28
Πεμ, Μάι

Κάνε κράτηση Parking στο αεροδρόμιο

Ελεάνα Βραχάλη, συνέντευξη στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

«…νομίζω ότι το τρελό παιδί που υπάρχει μέσα μας είναι αυτό που μας ξαναγεννάει απ' τις στάχτες» Πόσο συχνά ονειρευόμαστε συντροφιά με ένα τραγούδι... Πόσες φορές μας αγγίζει ένας στίχος, ιδίως όταν η μουσική πηγάζει από την ίδια την ποίηση. Αυτό συμβαίνει με τους στίχους της Ελεάνας Βραχάλη που ξεσηκώνουν τις ευαίσθητες χορδές μας, ξύνουν τις πληγές μας και αφήνουν μια γλυκόπικρη αίσθηση εντός μας, πολύ θελκτικό. Η Ελεάνα είναι ένα πολύ γλυκό, τρυφερό και χαρισματικό πλάσμα χαμηλών τόνων, σεμνή και στη βαθύτερη ουσία της εκφράζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ως μια από τις σπουδαιότερες ποιήτριες της γενιάς της, που τρέφεται από τα σπλάχνα της. Αλίμονο αν της το πεις. Δεν παραδέχεται με τίποτα αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Το όνομά της είναι άρρηκτα δεμένο στο ξεκίνημά της με του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Ήταν δεν ήταν 24 χρόνων όταν υπέγραψε 7 τραγούδια στον δίσκο του «Κρυφό φιλί», μπαίνοντας στα βαθιά όπως την προέτρεψε η Λίνα Νικολακοπούλου. Το Cd έγινε τρεις φορές πλατινένιο, καλύτερος δίσκος στα 2α βραβεία Αρίων και με καλύτερο τραγούδι (Αν μου τηλεφωνούσες) στα 3α Αρίων. Από τότε έχει μια μακρά συνεργασία με το Μιχάλη Χατζηγιάννη, με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, και κορύφωση το Cd «Ακατάλληλη σκηνή» το 2004 (τρεις φορές πλατινένιο, καλύτερος ποπ δίσκος και δίσκος της χρονιάς στα 4α Αρίων, και με καλύτερο τραγούδι «Να μείνεις εδώ» στα 5α Αρίων). To 2010 πραγματοποιήθηκε η απονομή του διπλά πλατινένιου album της Πέγκυς Ζήνα «Ευαίσθητη ή λογική», με τραγούδια που φέρουν την υπογραφή της Ελεάνας Βραχάλη. Από το δίσκο αυτό  τον δίσκο το «Ρώτησα» γίνεται μεγάλη επιτυχία, όπως και το «Δε γλυτώνω» σε ντουέτο της Πέγκυς Ζήνα με τον μοναδικό Δημήτρη Μητροπάνο. Και βεβαίως, όλο δημιουργεί συνέχεια ενδιαφέρουσες συνεργασίες ως στιχουργός συνεργαζόμενη με τους Γιώργο Νταλάρα, Μπάμπη Στόκα  Τάνια Τσανακλίδου, Δήμητρα Γαλάνη, Ηρώ,  Ελευθερία Αρβανιτάκη,  Άλκηστη Πρωτοψάλτη,  Γλυκερία,  Ελένη Πέτα, Πέγκυ Ζήνα, Γιάννη Πλούταρχο,  Άννα Βίσση,  Γιώργος Σαμπάνη, Έλενα Παπαρίζου,  Δέσποινα Ολυμπίου, Σάκη Ρουβά. Αγωνίστρια της τέχνης και της ζωής, πριν από λίγο καιρό, η  Ελεάνα Βραχάλη γνωστοποίησε, ότι εδώ και 18 χρόνια ζει με σκλήρυνση κατά πλάκας και μας συντάραξε. Σήμερα την έχουμε εδώ κοντά μας, στο InTownPost.com, μεγάλη η χαρά μας, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου της δίσκου  με το Γιώργο Σαμπάνη με τίτλο «Παράξενα Δεμένοι». Καλή επιτυχία ευχόμαστε σε αυτή τη νέα δουλειά!

Η Ελεάνα Βραχάλη με την "Τρούφα"

Στα δεκαεπτά περίπου χρόνια παρουσίας σας στη δισκογραφία μας έχετε προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Έχουμε δακρύσει, έχουμε πονέσει, βρήκαμε το χαμόγελό μας, ονειρευτήκαμε, αναρωτηθήκαμε για πολλά και εν τέλει νιώσαμε, ότι είσθε η πιο καλή συντροφιά μας και στις χαρές αλλά και στις λύπες μας. Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι κα. Βραχάλη να δημιουργείτε αυτές τις εποχές με την περιρρέουσα μιζέρια; Προσπαθώ να απομονώνομαι όσο μπορώ και ειδικά τις περιόδους που δουλεύω εντατικά, να μη βλέπω ειδήσεις! Γιατί κάποια πράγματα μού φαίνονται τόσο τρομερά που δε βρίσκω νόημα ούτε στη δημιουργία εκείνη τη στιγμή.

Δεν σας ερωτώ, τι θα γράφατε σε ένα τραγούδι για την Ελλάδα των μνημονίων και της εξαθλίωσης, γιατί τα έχετε πει όλα στο βιβλίο σας «Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας», που γέννησε και τόσο υπέροχα τραγούδια. Αλήθεια πιστεύετε, ότι κρατώντας την επαφή μας με το συναίσθημα θα φουσκώσει το ποτάμι και θα αποφύγουμε την ισοπέδωση;

Πιστεύω, αν μη τι άλλο, ότι είναι η μόνη μας ελπίδα, αλλά και ο μόνος δρόμος που αξίζει να διασχίσει κάποιος, σε αυτό το πέρασμα που λέγεται ζωή.

Η μόνη παρηγοριά, για την ώρα είναι  τα ερωτικά τραγούδια όπως έλεγε ο Ναπολέων Ελευθερίου; Κι ο Χατζιδάκις το πίστευε νομίζω και άλλοι πολλοί. Παρηγοριά ήταν πάντα. Η αιώνια παράλληλη οδός.

Επαρκεί νομίζετε η αντοχή των νέων για «να χτίσουν το δικό τους κόσμο με καλύτερα υλικά», όπως τους προέτρεπε ο Ναπολέων Ελευθερίου με τη «Μαλαματένια» Ψυχή»; Δεν ξέρω αν επαρκεί η αντοχή, αλλά νομίζω ότι η προσπάθεια είναι μονόδρομος. «Εγώ ερείπια κουβαλώ, μα μέσα σου μπορώ, το μέλλον μου να χτίσω· να βρω γενναία υλικά, να αντέξουν μια φορά, τα όνειρα να ζήσω», υπάρχει ένας στίχος από τη «Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας» που προαναφέρατε.

Εν τέλει κα. Βραχάλη εξακολουθεί να «είναι επικίνδυνα εδώ»; Πάντα. Κι ίσως τώρα περισσότερο.

«Τα παιδιά και οι τρελοί κόβουν το Γόρδιο δεσμό που οι ποιητές ξοδεύουν μια ζωή για να λύσουν», υποστηρίζει ο Ζαν Κοκτώ εσείς τι λέτε; Δεν ξέρω τι κόβουν και τι λύνουν ή δένουν, απλά νομίζω ότι το τρελό παιδί που υπάρχει μέσα μας είναι αυτό που μας ξαναγεννάει απ' τις στάχτες.

https://youtu.be/Kl-qHNdVx2M

«…Πατρίδα είναι όπου μπορείς να αναπνέεις και να νιώθεις ελεύθερα. Όπου υπάρχει σεβασμός και πολιτισμός.»

Η στιχουργός Ελεάνα Βραχάλη με τον Γιώργο Σαμπάνη

Η Ελεάνα Βραχάλη με τον Γιώργο Σαμπανη και τον Χρήστο Σούμκα
https://youtu.be/33faxxOEB4M

Στο ξεκίνημά σας χτυπήσατε πόρτες; Όχι, ποτέ δεν χτύπησα πόρτες για να με βοηθήσουν. Οι μόνοι άνθρωποι που πλησίασα ήταν όσοι εκτιμούσα πολύ και τους πλησίασα για να το εκφράσω. Για κανέναν άλλο λόγο.

Έχετε συνεργαστεί με όλους τους σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές χαρίζοντάς τους μεγάλες επιτυχίες. Τι σημαίνει για σας η καταξίωση και πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος για να φθάσετε εκεί; Δύσκολο να εκφράσω με λόγια την τόση χαρά και την τόση ευγνωμοσύνη. Ειλικρινά. Πέρα από τους καλλιτέχνες με τους οποίους αξιώθηκα να συνεργαστώ, είναι ασύλληπτη η επικοινωνία με τόσους άγνωστους σε εμένα ανθρώπους. Επικοινωνία βαθιά και αληθινή. Νιώθω τυχερή κι ευλογημένη γι' αυτό. Τόσο που οι όποιες δυσκολίες επισκιάζονται.

Όλα τα τραγούδια σας ήταν τυχερά και με αυτά ξεκινάει όμορφα η μέρα μας. Όταν αποσύρεσθε στον κόσμο της δημιουργίας σας, πώς σκέφτεστε τον κόσμο; Κάποιες στιγμές όπως είναι, όταν προσπαθώ να τον καταλάβω και κάποιες στιγμές βάζοντάς του τα δικά μου φίλτρα. Γιατί χωρίς σταγόνες αλήθειας, αγάπης, καλοσύνης, ομορφιάς, δεν ξεδιψάς.

Κοινοποιήσατε, ότι ζείτε 18 χρόνια με σκλήρυνση κατά πλάκας και μας συγκλονίσατε. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που πάσχουν από το αυτό νόσημα; Είναι απίστευτο το πόσα μηνύματα έλαβα μετά από εκείνη τη συνέντευξη. Ο μόνος λόγος που το μοιράστηκα, είναι για να δώσω ένα μήνυμα δύναμης και πίστης και όχι απελπισίας. Είναι πολλοί που νιώθουν απόγνωση. Και πλέον οι ηλικίες όσων νοσούν πέφτουν και οι αριθμοί ανεβαίνουν. Πολλά αυτοάνοσα και ειδικά η σκλήρυνση. Είναι απίστευτο. Αλλά όπως έγραψα και στο βιβλίο μου, όλα είναι στο μυαλό. Θέλει ψυχραιμία κι έναν πολύ καλό γιατρό.

Παραγγελίες ως στιχουργός έχετε δεχτεί πολλές; Καλώς ή κακώς τις αποφεύγω.

Με ποιους ανθρώπους δυσκολεύεστε να συνεργαστείτε; Με όσους δεν με αφήνουν ελεύθερη και όπως είπατε προηγουμένως δίνουν παραγγελίες, με όσους δεν καταλαβαίνουν την αλήθεια μου και τι θέλω να πω, με όσους δεν έχουμε κοινή αισθητική.

Βγάζετε χρήματα από το τραγούδι αυτά τα πέτρινα χρόνια; Είμαι από τους τυχερούς που μπορώ να ζήσω από αυτό ακόμα. Τα πρώτα χρόνια καλύτερα φυσικά. Τώρα η ζωή έγινε επιβίωση. Και στο ίδιο το τραγούδι γενικότερα. Έχω έναν βασικό συνεργάτη τα τελευταία χρόνια, τον Γιώργο Σαμπάνη και νομίζω ότι παροτρύνει ο ένας τον άλλον να «βλέπουμε τα χρώματα σε κάθε πλευρά σκοτεινή», που λέει κι ένα τραγούδι μας πρόσφατο και να πηγαίνουμε κόντρα στα πέτρινα χρόνια όσο μπορούμε.

Η  Λίνα Νικολακοπούλου ήταν αυτή που σας παρότρυνε να κάνετε «τη βουτιά στα βαθιά νερά», όπως η ίδια αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου σας. Τι σημαίνει για σας κα Βραχάλη η συνάντησή σας με τη δημιουργό που άλλαξε το τοπίο της ελληνικής στιχουργικής; Σημαίνει πολλά περισσότερα από αυτά που μπορώ να πω. Με έκανε και αγάπησα και ξεψάχνισα το ελληνικό τραγούδι γενικότερα. Γιατί στην εφηβεία μου άκουγα κυρίως ξένη μουσική. Αργότερα η Λίνα Νικολακοπούλου και κυρίως η Μαριανίνα Κριεζή, με παρότρυναν πράγματι να κάνω τη βουτιά. Είμαι πολύ τυχερή που και οι δύο, καθώς και ο Μάνος Ελευθερίου μετέπειτα, με αγκάλιασαν τόσο γενναιόδωρα. Βέβαια αν δεν ήταν η Μαριανίνα, νομίζω ακόμη θα κρατούσα την ανάσα μου. Δεν θα είχα βουτήξει.

Έχετε γνωρίσει τι σημαίνει υποκρισία στον καλλιτεχνικό χώρο; Και υποκρισία και αχαριστία. Παντού υπάρχει δυστυχώς κι όχι μόνο σε αυτό το χώρο.

Ποια έκπληξη μας επιφυλάσσετε; Ο νέος δίσκος μας με το Γιώργο Σαμπάνη με τίτλο «Παράξενα Δεμένοι» είναι άρτι αφιχθείς κι είμαστε πολύ χαρούμενοι! Κατά τα άλλα το μόνο που ξέρω είναι ότι «το μέλλον ανήκει στην έκπληξη», που λέει κι η αγαπημένη μου Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους νέους, που ετοιμάζονται να πάνε στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερης τύχης;  Ό,τι πατρίδα είναι όπου μπορείς να αναπνέεις και να νιώθεις ελεύθερα. Όπου υπάρχει σεβασμός και πολιτισμός.

Συνέντευξη του διεθνούς φήμης κόντρα τενόρου Νίκου...
Αλμπέρτα Τσοπανάκη, συνέντευξη στη Σμαράγδα Μιχαλι...

→ Όροι Χρήσης ←
→ Πολιτική Cookies ←

Υλοποίηση: Infinite - Colors
2020 © InTownPost.com
0
Shares