fbpx

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους στα αρχαία ελληνικά, από το θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

Ομάδα Σύνταξης InTown Post

Ομάδα Σύνταξης InTown Post

info@intownpost.com

Η μορφή της Αντιγόνης διασχίζει τους αιώνες.Είναι μια από τις πιο παλιές ιστορίες του κόσμου, που συνεχίζουμε ν’ αγαπάμε και να παραμένει νέα. Η απλή ανυπάκουη πολίτις που, μπροστά στον αυθαίρετο, άδικο στρατιωτικό νόμο του Κρέοντα που καταργούσε ακόμα και το δικαίωμα των νεκρών στην ταφή, πιστή στις παραδόσεις της και υπακούοντας μόνο στη συνείδησή της, έθαψε τον αδελφό της.

Ο Γιάννης Σταματίου προσεγγίζει την τραγωδία της Αντιγόνης επανερχόμενος στην πρωτότυπη μορφή του μύθου για ν’ «αγγίξει» τη συνείδηση των ηρώων μέσα από τη δικιά τους γλώσσα. Δεν πιστεύει ότι είναι εντελώς «ακαταλαβίστικη», μιλάει στο υποσυνείδητό μας, σημειώνει… Πόσες λέξεις δεν μας είναι γνωστές; Λέξεις, όπως μέτρον, ύβρις, δίκη, φρόνημα, νόμος, δικαιοσύνη, έρως, μίσος, φιλώ, ελπίς, ευτυχώ… λέξεις μέσα από τις οποίες εκφράζονται οι ήρωες της Αντιγόνης προσδιορίζοντας τις αρχές και τις αξίες στη ζωή τους, λέξεις που μας συνοδεύουν μέχρι τις μέρες μας! Η σκηνοθεσία έχει αρνηθεί σκηνικά εφέ, στόμφους και ιερατικές πομπές στον λόγο και την κίνηση.

Μας διηγείται την ιστορία απλά.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σταματίου που κρατάει το ρόλο του Κρέοντα, έχει βρει την ισορροπία ανάμεσα στην αυστηρότητα, την ευθύτητα και την απλότητα του έργου. Αυτή η αντιμετώπιση του έργου στην εξαιρετική απλότητά του, από τη μια, και η ανάδειξη της σκληρής πλευράς του στους έντονους σχεδόν ανακριτικούς διαλόγους, από την άλλη, –- Να είναι η χρήση του λόγου «στ’ αρχαία» που έκανε πιο αισθητή αυτή την σκληρότητα;– είναι τα στοιχεία που καθιέρωσαν την επιτυχία της παράστασης και τη διάδοσή της.

Η «Αντιγόνη» του θεάτρου Εκστάν, ουσιαστικά διανύει την Τρίτη σαιζόν της διαδρομής της. Έχει γίνει γνωστή για την επιτυχημένη σύνδεση της παράστασης με την αρχαία ελληνική γλώσσα, τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες που καταφέρνουν να έχουν άμεση απήχηση στο κοινό, να το συγκινούν και να αποκαλύπτουν την ουσία του έργου. Την αναζήτηση και τη βασανιστική αίσθηση του πράττειν το δίκαιο, την άρνηση στον τρόμο και τη βία της εξουσίας, το παιχνίδι με το πεπρωμένο.

 

Γιάννης Σταματίου:  Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου(1981). Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και στο Ελεύθερο Θέατρο με πολλούς θιάσους σε κλασικούς και σύγχρονους ρόλους δραματικούς και κωμικούς. Παράλληλα με τη θεατρική πορεία του τριάντα χρόνων ως ηθοποιός, ασκήθηκε από πολύ νωρίς και στη σκηνοθεσία. Iδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου Δικαιόπολις (1982-86), του Καλλιτεχνικού Σωματείου Πεδίον (1996-2001) και του θεάτρου – πολυχώρου Εκστάν (2009), έχει σκηνοθετήσει το σύνολο σχεδόν των παραγωγών που προτάθηκαν στο κοινό.  Από το 1992 μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια συνδέθηκε κατ’ αρχάς και στη συνέχεια συνεργάστηκε με δύο βασικά στελέχη του Θεάτρου του Πήτερ Μπρουκ, τον Ζαν-Πωλ Ντενιζόν και τον Σοτιγκί Κουγιατέ. Το 2004 – 2005 παίζει στο Μπουφ ντι Νορ του Πήτερ Μπρουκ στο Παρίσι και σε διεθνή περιοδεία, το Θεράποντα στον Οιδίποδα του Σοφοκλή σε διασκευή και σκηνοθεσία Σοτιγκί Κουγιατέ. Για τον ρόλο αυτόν του αποδόθηκε και το βραβείο Β΄ Αντρικού ρόλου από τον πανεπιστημιακό φοιτητικό σύλλογο θεατρικών σπουδών του Παρισιού. Το 2006 παίζει στο Κοστούμι του Καν Τεμπά το κύριο αντρικό πρόσωπο του έργου σε αναβίωση της σκηνοθεσίας του Πήτερ Μπρουκ από το Σοτιγκί Κουγιατέ (Θέατρο Κνωσσός. Τo 2016 σκηνοθέτησε την Αντιγόνη του Σοφοκλή στα αρχαία ελληνικά. (Κτήμα Θ. Αρβανίτη, Αγ. Στέφανος, Αρχαίο θέατρο Κλείτορος) Ο ίδιος έπαιξε το ρόλο του Κρέοντα.

Γιάννης Σταματίου

Ανοιχτό Θέατρο Άλσους Βείκου  – Γαλάτσι: Σάββατο 21 Ιουλίου και ώρα 21:00

Στα Αρχαία Ελληνικά – Υπέρτιτλοι στα Νέα Ελληνικά

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σταματίου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Καταλιακού

Σκηνικά – Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη

Μουσική: Χρίστος Θεσσαλονικεύς

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μαζαράκης

Με σειρά εμφάνισης 12 ηθοποιοί

Ατιγόνη: Μαρίτα Βλασσοπούλου

Ισμήνη: Μίνα Καθέρη

Κρέων: Γιάννης Σταματίου

Φύλακας: Γιώργος Φώσκολος

Αιμονας: Μάριος Τσαμαντιώτης

Τειρεσίας: Κώστας Λάσκος 

Άγγελος: Παναγιώτης Ξανθόπουλος

Ευριδίκη: Χάρις Συμεωνίδου

Εξάγγελος: Γιάννης Καρζής

Παιδί Τειρεσία: Σταύρος Μαζαράκης

Χορός

Κορυφαίοι: Γιάννης Γιούλης, Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Μέλη Ανδρέας Σταθογιαννόπουλος, Μάριος Τσαμαντιώτης,

Κώστας Λάσκος, Χρίστος Θεσσαλονικεύς

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ και 5 ευρώ (Φοιτητές, άνεργοι)