fbpx

banner αεροδρομίου

 

«Ενήλικοι στην Αίθουσα»

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

(Adults in the Room)

 

 

  • Είδος: Πολιτική βιογραφία
  • Παραγωγή: Γαλλία, Ελλάδα (2019)
  • Σκηνοθεσία: Κώστα Γαβρά
  • Με τους: Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ούλριχ Τουκούρ, Νταν Σούρµανς, Βαλέρια Γκολίνο, Χρήστος Στέργιογλου, Δημήτρης Τάρλοου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Ζοσιάν Πινσόν, Κορνίλιους Οµπόνια, Ορελιάν Ρεκουάν, Βενσάν Νεµέτ, Φραντσέσκο Ακουαρόλι, Θάνος Τοκάκης, Τζορτζ Λεντς, Θέµης Πάνου, Μαρία Πρωτόπαππα
  • Διάρκεια: 128’
  • Διανομή: Odeon

Είναι τα πολιτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα του 2015 με την ανάληψη της ελληνικής κυβέρνησης από τον Σύριζα. Η τρόικα, τα Eurogroups, η περίοδος των ατέρμονων συζητήσεων με τους Ευρωπαίους, το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας (Αλέξανδρος Μπουρδούμης – καλός), ο Γιάνης Βαρουβάκης (Χρήστος Λούλης – καταπληκτικός!), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δημήτρης Τάρλοου – καλός) και όλοι οι γνωστοί Ευρωπαίοι «φίλοι» και «σύμμαχοι» της Ελλάδος στο προσκήνιο και το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουβάκη ως το πρώτο, λαλίστατο βιολί της ορχήστρας.

Ο αγαπητός μας Κώστας Γαβράς, βασισμένος στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάνη Βαρουβάκη σκηνοθετεί την ταραγμένη, ελληνική περίοδο του 2015, όταν ο Σύριζα αναλαμβάνει τα πολιτικά ηνία της χώρας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών να λογομαχεί με τους τροϊκανούς σε ένα ακατάσχετο πήγαινε έλα.

Τώρα, γιατί ο αξιαγάπητος Κώστας Γαβράς επέλεξε το πόνημα του Γιάνη για να αποτυπώσει τις στιγμές που καταδίκασαν την Ελλάδα να βουτήξει ακόμα πιο βαθιά στην οικονομική ύφεση, ο ίδιος ο σκηνοθέτης εκτίμησε, πως ο Βαρουφάκης ως προσωπικότητα, οι πράξεις του και το βιβλίο του, όπου είναι καταγεγραμμένες οι εν λόγω πράξεις του, απετέλεσαν το ορθόν κίνητρο για να μεταφερθεί σε σενάριο και να αποδοθεί κινηματογραφικά η αλήθεια. Τα πως και τα «γιατί» της συγκεκριμένης επιλογής αφορούν αποκλειστικά τον σκηνοθέτη. Εμείς θα μιλήσουμε για το προϊόν.

Η ταινία του πολυαγαπημένου μου Κώστα Γαβρά (είχαμε κάνει μια υπέροχη συνέντευξη το 2005 με αφορμή το σοκαριστικό του «Τσεκούρι»), δυστυχώς τοποθετείται στο πεδίο της εντελώς αδιάφορης παραγωγής, διακρινόμενη μάλιστα από πλείστα στοιχεία προχειρότητας, στο γόνυ φτιαγμένη όλη η ταινία, κάτι που πραγματικά με έριξε θορυβωδώς από τα σύννεφα. Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου, αυτό που διαδραματιζόταν στην μεγάλη οθόνη και έφερε την υπογραφή του λατρευτού, Κώστα Γαβρά. Πολλές φορές σκέφτηκα, πως είναι δυνατόν ένας πολλάκις βραβευμένος κινηματογραφιστής, που έχει προσφέρει στο κινηματογραφόφιλο κοινό ταινίες, όπως το «Ζ» (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Κανών 1969), το «Ειδικό Δικαστήριο» (Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Κανών 1975), τον «Αγνοούμενο» (Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου 1983 – Χρυσός Φοίνικας Κανών 1982), την «Χάνα Κ», το «Μουσικό Κουτί» (Χρυσή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 1990), το «Amen», «Το Τσεκούρι», να καταλήγει σε αυτό το δημιούργημα, που ούτε σε μαθητευόμενο σκηνοθέτη δεν χρεώνεται.

Χαμένος σε μια τηλεοπτική φιλοσοφία σκηνοθεσίας να μπουρδουκλώνεται ανάμεσα σε fiction και αχρείαστο doc-fiction πλάνων με τους πραγματικούς, πολιτικούς πρωταγωνιστές, ενώ υπάρχουν οι ηθοποιοί στους ρόλους, να πέφτουν εμβόλιμα διάφοροι, παιδικού σκεπτικού, συμβολισμοί στο όριο της αστειότητας. Σενάριο δεν υπάρχει στην ταινία, καθώς κυριαρχούν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου σαν μονταρισμένα, δημοσιογραφικά πλάνα με πρωταγωνιστή, βέβαια, τον Γιάνη Βαρουβάκη και το πως διαχειρίστηκε την κρίση.

Η ταινία, ορθώς χαρακτηρίζεται ως αγιογραφία του πολιτικού, αφού αφορά το βιβλίο του, «Ανίκητοι Ηττημένοι», οπότε και την οπτική γωνιά του συγγραφέα και «ήρωα» εκείνης της τραγικής, πολιτικής περιόδου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης in action και «όλα για το καλό της χώρας». Ο δε Κώστας Γαβράς δεν έχει άποψη επί του θέματος, προφανώς διότι ταυτίζεται καθολικά και απόλυτα με αυτή του Γιάνη. Και ο Γιάνης χάρηκε.

Η ταινία δεν σώζεται με τίποτα. Ο μοναδικός επιζών του κινηματογραφικού ναυαγίου είναι ο Χρήστος Λούλης, που ερμηνεύει απίστευτα όμοια όλο το αλαζονικό ύφος, τα αγγλικά, τις κινήσεις, το βλέμμα, μερικές φορές και την χροιά της φωνής του Γιάνη Βαρουφάκη. Εύγε στον Χρήστο Λούλη και είναι για τον μοναδικό Έλληνα ηθοποιό που το εκφράζω από ψυχής, ότι είναι ώρα να την «κάνει» από την μίζερη τούτη χώρα, μη τυχόν δει ο άνθρωπος φως και λευκή ημέρα. Η πιο αποτυχημένη ταινία του αξιόλογου Κώστα Γαβρά, εύχομαι να γίνει ο βατήρας του ηθοποιού για μια θετική πορεία καριέρας στο εξωτερικό.

Αξιολόγηση Ταiνιας

* * * * *  Αριστούργημα * * * * Εξαιρετική * * * Ενδιαφέρουσα * * Προβληματική * Αδιάφορη @ Κάκιστη