fbpx

banner αεροδρομίου

Ελένη Γαληνού: Μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου σε α’ πρόσωπο

Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

panoriout@gmail.com

«…Ο γνωστός θρύλος ξαναζωντανεύει στα χνάρια μιας άκρως ανατρεπτικής εκδοχής που φέρνει στο φως συγκλονιστικές αποκαλύψεις»

Η Ελένη Γαληνού γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από τη Μυτιλήνη και σήμερα κατοικεί στα Μελίσσια. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό Διακοσμητική και Γραφικές Τέχνες Αρκετά νωρίς φιλοτέχνησε δύο προσωπικές σειρές χιουμοριστικών σκίτσων που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά.

Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, την ποίηση και τη στιχουργική. Τον Μάιο του 2007 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής με θέμα Σύννεφα. Ακολούθησαν δύο ακόμα ομαδικές εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το 2007 και το 2008.

Με τη λογοτεχνία ασχολείται αρκετά χρόνια. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο Η Πόλη Φοβάται με το διήγημα …για ένα τσιγάρο! Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: Όταν Στέρεψε η Αντοχή (2013), Πέρα από τις Κόκκινες Γραμμές (2014), Ακόμη Θυμάμαι (2015). Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Όσα δεν Έγιναν Λέξεις (2016) και Μυστική Διαθήκη (2018)

σε α’ πρόσωπο

Μετά τη «Μυστική Διαθήκη», έρχεται το νέο μου βιβλίο «Αιώνιοι Ψίθυροι», που είναι το δεύτερο αυτοτελές βιβλίο για τους κρυφούς κόσμους της Δούκισσας της Πλακεντίας.

Αιώνιοι Ψίθυροι είναι οι θρύλοι, είναι ανεπιβεβαίωτα γεγονότα που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα σαν ψίθυροι, ανακατεύοντας την αλήθεια με φαντασία και φτιάχνοντας κάτι μεταξύ πραγματικού και μυθικού που καταφέρνει να επιπλέει στον χρόνο χάρη στην περιέργεια του κόσμου.

Αυτή τη φορά αποφάσισα να γράψω για τον γνωστότερο θρύλο που ακολουθεί την Δούκισσα της Πλακεντίας. Τον θρύλο της Δούκισσας με τον Λήσταρχο Νταβέλη και τις στοές της Πεντέλης.

Ιστορικά γνωρίζουμε πως ερωτική σχέση θα ήταν κάπως δύσκολο να υπάρξει μεταξύ τους αφού όταν εκείνη ήταν 67 χρόνων και αρκετά καταπονημένη αφού στα 69 πέθανε, εκείνος ήταν μόλις 19. Όμως ένας τόσο δυνατός θρύλος που κατάφερε να υπερκαλύψει οτιδήποτε άλλο, μου φαίνεται δύσκολο να μην έχει καμιά βάση.

Με αυτό το σκεπτικό κινήθηκα λοιπόν, και σε συνδυασμό με τις υπόγειες στοές της Αθήνας και τις Πεντέλης που αναφέρω στην Μυστική Διαθήκη, η ιστορία ήρθε και κούμπωσε τόσο αρμονικά που εξέπληξε και εμένα την ίδια. Αν η Δούκισσα ήθελε να φτιάξει κρυφές υπόγειες στοές, σε ανθρώπους παράνομους σαν τον Νταβέλη και τον Μπίμπιση θα στρεφόταν.

Κι αν έφτιαξε στοές, τότε σίγουρα δεν το έκανε για να συναντά μυστικά τον εραστή της.

Είχε σχολιαστεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν για την ερωτική της σχέση με νεότερους άντρες, που δεν χρειαζόταν σε αυτήν την ηλικία να κρατήσει πλέον τα προσχήματα. Αν τον είχε εραστή θα τον έβαζε κανονικά απ’ την πόρτα και δεν θα έμπαινε στην φασαρία να φτιάξει τέτοιες στοές. Άρα κάτι πιο μυστηριώδες υπάρχει

σε αυτόν τον θρύλο και αυτό πραγματεύεται το δεύτερο βιβλίο.

Τώρα το μυθιστόρημα που τρέχει στο παρόν με την Ελίζα, την οικογένειά της και την φίλη της Κωνσταντίνα, συνεχίζεται στο δεύτερο βιβλίο, με νέες περιπέτειες και προσθήκη καινούργιων ηρώων, που κάνουν την ιστορία να αποκτά περισσότερο μυστήριο, αγωνία και πολλές ανατροπές.

Οι πολύτιμοι χάρτες θα κινδυνέψουν, η κόρη της Ελίζας θα βρεθεί στα χέρια αδίστακτων ανθρώπων κι εκείνη, θα αναζητήσει εναγωνίως λύση σε μια αλλόκοτη αλήθεια που συνδέει το παρελθόν με το παρόν με

φόντο την Δούκισσα της Πλακεντίας και μια σύγχρονη μυστηριώδη Αθήνα.

Ο γνωστός θρύλος ξαναζωντανεύει στα χνάρια μιας άκρως ανατρεπτικής εκδοχής που φέρνει στο φως συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Το βιβλίο «Αιώνιοι Ψίθυροι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Θα παρουσιαστεί

την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, στις 18:00
στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η βιβλιοκριτικός και επιμελήτρια Κλειώ Ισίδ. Τσαλαπάτη και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Γιώτα Ζερδεβά