InTownPost

Ακολουθήστε μας :

19
Σαβ, Ιουν
Tο διάβασαν 212 άτομα (212 Views)

Είδαμε την παράσταση του έργου της Μαρίας Παπαδήμα: «Πηνελόπη Δέλτα - Ίωνας Δραγούμης Τελευταία Συνάντηση», γράφει η Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

pindl201-019

Αν θέλετε να δείτε καλό θέατρο όπου οι πρωταγωνιστές της παράστασης, εν προκειμένω η υπέροχη Δήμητρα Παπαδήμα  και ο νέος, πολλά υποσχόμενος Μάνος Κωστής  δίνουν σώμα, πνεύμα και ψυχή επί σκηνής, να εντάξετε οπωσδήποτε  στο πρόγραμμά σας το έργο της Μαρίας Παπαδήμα «Πηνελόπη Δέλτα - Ίωνας Δραγούμης Τελευταία Συνάντηση» που παρουσιάζεται στο θέατρο Olvio (Φαλαισίας 7, Αθήνα) και μην το αναβάλλετε, γιατί οι παραστάσεις είναι περιορισμένες. Πηνελόπη Δέλτα – Ίωνας Δραγούμης: « δύο διχασμένες προσωπικότητες, μία πατρίδα, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας».  

 

Η Μαρία Παπαδήμα (συνέντευξη εδώ) δίνει στο θεατρόφιλο κοινό ένα πολύ δυνατό κείμενο βαθιά ερωτικό και συναισθηματικό, αλλά παράλληλα και με πολιτικές αναφορές για την περίοδο του Εθνικού Διχασμού.

Μια συνάντηση στο σταθμό των τρένων  και μια τελευταία προσπάθεια  να κατανοήσει το θρυλικό ζευγάρι, γιατί κάποιες φορές  το πρέπει του καθήκοντος είναι πιο δυνατό από την αγάπη.

Ο πλατωνικός έρωτας της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη, έχει καταγραφεί στην ιστορία ως θυελλώδης, έντονος, μοναδικός!

 Η Πηνελόπη όμως δεν μπόρεσε να αντιταχθεί στις κοινωνικές επιταγές και την υποχρέωσή της απέναντι στον σύζυγό της  Στέφανο Δέλτα και τα παιδιά της.

Ο καπνός που βγαίνει από την καμινάδα του τρένου μένει πίσω. Η αντίσταση του αέρα, δεν μπορεί να τον φρενάρει και ο Ίωνας Δραγούμης (Μάνος Κωστής) δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία του. Η  καρδιά του κοντεύει να σπάσει, ώσπου να δει να εμφανίζεται μπροστά του η Πηνελόπη Δέλτα ( Δήμητρα Παπαδήμα) της καρδιάς του.

Πανέμορφη και συγκινημένη που τον ξαναβλέπει, του ζητάει να βγάλει το καπέλο του. Εκείνος υπακούει σαν σχολιαρόπαιδο και η Πηνελόπη σχολιάζει:

 

Tα μαλλιά σου γκρίζαραν

Καλύτερα . Τώρα θα μας περνάνε για συνομηλίκους της απαντάει εκείνος.

Προτιμώ το θάνατο από τη ζωή χωρίς εσένα ομολογεί εκείνη ενώ το τρένο αναχωρεί για τη Φρανκφούρτη.

 

Στο πιο διακριτικό κουπέ, που επέλεξε ο Δραγούμης για να προφυλάξει τη Δέλτα ξετυλίγονται σκηνές δραματικές, τραγικές, σπαραξικάρδιες.

Του προσφέρει το Βιβλίο της «Παραμύθι χωρίς όνομα»,  λίγο πριν κυκλοφορήσει, ένα πολιτικό παραμύθι ή καλύτερα «η ιστορία μιας παραμυθένιας πατρίδας...» Της Ελλάδας.

Συνομιλούν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Η Δέλτα πολιτικά προσκείμενη στον Βενιζέλο και ο Ίωνας  στον Βασιλιά και η κουβέντα τους φορτίζεται αρνητικά.

Το κουπέ μετατρέπεται σε ρινγκ.

Η ψυχή τους ανεβάζει υψηλό πυρετό. Οι δυο τραγικοί ήρωες βγάζουν τα σώψυχά τους. Οι κραυγές τους σκίζουν τα σωθικά μας.

Η Πηνελόπη Δέλτα δαιμονίζεται, όταν ο Δραγούμης της μιλά για την αγάπη του στη Μαρίκα Κοτοπούλη.

 

Καθοριστικό το σκηνοθετικό εύρημα της φωναχτής σκέψης πίσω από τα δυο φωτισμένα παραβάν.  Δύο  ανθρώπινες σκιές εμφανίζουν κινησιολογικά το αδιέξοδο της σχέσης τους. Η  τραγικότητα φθάνει στην κορύφωσή της. Η Πηνελόπη αν και μίσχος γίνεται βράχος. Ραγίζει, ματώνει, βγάζει την καρδιά της αφήνει ξέπλεκα τα μαλλιά της, κοιτάζει τα όνειρά της, χτυπιέται με τα χέρια και το σώμα της και βυθίζεται σε απόγνωση. Το ίδιο και ο Δραγούμης. Η εκκρεμότητα κλείνει και εκείνη κρύβεται στα σκοτάδια της.

Η Πηνελόπη Δέλτα  θυσίασε τον έρωτα γιατί εγκλωβίστηκε μέσα στο καθήκον.

Και παραδέχεται: «Είμαι  τρελή για σένα κι όταν πεθάνω θα αφήσω χρέος που δεν την έζησα την αγάπη μου…»     

Ο καπνός που βγαίνει  από το τρένο τους ακολουθεί και η μαγευτική μουσική  του Δημήτρη Χρυσανθακόπουλου εκφράζει τα ειπωμένα και τα ανείπωτα, θέτοντας σε λειτουργία τις ευαίσθητες χορδές μας

Η Δήμητρα Παπαδήμα ξελογιάζει το κοινό με την ανεπανάληπτη ερμηνεία της που κορυφώνεται και η κατάμεστη πλατεία πνίγεται από την συγκίνηση και την αποθεώνει.

Ο Κωνσταντίνος Μάνος που έδεσε αρμονικά μαζί της δίνει έναν Δραγούμη σε όλο του το μεγαλείο, υπογραμμίζοντας τέλεια όλες τις αποχρώσεις του ρόλου.

Η σκηνοθεσία της Ειρήνης Ευαγγελάτου φέρει μερίδιο της επιτυχίας όπως και η πινελιά του Γιάννη Μποσταντζόγλου  που φώτισε εντυπωσιακά  αυτή τη συνάντηση.

Το σκηνικό και οι ενδυματολογικές επιλογές (σκηνικά -κοστούμια Χριστίνα Οικονόμου) είναι πολύ καλή πρόταση.

Η αυλαία πέφτει και το χειροκρότημα δεν λέει να σταματήσει. Η Δήμητρα Παπαδήμα αποκαμωμένη...

Τα έδωσε όλα, χαρίζει ένα φιλί στον παρτενέρ της και τον σπρώχνει μπροστά στη σκηνή.

 

«Πήγαμε στον Τεχνοχώρο Cartel, που ήρθε ο «Άρης» κ...
Η Μαρκέλλα Χρυσοστόμου είδε την θεατρική παράσταση...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/