fbpx

banner αεροδρομίου

 

«Ελευθερία Τυράκη: Από του ήχου την κονσόλα στην χειροποίητη του σανδαλιού τη σόλα», της Νότας Διαμαντοπούλου

Νότα Διαμαντοπούλου

Νότα Διαμαντοπούλου

notadiamantopoulou@gmail.com

Όταν κοιτάζω τις φωτογραφίες  στα social media της Ελευθερίας Τυράκη , το μυαλό μου τρέχει στα καλοκαίρια που πέρασαν μα και σ αυτά που θα έρθουν. Σήμερα στο εργαστήρι της  στο Greek Chic Handmades, με περίμενε χαμογελαστή και γεμάτη αισιοδοξία, με μια πελάτισσα να κάνει την τελική δοκιμή των σανδαλιών του γάμου της. Μα η χαρά που εκπέμπει το πρόσωπο της οφείλεται και στο γεγονός πως σε λίγες εβδομάδες θα φέρει στον κόσμο τα διδυμάκια που κυοφορεί. 

Σαν τη ρωτώ γιατί μόνο σανδάλια και όχι και άλλου είδους παπούτσια, ίσως με λίγο τακούνι, μου λέει «Εγώ έχω λατρεία με τα σανδάλια, κάθε καλοκαίρι , περίμενα να πάμε διακοπές  στην Κρήτη με τη μάνα, γιατί από εκεί κατάγομαι και να μου πάρει τα σανδάλια της χρονιάς, έχω τέτοιο έρωτα, που ότι σκέφτομαι, κάθε ιδέα που θα ήθελα να υλοποιήσω είναι βασισμένη πάνω σ αυτά. Δεν μου έχει περάσει απ το μυαλό το τακούνι ή το κλειστό παπούτσι. Είμαι ταγμένη εκεί, Τέλος».

 Από το ραδιόφωνο στο σχέδιο

 

Η Ελευθερία ήταν ηχολήπτρια και η τελευταία της δουλειά στο χώρο αυτό ήταν στο Βήμα fm. Το 2010 ξεκίνησε όμως σεμινάρια ραπτικής για να φτιάχνει τα δικά της ρούχα καθώς η μόδα και το σχέδιο ήταν στο αίμα της. «Γενικά μ άρεσε η μόδα, το σχέδιο, η ζωγραφική και όπως σε όλες τις γυναίκες τα παπούτσια. Ήταν τόσο έντονο μέσα μου που θα μπορούσα και ίσως να έπρεπε να ασχολήθώ απ την αρχή μ αυτό. Άρχισα με τρία σχέδια και τώρα έχω είκοσι πέντε». Όχι πολύ αργότερα ήρθαν και οι τσάντες. «Πάντα είχα μια μικρή συλλογή, φέτος έχω κάνει πολύ μεγαλύτερη». Το πάθος έγινε πραγματικότητα.

Online πωλήσεις

 

Οι πωλήσεις γίνονται online, μα καθεμιά μας μπορεί να επισκεφθεί το εργαστήρι της Ελευθερίας. «Δεν έχω βιτρίνα, αλλά όποια θέλει μπορεί να έρθει απ εδώ να τα δει από κοντά, ίσως να μην είναι σίγουρη για το χρώμα, για το νούμερο της, Δεν έχω stock, όλα είναι κατά παραγγελία, χειροποίητα και μετά η αγορά γίνεται online». Το 80% και παραπάνω  των αγορών έχει απήχηση στο καταναλωτικό κοινό του εξωτερικού. «Περισσότερους πελάτες έχω από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία και μετά Γαλλία, αυτές είναι οι τρεις πρώτες, αλλά θα στείλω και Ρουμανία, έχω στείλει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Όσο για τις παγκόσμιες πωλήσεις, προηγούνται  οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν  ο Καναδάς και η Αυστραλία».

Ο Κλέφτης Κινέζος

 

Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και ο χρόνος, ο πειραματισμός και η αφοσίωση της Ελευθερίας ήταν η μεγάλη πρόκληση. Μα όταν βλέπεις το δικό σου προϊόν  μεταλλαγμένο, σε κινέζικη «πλαστικούρα», φρίττεις. «Παίρνουν απλά τη φωτογραφία τη δικιά μου και άλλων δημιουργών, μέσα από το site, την ανεβάζουν σε μεγάλες πλατφόρμες πωλήσεων, όπως το Amazon και το eBay και στέλνουν τις αντιγραφές. Πρέπει να είσαι συνέχεια σε επαγρύπνηση για να μην σε «κλέψουν» αλλά και να μην εκτεθείς στον πελάτη που βλέπει τη δημιουργία σου σε εξευτελιστική τιμή και με τα χείριστα υλικά. Π.χ. εγώ χρησιμοποιώ ολομέταξα και υφαντά υφάσματα καθώς και ελληνικά και ιταλικά δέρματα, ενώ αυτό που είδα σαν κορδέλα ήταν σαν αυτές που τυλίγουμε δώρα τα Χριστούγεννα».

Το διαχρονικό κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας στα χέρια της Ελευθερίας Τυράκη, πήρε άλλη διάσταση  και ποιότητα, μυρίζει καλοκαίρι, φοριέται από το πρωί ως το βράδυ. Ένα μεγάλο μπράβο και ένα εξίσου μεγάλο ευχαριστώ στη γυναίκα που τοποθέτησε ξανά το σανδάλι στα πόδια των γυναικών, κάθε ηλικίας.