροπής των σχέσεων που υπήρχαν ή δεν υπήρχαν, τελικά, επί της ουσίας, ανάμεσα στις γυναίκες αυτές, σε συνάρτηση πάντα με τον άντρα που οπωσδήποτε υπήρξε ο καταλύτης στη σχέση τους.

Ανάμεσά τους κι εσείς στο ρόλο της Σουζόν της μεγαλύτερης κόρης του θύματος; Τί σχέση έχετε με το έγκλημα;

Η Σουζόν είναι η μεγάλη κόρη του θύματος και είναι αυτή που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο. Το παίρνει πάνω της. Κι αρχίζει να μαζεύει ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ. Πολλά απ´ αυτά είναι μυστικά που με τη βοήθειά της(;) αποκαλύπτονται. Κι έπειτα αρχίζει να συναρμολογεί το παζλ, ώσπου σιγά – σιγά αρχίζει να διαφαίνεται η αλήθεια. Κι ο θεατής γίνεται ο ένατος ηθοποιός που συμπαρασύρεται και παρακολουθεί τα γεγονότα με κομμένη την ανάσα από την αρχή ως το τέλος.

Συμπρωταγωνιστείτε στο διάσημο έργο του Ρομπέρτ Τομά που χει σημειώσει και εξακολουθεί να σημειώνει παγκόσμια θεατρική επιτυχία λόγω της ποιοτικής του γραφής και της δυναμικότητας του θέματός του, καθότι συγκεντρώνει όλα τα είδη του θεάτρου. Είναι μια σουρεαλιστική κωμωδία με στοιχεία θρίλερ, αστυνομικού, ψυχολογικού δράματος αλλά και μιούζικαλ. Αυτό ήταν αρκετό για σας να δουλέψετε περισσότερο τα εκφραστικά σας μέσα;

Καταρχάς, μιούζικαλ είναι η εκδοχή της κινηματογραφικής εκτέλεσης του έργου από τον Φ. Οζόν. Σε μας, υπάρχουν μόνο κάποιες μουσικές στιγμές που δίνουν ανάσες στη ροή του έργου. Και βέβαια, όλα αυτά τα ετερόκλητα στοιχεία που αναφέρατε, συγκεντρωμένα σε ένα έργο, δίνουν στον ηθοποιό υλικό για να δουλέψει διαφορετικά είδη μέσα σε μια συνθήκη.

«Δεν υπάρχουν αθώα θύματα» ισχυρίζεται στον αφορισμό του ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πωλ Σαρτρ. Εσείς τι λέτε κα. Στογιάννη;

Την παραπάνω ρήση θα μπορούσα να την σκεφτώ μόνο στο πλαίσιο μιας αστυνομικής ιστορίας μυθοπλασίας. Όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε ενοχές. Και μυστικά. Και λάθη. Αυτό δε σημαίνει πως μας αξίζει να γίνουμε θύματα. Γιατί αν αναλογιστούμε την άλλη φράση του Σαρτρ ότι είμαστε οι επιλογές μας, δεν είμαι σίγουρη ότι θα τη γλίτωνε κανείς.

Είσθε μια ηθοποιός που ανταποκριθήκατε με συνέπεια σε ανομοιόμορφους ρόλους, τόσο στο θέατρο όσο και στη μικρή οθόνη, αποδεικνύοντας έμπρακτα, ότι το ταλέντο μπορεί να συνυπάρξει με το θέλγητρο. Πώς νιώθετε όταν σας το λένε;

Ευχαριστώ, καταρχάς, που το λέτε για μένα αυτό. Γενικότερα, πάντως, τόσο το ταλέντο όσο και η θέλξη, θεωρώ ότι δε φτάνουν για να ανταποκριθεί κάποιος σε απαιτητικούς ρόλους. Χρειάζεται δουλειά κι επιμονή και συνέπεια κι επαγγελματισμός και τεχνική κι εμπειρία και πολλά άλλα.

Πώς βλέπετε τη ζωή του ηθοποιού σήμερα, εννιά και πλέον  χρόνια μέσα στην κρίση; Εξακολουθεί να είναι δύσκολη;

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, κι εδώ υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες απ´ ότι πριν δέκα χρόνια. Ο ηθοποιός πια, πολύ συχνά χρειάζεται να δουλεύει σε περισσότερες από δύο ή τρεις ή περισσότερες παραστάσεις και σήριαλ και σε άλλες εναλλακτικές δουλειές και όπου μπορεί. Ίσως γι αυτό να παρατηρούμε τέτοια έξαρση στις θεατρικές παραστάσεις. Να παίζονται, δηλαδή έργα ακόμα και μία φορά την εβδομάδα, πράγμα που αυξάνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των παραστάσεων  στις αθηναϊκές σκηνές.

Ζείτε από τη δουλειά σας. Αυτό σημαίνει, ότι έχετε κι εσείς την ανασφάλεια, που έχει κάθε Έλληνας μη βγει κάποια στιγμή στην ανεργία;

Από τότε που έκανα τα παιδιά, έχουν αντιστραφεί οι αναζητήσεις μου. Τώρα η προτεραιότητα είναι να βρίσκομαι στο σπίτι, μερί που να έρθει κάποια πολύ καλή πρόταση στην οποία να μη μπορέσω να αντισταθώ. Και τελικά έρχεται. Δε λέω ότι δεν έχω ανάγκη τις οικονομικές απολαβές, αλλά η ανάγκη μου να είμαι με τα παιδιά μου και κυρίως η δική τους ανάγκη να είναι μαζί μου, είναι πάντα σημαντικότερη από οποιαδήποτε επαγγελματική φιλοδοξία.

«Ελπίζω η νέα γενιά, με όλα αυτά τα εφόδια της επιστήμης και της τεχνολογίας που δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν τη ζωή μας, να καταφέρει να τρέξει και να βοηθήσει την ανθρωπότητα να εξελιχθεί χωρίς να χάσει το ήθος και τις αξίες που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές»

Είσθε από τις σπάνιες περιπτώσεις ηθοποιών που συνδυάζετε υπέροχη φωνή και ερμηνευτικό ταλέντο. Ενδέχεται στο μέλλον να στραφείτε στο τραγούδι;

Τραγουδάω πάντα όταν μου ζητηθεί σε παραστάσεις. Αυτό με καλύπτει. Ξέρετε, τα μαθήματα φωνητικής και ιδιαίτερα σύγχρονου τραγουδιού που παρακολούθησα, βοηθούν στην σωστή τοποθέτηση της φωνής κατά την πρόζα στο θέατρο. Επίσης, η φωνή του ηθοποιού μαζί με το σώμα του, είναι τα εργαλεία του για να εξασκήσει τη δουλειά του. Επομένως, η καλή φωνή σ´ έναν ηθοποιό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του, έτσι κι αλλιώς.

Ποιο είναι το σλόγκαν της ζωής σας;

Με τί πέτρες τί αίμα και τί σίδερο και τί φωτιά είμαστε καμωμένοι ενώ φαινόμαστε από σκέτο σύννεφο.

 Υπάρχουν πράγματα για τα οποία έχετε μετανιώσει και θα τα αποφεύγατε, αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω; Με άλλα λόγια διδάσκεστε από τα λάθη σας;

Δε μετανιώνω για πράγματα του παρελθόντος, που σημαίνει ότι δε μπορώ να τα αλλάξω. Υπάρχουν παρόλα αυτά πράγματα που θα απέφευγα αν μπορούσα, βλέποντάς τα αναδρομικά. Και, ναι, διδάσκομαι από τα λάθη μου και φροντίζω σε αντίστοιχες περιπτώσεις να μην τα επαναλάβω.

Ποιο φίλμ είδατε πρόσφατα στη σκοτεινή αίθουσα και σας συγκίνησε;

Έχω να πάω σινεμά από τον Νοέμβρη, όταν προγραμμάτιζα μήνες πριν, να δω αυτή την ταινία που θα ερχόταν επιτέλους και στην Ελλάδα, το «Bohemian Rhapsody», κι επιβεβαιώθηκε γι άλλη μια φορά η αγαπά μου για τους Queen και τον front man Freddie Mercury, που η δυναμική του και η ενέργεια που φέρει στη σκηνή και στις ηχογραφημένες εκτελέσεις αποτελεί έμπνευση και ψυχική ανάταση για μένα, χρόνια τώρα.

 Η αναγνωσιμότητα είναι κάτι που σας ενοχλεί;

Η αναγνωσιμότητα βοηθά στο να βρεις καλύτερο τραπέζι στα μπουζούκια. Μέχρι εκεί. Απλώς εγώ δεν πηγαίνω στα μπουζούκια. (Αν ακόμα τα λέμε έτσι)

 Έχετε δηλώσει, ότι τις δυσκολίες και τα εμπόδια ξεπερνάτε με την ποίηση. Ποιός είναι ο αγαπημένος σας ποιητής και ποιος ο στίχος του που σας εκφράζει απόλυτα;

Όταν δήλωσα ότι ξεπερνάω τα εμπόδια με την ποίηση, είχα συμπληρώσει, αν θυμάστε: «στον κεραυνό και στη βροχή Κάνω κρυφά μια προσευχή». Παρόλα αυτά, αγαπώ την ποίηση. Τη θεωρώ προέκταση της ανθρώπινης φύσης. Είναι πολλά τα ποιήματα που με εκφράζουν, όχι απαραίτητα ολόκληρο το έργο όλων των ποιητών. Ξεχωρίζω, δε, τον τρόπο γραφής του εθνικού μας ποιητή. «Μεγάλο πράγμα η υπομονή, κλεί θησαυρούς κι εκείνη!». Όπως είναι μεγάλο μάθημα ζωής η Ιθάκη:

«Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,

τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,

αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,

αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου».

Είσθε σύζυγος, μητέρα ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και πάντα συνεπέστατη στις καλλιτεχνικές σας υποχρεώσεις. Πως τα καταφέρνετε να είσθε τέλεια σε όλους αυτούς τους ρόλους που έχετε αναλάβει;

Τέλεια δεν είμαι και το ´χω πάρει απόφαση πως η τελειότητα είναι ανέφικτη. Έτσι μόνο τα καταφέρνω. Ο, τι καταφέρνω. Κάνω το καλύτερο που μπορώ. Δουλεύοντας μεθοδικά και αναλώνοντας τον χρόνο μου μόνο εκεί που θα αποφασίσω εγώ. Περιορίζοντας τα τηλεφωνήματα, τις άσκοπες βόλτες και τις τυπικές συναντήσεις.

Σε τι ελπίζετε για το μέλλον;

Ελπίζω η νέα γενιά, με όλα αυτά τα εφόδια της επιστήμης και της τεχνολογίας που δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν τη ζωή μας, να καταφέρει να τρέξει και να βοηθήσει την ανθρωπότητα να εξελιχθεί χωρίς να χάσει το ήθος και τις αξίες που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές.