05
Σαβ, Δεκ

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Η Αλίκη Αλιφέρη, συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου

-3-1

«Η φαντασία δεν είναι μόνο κινητήρια δύναμη για να γνωρίσουμε τον κόσμο. Είναι πηγή δημιουργίας, απόλαυσης, παραγωγικού προβληματισμού, αντιμετώπισης δυσκολιών και επίλυσης προβλημάτων. Τολμώ να πω ότι χωρίς τη φαντασία δεν μπορούμε καν να ερωτευτούμε»

Η Αλίκη Αλιφέρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της, Τζανής Αλιφέρης, ήταν φωτογράφος, οπερατέρ και κινηματογραφικός παραγωγός. Η μητέρα της, Ιωάννα, γραμματέας στο Αναμορφωτικό Κατάστημα Αρρένων Κορυδαλλού. Τελειώνοντας το σχολείο, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροάτρια. Πριν τελειώσει η σχολική χρονιά, έφυγε για τη Γερμανία, όπου γράφτηκε στη φιλολογική σχολή του πανεπιστημίου του Μονάχου, με δευτερεύουσες σπουδές: Ιστορία Θεάτρου και Δημοσιογραφία.

Παράλληλα με τις σπουδές, εργάστηκε ως ελεγκτής κινηματογραφικών κοπιών (celluloid) σε διάφορα εργαστήρια, όπως της Bavaria Film, Arnold und Richter, ConstantinFilm AG, Globus-Film. Γυρίζοντας στην Αθήνα, απασχολήθηκε για λίγο στις εκδόσεις.

Η Αλίκη Αλιφέρη

«To Ναρκοπέδιο του έρωτα», το πρώτο σας βιβλίο, μια αστυνομική ιστορία με πλοκή, έρωτα και σεξ. Συνήθως οι γυναίκες δεν γράφουν με αφορμή μια αστυνομική ιστορία, αλλά μια ιστορία έρωτα.

Οι πέντε ιστορίες φόνων που περιέχει το «Ναρκοπέδιο του Έρωτα» είναι συνυφασμένες με την ιδιότητα του κεντρικού προσώπου τού μυθιστορήματος, αστυνομικού Σάββα Καλλίνη και καταλυτικές για τις αποφάσεις που θα πάρει στη ζωή του. Το ίδιο συμβαίνει με την αγαπημένη του Αύρα Νέσσου. Στην πρώτη υπόθεση, ο Σάββας ερωτεύεται τη γυναίκα-κλειδί του μυστηρίου που τον ταλαιπωρεί, ενώ στη δεύτερη τολμά μια πράξη ανορθόδοξη για την άσκηση του επαγγέλματός του, για χάρη του έρωτα. Ίσως φταίει το είδος της εργασίας, ίσως ο χαρακτήρας του. Πάντως τον Σάββα απασχολεί η δουλειά όλο το εικοσιτετράωρο, όσο και αν προσπαθεί να την αφήσει στο συρτάρι.

Οι ήρωες του βιβλίου είναι ήρωες της διπλανής πόρτας;

Ήρωες δεν μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε σίγουρα. Ωστόσο, εάν συμφωνήσουμε, ότι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας μπορεί να μας ξαφνιάσει φτάνοντας στο έγκλημα, τότε, ναι, τα πρόσωπα του βιβλίου είναι απλοί άνθρωποι. Στη υπόθεση δολοφονίας ενός σημαντικού πολιτικού εμπλέκονται κομματικοί παράγοντες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει ένας δικαστής και ένας νέας γενιάς πάμπλουτος επιχειρηματίας.

Ποιος είναι ο φόβος του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα;

Ας αρχίσω με τη λάθος τοποθέτηση του βιβλίου στα βιβλιοπωλεία. Εάν ένα άγνωστου συγγραφέα βιβλίο δεν προβληθεί στη βιτρίνα ή σε σημείο που να το δει ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης, τότε μπορεί εύκολα να αγνοηθεί. Εάν δεν το υποδείξει ο υπάλληλος ή -καλύτερα ακόμα- δεν το συστήσει, μπορεί να θεωρηθεί ρίσκο από τον αναγνώστη που ψάχνει συντηρητικά. Πολλοί προτιμούν τους δοκιμασμένους συγγραφείς, φοβούμενοι το «άγνωστο». Υπάρχουν πολλοί μικροί φόβοι για έναν καινούργιο συγγραφέα, αλλά ο κυριότερος είναι να μην αρέσει το βιβλίο.

Έχετε μια θητεία σε άλλους επαγγελματικούς χώρους;

Έχω κάνει πολλές διαφορετικές δουλειές, από εμπόριο μέχρι οδηγός ταξί. Εκεί που έμεινα περισσότερο ήταν στον τομέα της παιδείας, για να καταλήξω στις εκδόσεις.

Θέλατε πάντα να γράψετε;

Από παιδί σκάρωνα ιστορίες με πλοκή, τις οποίες σκόπευα να γράψω. Δυστυχώς ή ευτυχώς κυνηγούσα πολλά πράγματα συγχρόνως, έτσι αυτή η πρόθεση έμεινε στον κατάλογο με τις επιθυμίες. 'Όταν η λίστα μίκρυνε, βρήκα τον χρόνο και την υπομονή να συγκεντρωθώ στο γράψιμο.

Τι αποτελεί έμπνευση για σας;

Οτιδήποτε έχει σχέση με τον άνθρωπο και την κοινωνία του σήμερα. Η υποκειμενικά ακατανόητη συμπεριφορά του, η σκοτεινή του πλευρά, το εφήμερο των ερώτων, οι ευμετάβλητες διαθέσεις, τα προβλήματα των στενών σχέσεων.

Ο Φερνάντο Πεσσόα έχει πει ότι: «τα μεγαλύτερα ταξίδια είναι αυτά που γίνονται με τη φαντασία μας». Συμφωνείτε;

Η φαντασία δεν είναι μόνο κινητήρια δύναμη για να γνωρίσουμε τον κόσμο. Είναι πηγή δημιουργίας, απόλαυσης, παραγωγικού προβληματισμού, αντιμετώπισης δυσκολιών και επίλυσης προβλημάτων. Τολμώ να πω ότι χωρίς τη φαντασία δεν μπορούμε καν να ερωτευτούμε.
Συνέντευξη του Κώστα Βουτσά στη Σμαράγδα Μιχαλιτσι...
Η συγγραφέας Αργυρώ Χαρίτου συζητάει με τον Γιώργο...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://intownpost.com/

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares