fbpx

banner αεροδρομίου

 

««Γράψε, Μπορείς!» για τους «εκκολαπτόμενους» συγγραφείς από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκης», της Τίνας Πανώριου

Τίνα Πανώριου

Τίνα Πανώριου

panoriout@gmail.com

Γράψε, Mπορείς! (είναι ευκολότερο και κοστίζει λιγότερο, απ’ όσο νομίζεις). Δεν χρειάζεται να έχεις πάει στο φεγγάρι, για να έχεις κάτι ενδιαφέρον να αφηγηθείς! Όλοι μας έχουμε μια ιστορία να πούμε, αληθινή ή φανταστική. Μέσα από την μοναδική πρωτοβουλία: «Γράψε, Μπορείς!», ο «Ελευθερουδάκης» ξυπνά τον συγγραφέα μέσα μας και απευθύνεται σε όλους εκείνους, που γράφουν ή θέλουν να γράψουν και να εκδώσουν τα γραπτά τους με χαμηλό κόστος:

 • Στον ταξιδιώτη που θέλει να θυμάται τα ταξίδια του.
 • Στον καλλιτέχνη που θέλει να καταλογογραφήσει τη συλλογή των έργων του.
 • Στον επιχειρηματία που επιθυμεί να διηγηθεί την ιστορία της επιχείρησής του.
 • Στους κατοίκους μιας περιοχής που θέλουν να καταγράψουν την ιστορία του τόπου τους.
 • Στην καταπληκτική μαγείρισσα που θέλει να κάνει τις συνταγές της βιβλίο, αλλά και …
 • στην εγγονή που θέλει να καταγράψει τις συνταγές της γιαγιάς της.
 • Στη μαμά που θέλει να χαρίσει στους παππούδες το «βιβλίο» με τις ζωγραφιές των εγγονιών τους, αλλά και
 • στην ίδια που θέλει… να γράψει για τη δική της ζωή, όταν ήταν μικρή, για τα παιδιά και τους φίλους της.
 • Στον διπλωμάτη, που θέλει να μοιραστεί τις εμπειρίες του.
 • Στον ταξιτζή που έχει μαζέψει ολόκληρο θησαυρό από αυτά που του λένε οι πελάτες του.
 • Στον καπετάνιο που δεν θέλει να ξεχάσει τα ταξίδια της ζωής του.
 • Στον συνταξιούχο που έχει ζήσει την περιπέτεια της ζωής και επιτέλους έχει χρόνο να την περιγράψει, για την οικογένεια και τους φίλους του.
 • Στον νέο συγγραφέα, που ανυπομονεί να δει τυπωμένο το βιβλίο του.
 • Στον επιστήμονα, που θέλει να δημοσιεύσει τα άρθρα και τις σημειώσεις του.
 • Στον πολιτικό, για να μοιραστεί τα άπειρα σοβαρά και αστεία στιγμιότυπα της καριέρας του.
 • Σε όλους εσάς που ονειρευόσαστε να μοιραστείτε τις ιδέες σας στο χαρτί!

Η Γ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε., με έτος ιδρύσεως το 1898, είναι συνυφασμένη για πάνω από 100 χρόνια με το βιβλίο και τις εκδόσεις στην Ελλάδα. Η οικονομική κρίση επηρέασε την εταιρία και τις ιδιοκτήτριες, Μαρίνα και Σοφίκα Ελευθερουδάκη, οι οποίες – αποφασισμένες να «μην το βάλουν κάτω», συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση με νέες, καινοτόμες και δημιουργικές ενέργειες. Η πρώτη, ξεκίνησε πριν λίγο καιρό και αφορά στη συνεργασία με τον μεγαλύτερο Κινέζο εκδότη CNPIEC για τη δημιουργία μικρών «γωνιών» με κινέζικα βιβλία (στα κινέζικα και αγγλικά) σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Η δεύτερη ενέργεια, που ανακοινώνεται σήμερα, είναι το «Γράψε, Μπορείς!»

Πέρα από τις φανταστικές ιστορίες, διηγήματα, μυθιστορήματα, αλλά και ποιήματα, μέσω των οποίων πολλοί επίδοξοι συγγραφείς επιθυμούν να δοκιμάσουν το ταλέντο τους, υπάρχει και το, πολύ σημαντικό για όλους μας, θέμα των αναμνήσεων.

Όταν τα παιδιά μας ήταν μικρά, τους άρεσε πολύ να ακούνε τις ιστορίες που τους έλεγε ο μπαμπάς τους για την παιδική του ηλικία. Ιστορίες από το σχολείο, τον αυστηρό λυκειάρχη, τα παιχνίδια, τις διακοπές με τις θείες, τις σκανδαλιές του.

Αλήθεια, σε ποιόν δεν αρέσει να ακούει αληθινές ιστορίες «από τα παλιά»;

Με την τεχνολογία, ο χρόνος περνά γρήγορα και οι μνήμες ξεχνιούνται. Παρά τα σύγχρονα μέσα, όπως τα κινητά τηλέφωνα με τις κάμερες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μνήμες φεύγουν μαζί με τις γενιές των γονιών μας, αφήνοντας πίσω τους ένα μεγάλο κενό, καθώς και νέους ανθρώπους, που μπορεί να παίζουν στα δάχτυλα την τεχνολογία, αλλά δεν έχουν ιδέα για το πώς έζησαν οι παππούδες και προπάπποι τους.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη καταγραφής των αναμνήσεων, αλλά και των γεγονότων που διαμορφώνουν τη ζωή,  οι εκδόσεις «Γ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε.», μέσα από την πρωτοβουλία «Γράψε, Μπορείς!», παροτρύνουν όλους μας να καταγράφουμε και να εκδίδουμε τις αναμνήσεις μας. Από τις συνταγές τις γιαγιάς έως τα ταξίδια που κάναμε, τις εμπειρίες διπλωματών, τις ιστορίες επιχειρήσεων, τη στρατιωτική θητεία και τα ευτράπελα που συμβαίνουν καθημερινά στους οδηγούς ταξί – όλα είναι σημαντικά και όλα αξίζουν να καταγραφούν για να διατηρηθούν ζωντανά.

Ακόμη και οι Δήμοι και Κοινότητες της χώρας μπορούν να ζητήσουν από τους δημότες τους να ψάξουν και να ανασύρουν παλιές, ξεχασμένες φωτογραφίες και αναμνήσεις των παππούδων, των γονιών και της ιδιαίτερης πατρίδας τους, ώστε να μη χαθεί το νήμα που τη συνδέει με το παρελθόν. Πιστεύουμε ότι έχουμε όλοι μια υποχρέωση – ο καθένας στον τόπο και τους ανθρώπους του – να διατηρούμε ζωντανές τις μνήμες που μας ενώνουν.

Όπως, χαρακτηριστικά, είπε η κα Σοφίκα Ελευθερουδάκη: «Ο βιβλιοπώλης είναι μια γεννημένη προξενήτρα. Φέρνει κοντά τους ανθρώπους με τα βιβλία. Στόχος μας σήμερα με το «Γράψε, Μπορείς!», είναι να φέρουμε τους ανθρώπους που θέλουν να γράψουν, πιο κοντά στο να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να προτρέψουμε όλους να καταγράψουν τις αναμνήσεις τους – και όλα αυτά, με χαμηλό κόστος. Υπάρχει τρόπος: Είμαστε στη διάθεσή σας με εξειδικευμένους συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές και γραφίστες, για να σας βοηθήσουμε να κάνετε το δικό σας βιβλίο πραγματικότητα, με χαμηλό κόστος και με την υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία του «Ελευθερουδάκη». Θα χαρούμε ιδιαίτερα να μιλήσουμε από κοντά ή στα τηλέφωνα:»

Τηλ. 210-3317-600, 601, 603. 

Email: internet@books.gr