InTownPost

Ακολουθήστε μας :

07
Παρ, Μάι
Tο διάβασαν 2171 άτομα (2171 Views)

«Δημήτρης Χορν: Η Τελευταία Συνέντευξη στον Βασίλη Καββαθά», του Νάσου Καββαθά

«Πιστέψτε με, δεν αξίζει ν' ασχοληθείτε μαζί μου. Ωστόσο, αν πάρω μια τέτοια απόφαση θα είστε απ' τους πρώτους που θα καλέσω».

Έτσι είπε στον Βασίλη Καββαθά ο Δημήτρης Χορν σε μία τυχαία συνάντησή τους στις αρχές των 90s. Η αλληλοσυμπάθεια και αλληλοεκτίμηση οδήγησε σε μια σειρά συναντήσεων των δύο τους, στην οικία Χορν, πίσω από τον Εθνικό Κήπο. 

Στις 9 του φετινού Μαρτίου συμπληρώνονται 99 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ηθοποιού. Στο διαδίκτυο, στις σελίδες του Β.Καββαθά, έχουμε κατά καιρούς αιτήσεις από διάφορους φίλους και θαυμαστές: να αναδημοσιεύαμε κάπου εκείνη, την «τελευταία συνέντευξη του Χορν». Στ' αλήθεια, το υλικό της συνέντευξης που έχουμε εδώ, (που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος», 10 Φεβ. 1993), είναι μόνο ένα μέρος του συνόλου των συνεντεύξεων και διαλόγων Χορν-Καββαθά.

Και βέβαια, εν ευθέτω χρόνω, το ευμεγέθες κεφάλαιο 'Χορν' θα τυπωθεί σε βιβλίο από τις Εκδόσεις 'Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Επιδαύρου', στη σειρά 'Πρόσωπα/Προσωπικότητες' – κυκλοφορούν ήδη οι τόμοι: «Ειρήνη Παπά, Η Απεσταλμένη των Θεών» και «Τα Κορίτσια του Γιάννη Μόραλη».

Στη σελίδα 'Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Επιδαύρου' (στο facebook) μπορείτε να δείτε – και να διαβάσετε- τις αυθεντικές σελίδες της συγκεκριμένης, πολυσέλιδης, συνέντευξης.


Ο Βασίλης Καββαθάς και ο Δημήτρης Χορν στο σπίτι του ηθοποιού

Εστέτ & αυτοσαρκαζόμενος

Η παρούσα λοιπόν μεγάλη συνέντευξη, αρχές του 1993, έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Θα αυθαιρετήσω αναφέροντας μια πρώτη δική μου παρατήρηση:

Ο Δ.Χορν που προκύπτει απ' αυτή τη συνέντευξη, αλλά και από τις ολοζώντανες σημερινές περιγραφές και αναπαραστάσεις του Βασίλη Καββαθά (που ενθυμείται τα πάντα με ακρίβεια υψηλής ανάλυσης), είναι ένας Χορν που συμπληρώνει, που εφάπτεται του κινηματογραφικού και θεατρικού Χορν και βγάζει νόημα σαν σύνολο, ως μια αυθεντική persona.

Σπάνια ένας τόσο σημαντικός ηθοποιός, γενικής αποδοχής –τον υποτιμάς αν τον πεις σταρ!- έχει σταθεί τόσο ευθύς, αυτοεμπαιζόμενος, χωρίς μανατζάρισμα και αυτό-αγιογράφηση.

Γιατί το λέω αυτό; Για δείτε λίγο κάτι συνεντεύξεις ντενεκέδων της τι-βι, πως καμώνονται σαν κάποια ράτσα παγωνιών χαβούζας. 

Η ίδια η συνέντευξη είναι περισσότερο μια συζήτηση, έτσι κυλάει, σαν ένας διάλογος αυθόρμητος, δίχως προκαθορισμούς.

Ο Δ.Χορν του 1993 μιλάει για όλους και όλα και συνήθως οι απαντήσεις του είναι ή ανατρεπτικές ή απροσδόκητες. Συναρπαστικό ανάγνωσμα, αλήθεια.

Απόσπασμα:

Τη χαίρεστε αυτή τη συνέντευξη;

Ναι, γιατί εσείς ξέρετε να εκμαιεύετε πράγματα. Σαν τον Λούρο είσαστε, τον μαιευτήρα. Μου βγάλατε πολλά πράγματα.

Μέσα στη συζήτηση παρελαύνουν διάφορα ηχηρά επώνυμα: ο επιστήθιος του φίλος Κ.Καραμανλής, ο Α.Παπανδρέου, η Μ.Μερκούρη, η Ε.Λαμπέτη, Παξινού, Μανωλίδου κ.α., κάπου μάλιστα μιλούν και για την μαθήτριά του, Αλίκη Βουγιουκλάκη, (εδώ πρέπει να αναφέρω ότι ο επόμενος τόμος στη σειρά 'Πρόσωπα' των εκδόσεων Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Επιδαύρου θα έχει να κάνει με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το γούστο του ευρέως κοινού), για πολιτική, φιλοσοφία, και βέβαια για την υποκριτική τέχνη. Και πολλά άλλα.

Απολαύστε εδώ κάποιες απ' τις καλύτερες στιγμές της συνέντευξης.

Η συνέντευξη του Δημήτρη Χορν στον Βασίλη Καββαθά στο περιοδικό "Ταχυδρόμος" στις 10 Φεβρουαρίου 1993


Κύριε Χορν, τώρα που σπάσατε τη σιωπή σας…

Ε, καλά, δεν την έκανα και θρύψαλα..

Με πήρε η μπάλα, γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι είστε διάολοι και αδιάκριτοι, μου προκαλείτε τρόμο..

Ουσιαστικά, στη συνέντευξη, ο δημοσιογράφος (είναι που) δείχνει το ποιόν του, από σας εξαρτώνται όλα..Εγώ αποφεύγω τη δημοσιότητα και την υπενθύμιση της υπάρξεώς μου, εφόσον δεν παίζω πια, δεν κάνω τη δουλειά μου. Λοιπόν, γιατί να υπενθυμίζω την ύπαρξή μου μέσω συνεντεύξεων;

Παλιότερα λέγανε ότι είσαστε «ο Έλληνας Σερ Λώρενς Ολιβιέ..».

Ο καημένος, ο μακαρίτης, τον αδικούν πολύ. Ούτε στο νυχάκι του δεν του φτάνω.

Σας αρέσει να παραδοξολογείτε, σας κάνει κέφι να απομυθοποιείστε: σπεύσατε στην πρώτη σας συνέντευξη, στο Μέγαρο, να πείτε ότι δεν είναι σωστό να σας παίρνουν στα σοβαρά.

Μα δεν είμαι σοβαρό πρόσωπο, κύριε Καββαθά. Δεν είμαι σοβαροφανές πρόσωπο, καλύτερα να το πω έτσι. Και αυτό το ξέρουν οι φίλοι μου.

Ένας απ' αυτούς είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, συμμερίζεται αυτά που λέτε; Έχει χιούμορ;

Έχει χιούμορ πολύ. Είναι κλειστός άνθρωπος, αν και είμαστε στον ίδιο αστερισμό, είμαστε ψάρια κι οι δύο, 8 Μαρτίου αυτός, 9 εγώ, αυτός δεν είναι εξωστρεφής. Τα ψάρια είναι μάλλον εξωστρεφή όπως ξέρετε. Μάλλον είναι αντιφατικά. Ο Καραμανλής είναι κλειστός, αλλά είναι χρυσής καρδιάς άνθρωπος και ευφυής, σοφός θα 'λεγα.

Κάποια στιγμή ο ίδιος είπε ότι «η Ελλάδα μοιάζει μ' ένα απέραντο φρενοκομείο». Εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Την προσυπογράφετε;

Βέβαια. Είναι σωστό.

Για τους Έλληνες:

Ένας λαός ανασφαλής είμαστε. Και δικαίως, γιατί οι γείτονές μας είναι όλοι εχθροί μας. Μιλάμε μια γλώσσα που δεν τη μιλάει άλλος λαός, και είμαστε περιτριγυρισμένοι από Τούρκους, Γιουγκοσλάβους κλπ.

Για τον Α.Παπανδρέου:

Είναι ένας αδίσταχτος δημαγωγός. Δεν μπορώ να τον υποφέρω..

Δεν σας συγκίνησε ούτε αυτή η ιστορία με την αεροσυνοδό;

Όχι, δεν διαβάζω ερωτικά μυθιστορήματα. 

«Ε, αϊ σιχτίρ κι εσείς και οι χάντρες!»

 Κάποια στιγμή η συζήτηση έφερε το περίφημο αυτό τραγούδι. Πρέπει να σημειώσω ότι το τραγούδι αυτό, τότε, το 1993, άρχισε να γνωρίζει μια δεύτερη, τεράστια καριέρα, καθώς παιζόταν –και παίζεται ακόμα- σε όλα τα μπαρ, κλαμπ, κάθε είδους ζωντανά λαϊκο-μπουζουκάδικα και ραδιόφωνα της επικράτειας. Το νούμερο πουλημένων δίσκων που αναφέρει ο κος Χορν αφορά ίσως ένα μέρος από τις πωλήσεις του κομματιού όταν πρωτοκυκλοφόρησε, ως 45άρι. Από τότε, το '93, και ως σήμερα, το κομμάτι συνέχισε και συνεχίζει να πουλάει σε πολλαπλάσια νούμερα (σε διάφορες εκτελέσεις) και να παίζεται ασταμάτητα, κι ο Χορν λέει ότι δεν πήρε ποτέ 'ούτε μια πεντάρα' απ αυτό!

Οι «Χάντρες»! Οι πάντες με ξέρουν απ' αυτό το τραγούδι. Με βλέπουν στο δρόμο και μου λένε «αχ, κύριε Χορν, πως σας θαυμάζουμε». Εγώ νομίζω ότι με θαυμάζουν για τον Άμλετ, για τον Ριχάρδο, αλλά εκείνοι αναφέρονται στις «Χάντρες». Ε, αϊ σιχτίρ κι εσείς και οι χάντρες!

Αλλά να σας πω τι έγινε ακριβώς με (την ραδιοφωνική εκπομπή) τα «Καθημερινά του Καθημερινού». Εν αγνοία μου έγινε ο δίσκος. Είχε έρθει ο Πλέσσας εκεί, και άλλοι, και μου λένε ότι θα έρθει να τραγουδήσει η Τζένη Βάνου, ή κάποιος άλλος, δε θυμάμαι. Μου ζήτησαν λοιπόν να το τραγουδήσω, να τ' ακούσουν. Το είπα και ο ηχολήπτης το πήρε και το 'καναν δίσκο κι έχουν πουληθεί 70.000 κομμάτια και δεν έχω πάρει μια πεντάρα. Έχω τραγουδήσει και το «Ηθοποιός σημαίνει φως». Όταν μάλιστα μ' έκανε ο Καραμανλής διευθυντή στην ΕΡΤ, ο Πρετεντέρης μου είπε: Γιατί σε έκανε διευθυντή στην ΕΡΤ, έπρεπε να σε κάνει διευθυντή στην ΔΕΗ». 

Τις παλιές ταινίες τις βλέπετε ποτέ;

Όχι, δεν μ' ενδιαφέρει ο εαυτός μου. Πρώτ' απ' όλα δεν βλέπω τηλεόραση ποτέ. Για μένα η τηλεόραση είναι το σύμβολο της μοναξιάς. Σαν να βλέπεις τη ζωή από την κλειδαρότρυπα.

Αν σας εξετάσουνε εφ όλης της ύλης, ίσως στο θέμα της υποκριτικής να σας βάλουνε άριστα. Εσείς είχατε βάλει άριστα ποτέ σε ηθοποιό; 

Εγώ δεν είχα πάρει άριστα στη σχολή. Είχα βάλει όμως στον Αλεξανδράκη. Δεν είχα κόμπλεξ. Το ότι δεν είχα βάλει άριστα το διαδίδει η Βουγιουκλάκη.

Αυτή η επαναφορά στο θέμα του Κωνσταντίνου πως σας φάνηκε;

Ακούστε, η Βουγιουκλάκη δεν μπορεί να ζήσει αν δεν είναι στην επικαιρότητα. Ίσως να υπήρχε κάτι, αλλά όχι κι έτσι, να λέει ότι την έκοψε η βασίλισσα-μητέρα.

Από τις γυναίκες; Πρόσεξα ότι δεν αναφέρατε τίποτα για την Λαμπέτη.

Θεωρούν όλοι ότι η Λαμπέτη ήταν η γυναίκα της ζωής μου. Δεν ήταν. Όχι. Δεν μπορώ να πω πως δεν την αγάπησα, τη θαύμαζα πολύ σαν ηθοποιό, αλλά δεν ήταν η γυναίκα της ζωής μου. Ήταν πολύ καλή θεατρίνα και πολύ ωραία γυναίκα. 


Ολόκληρη η συνέντευξη στη σελίδα 'Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Επιδαύρου' στο facebook. 

Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Επιδαύρου 

Κατάλογος/Πληροφορίες: 6974367544 

Συνέντευξη του Δημήτρη Σκούρα στην Τίνα Πανώριου
Η Ελένη Γαληνού μιλάει στην Τίνα Πανώριου

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/