fbpx

banner αεροδρομίου

 

Δημήτρης Θεοφίλου: «Η Αριστοκρατική Λεπτότητα του «Μαγεμένου Αυλού»», συζήτηση με την Νότα Διαμαντοπούλου

Νότα Διαμαντοπούλου

Νότα Διαμαντοπούλου

notadiamantopoulou@gmail.com

«Το scandale είναι ότι το περίφημο ραντεβού του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη έλαβε χώρα εδώ. Ναι εδώ. Αλλά εδώ δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλο έρωτα, μα για μια συνάντηση δύο νέων παιδιών, οι οποίοι ο καθένας απ τη μεριά του είχε λόγους να θέλει τη συντροφιά του άλλου»

Ένα μύθο θα σας πω, για τον Μαγεμένο τον Αυλό.

Σε ένα χώρο άκρως ερωτικό, με χαμηλή μουσική, έτσι ώστε να αφήνει τους θαμώνες του να επικοινωνούν μεταξύ τους, δεσπόζει ο Μαγεμένος Αυλός. Ένας χώρος που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1961. Πρώτος ιδιοκτήτης ο Γιώργος Πολυχρόνης, κοσμική περσόνα της Αθήνας και γαμπρός του Παυλίδη, ίδρυσε ένα πρατήριο γλυκών. Αργότερα ο πολυταξιδεμένος Πολυχρόνης, εισάγει το αλμυρό στις γεύσεις και το πρατήριο μετατρέπεται σε εστιατόριο με πρωτόγνωρες για την εποχή γεύσεις: πίτσα, fondue..

Όταν το 1985 ο ιδρυτής αποσύρεται. Το τιμόνι πιάνει ο Δημήτρης Θεοφίλου, που υπήρξε θαμώνας του θρυλικού εστιατορίου. Τόσο θρυλικό, που κατά την διάρκεια της κουβέντας μας, μια κυρία, εισέρχεται στο χώρο για να δείξει στις Γαλλίδες ανιψιές της το στέκι του μέγα Μάνου Χατζηδάκι.

Ρωτώ τον κύριο Θεοφίλου για τα παιδικά του χρόνια και την ιστορία των γονιών του:

«Τον καιρό που ήρθα στη ζωή, ο πατέρας μου είχε μια ιστορική ταβέρνα στην Πλάκα και μία τουριστική κατασκήνωση στην παλιά Επίδαυρο. Δύο μέρη, που μαζεύονταν άνθρωποι με μεγάλο ενδιαφέρον. Στην Πλάκα θεατράνθρωποι, δημοσιογράφοι, παλαιοί Αθηναίοι. Εις δε την κατασκήνωση όλο το καλλιτεχνικό προσωπικό που δημιουργούσε τότε τα ιστορικά φεστιβάλ της Επιδαύρου.

Έτσι λοιπόν συναναστράφηκα από την ηλικία των απαλών ονύχων όλον αυτόν τον κόσμο. Μα και η μητέρα μου προέρχονταν από καλλιτεχνική στόφα, διότι ως έφηβη, έγινε μαθήτρια τραγουδιού στον σπουδαίο μας Αττίκ. Στην περίφημη «μάντρα» του εμφανιζόταν σε διάφορες παραστάσεις. Η αδερφή της μητέρας μου ήταν η γνωστή χορεύτρια Λίντα Άλμα, που έγραψε ιστορία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σύνδεσε τη ζωή της με τον Μάνο Κατράκη.»

Πως ο Μαγεμένος Αυλός φτάνει στα χέρια του;

«Εδώ βρήκα ένα στρωμένο δρόμο με ροδοπέταλα. Εδώ είχε ήδη γραφτεί ιστορία όταν ήρθε στα χέρια μου. Ερχόμουν ως πελάτης και με έθελγε η παρουσία του Χατζηδάκι και των άλλων τεραστίων προσωπικοτήτων. Όταν ο Γιώργος Πολυχρόνης ενδιαφέρθηκε να αποσυρθεί, βρεθήκαμε στο τιμόνι εμείς. Προσπαθήσαμε να έχουμε ένα σεβασμό στην παράδοση, θέλοντας να δώσουμε ένα φρέσκο αεράκι, χωρίς να ανατρέψουμε το ήδη διαμορφωμένο περιβάλλον. Ο Αυλός έχει έντονη την πατίνα του χρόνου, ακόμα και στα έπιπλα του, στο πάτωμα του, στους τοίχους του, στα πιάτα του».

Μάνος Χατζηδάκις – Μίκης Θεοδωράκης –Δήμος Μούτσης

«Ο Μάνος σύχναζε στον Αυλό από τις αρχές του 60. Όταν τέλειωνε η «Οδός Ονείρων», που απέναντι της είχε την «Όμορφη Πόλη» του Μίκη, εκείνος εμφανιζόταν. Οι δύο μεγάλοι δημιουργοί αγαπιούνταν και αλληλοσέβονταν, παρότι ο μύθος το ήθελε αλλιώς. Ο Θεοδωράκης ήταν και αυτός θαμώνας του Αυλού, γιόρταζε τα γενέθλια του και πολλές βραδιές ήταν αφιερωμένες στον σπουδαίο συνθέτ. Ένα βράδυ ο Δήμος Μούτσης προσπαθούσε να μιμηθεί πως διευθύνει ο Μάνος την ορχήστρα, εν τη απουσία του. Ξαφνικά εκείνος εμφανίζεται και του λέει με το χαρακτηριστικό Ρ. «Τι κάνεις Δήμο εκεί;» Οπότε πετάγεται ο Γκάτσος και λέει: «Τίποτα Μάνο, μας παριστάνει πως διευθύνει ο Μίκης»».

Αρχές της δεκαετίας του '60 όταν πριν ονομαστεί Μαγεμένος ΑυΛός ήταν πρατήριο γλυκών συνεργαζόμενο μετην βιομηχανία τροφίμων Παυλίδης

Σε περίοπτη γωνιά του Μαγεμένου Αυλού ο πίνακας του Επαμεινώνδα Δασκαλόπουλου με τον Μάνο Χατζηδάκι στο κέντρο του τραπεζιού να περιστοιχίζεται από τον Ματθαίο Μουντέ, τον Γιώργο Πολυχρόνη, τον Γιώργο Κουρουπό, τον Θεόδωρο Αντωνίου, τον Τάσο Λιγνάδη, τον Αλέξη  Μινωτή, τον Κώστα Μητρόπουλο, τον Γιώργο Μανιώτη, τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, τον Σπύρο Σακκά, τον Νίκο Περαντινό και τον Αλέκο Λιδωρίκη.

Ο Δημήτρης Θεοφίλου, η Ελένη Ροδά, ο Κώστας Βενετσάνος και ο "Κοκός" ή Κώστας Μουσάδης του Τρίο Ατενέ στον Μαγεμένο Αυλό

Ο σπουδαίος Έλληνας σεφ Γιάννης Ζουμπουλάκης μαζί με την βασίλισσα Φρειδερίκη (φωτό από το αρχείο του Γιάννη Ζουμπουλάκη)

Ο Μάνος στην Επίδαυρο

«Εγώ ήμουν νέος , αλλά και μικρομέγαλος. Πρώτα- πρώτα ήμουν μπροστά, όταν συνέλαβε το σκοπό του «ένα μύθο θα σας πω». Τότε ήταν μια ακόμα περίπτωση που ο Μάνος είχε αργήσει να γράψει μουσική. Αυτό δεν ήταν μη σύνηθες. Πάρα πολλές φορές ο Μάνος τις μουσικές για τις ταινίες τις έγραψε σε ταξί πηγαίνοντας στο στούντιο, στην πίσω μεριά της κασετίνας των τσιγάρων του. Έτσι και στην Επίδαυρο: «Α, το βρήκα παιδιά». Το είπε, το τραγούδησε άπαξ και με το Γιώργο Μούτσιο, έγινε επιτυχία.

Μέγας φιλόσοφος της ζωής

«Όταν ο αείμνηστος Μάνος, μίλαγε κρεμόντουσαν όλοι απ τα χείλη του. Ακόμα και οι φτασμένοι. Δεν τον κοντράριζε κανείς. Ήταν μέγας φιλόσοφος της ζωής. Είχε ένα αδιαπραγμάτευτο αφήγημα. Δεν αναζητούσε, είχε καταλήξει. Δεν έψαχνε, είχε βρει. Ιδιαιτέρως οι νέοι αρέσκονταν να τον παρακολουθούν».

Ερωτική φωλιά

«Το scandale είναι ότι το περίφημο ραντεβού του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη έλαβε χώρα εδώ. Ναι εδώ. Αλλά εδώ δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλο έρωτα, μα για μια συνάντηση δύο νέων παιδιών, οι οποίοι ο καθένας απ τη μεριά του είχε λόγους να θέλει τη συντροφιά του άλλου.

Πολλά τα σημαντικά ζευγάρια που έχουν κάτσει στα τραπέζια μας. Η Αλίκη με τον Ππαμιχαήλ, ο Μινωτής με την Παξινού, ο Παπανδρέου με τη Λιάνη, η θεία μου η Λίντα με το Μάνο, ο Καζάκος με την Καρέζη πολύ συχνά, ο Μυράτ με τη Ζουμπουλάκη. Είναι ένα σημείο που βόλευε. Το αγαπούσε ο κόσμος. Ευτυχώς ακόμα και τώρα έχουμε κόσμο που πριν πάνε για ύπνο περνάνε απ εδώ».

Ζουμπουλάκης ο σεφ

Για να ευλογήσουμε και τα γένια μας ο κύριος Θεοφίλου μας μιλάει και για τον παππού Ζουμπουλάκη. «Στη δουλειά μας, το όνομα Ζουμπουλάκης σημαίνει πολλά διότι υπήρξε ο μέγας σεφ. Δύο μεγάλοι σεφ, έγραψαν ιστορία στην ελληνική κουζίνα. Ο Τσελεμεντές και ο Ζουμπουλάκης. Ο δεύτερος ήταν πολύ enfant gate για να  γράψει.

Μόνο από τυπωμένες συνεντεύξεις του γνωρίζουμε κάποια απ τα μυστικά του. Ο Τσελεμεντές ήταν πιο λαϊκός άνθρωπος και έγραψε για τη ελληνίδα νοικοκυρά».

Στην οδό Αμυντά, στον αριθμό 4 ο Μαγεμένος Αυλός, ο κύριος Θεοφίλου μα και τα παιδιά που συνεργάζονται μαζί του, μας καλωσορίζουν στο παρελθόν, μας μαγεύουν το παρόν και μας ετοιμάζουν  ένα καλάθι με καλούδια για το μέλλον.

1 thought on “Δημήτρης Θεοφίλου: «Η Αριστοκρατική Λεπτότητα του «Μαγεμένου Αυλού»», συζήτηση με την Νότα Διαμαντοπούλου”

Τα σχόλια είναι κλειστά.