fbpx

banner αεροδρομίου

Γνωρίστε την Electro Swing και τα πιο συναρπαστικά μουσικά κομμάτια της. Γράφει η Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

markella_ch@windowslive.com

Πριν από λίγες μέρες, ξεφυλλίζοντας ένα παλιό ημερολόγιο, συνειδητοποίησα για ακόμα μια φορά το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένο ήταν και είναι το άτομο μου με τη μουσική.

Η όλη κατάσταση ήταν πάντα τόσο έντονη ώστε πιάνω πολλές φορές τον εαυτό μου να συλλογιέται σχολαστικά αυτό το τόσο παράξενο ρητό του γνωστού σε όλους μας Νίτσε.

«Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος».

Βαρύγδουπη λέξη το «λάθος».

Αν είχες μάθει στην έλλειψή της, απ’ την αρχή κιόλας της ζωής σου, γιατί να σου φανεί λάθος κάτι το οποίο δεν θα έχεις με τι να το συγκρίνεις;

Και γιατί λάθος;

Κι όμως.

Όσες φορές κι αν έχω προσπαθήσει να απομυθοποιήσω τη συγκεκριμένη φράση, πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα.

Η ζωή χωρίς τη μουσική θα ήταν μόνιμα γκρίζα και μουντή, αργή και εξαιρετικά ανιαρή. Σίγουρα θα έμοιαζε με ένα πρωινό Δευτέρας, μια σχολική δεύτερη ώρα (μεγάλη σε έκταση χρόνου και δύσκολη για να περάσει), μια βόλτα στην έρημο χωρίς νερό, ένα δάκρυ που δεν βρέθηκε κάποιο χέρι να το σκουπίσει.

Σου φαίνομαι μελοδραματική;

Χμ, μπορεί.

Σίγουρα όμως «μπήκες» στο δικό μου νόημα…

Για τη σημερινή μέρα σκεφτήκαμε κάτι ξεχωριστό και κάτι που ίσως σπανίζει σαν επιλογή στο πεδίο ενδιαφέροντος των περισσότερων μουσικών ακροατών.

Λίγο πιο εξειδικευμένη σαν είδος και λίγο πιο ιδιαίτερη από την φύση της, η electro swing κατάφερε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ενεργής δράσης της να ξεχωρίσει αισθητά αλλά και αναπτύξει το δικό της, στοχευμένο κοινό.

Για εκείνους που δεν την γνωρίζουν λοιπόν, αλλά και για όλους αυτούς που χρόνια τώρα την επιλέγουν και την απολαμβάνουν, συνειδητά.

Αντί προλόγου

Η electro swing εμφανίστηκε πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 90’ στις ΗΠΑ ενώ δεν άργησε να επεκταθεί ραγδαία και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ένα μουσικό είδος το οποίο συνδυάζει την επιρροή της vintage μουσικής στη σύγχρονη swing, καθώς επίσης και ένα κράμα της jazz με την house, το hip hop αλλά και την electro dance μουσική (EDM).

Τα πιο ξακουστά αλλά και ευρέως διαδεδομένα μουσικά «επιτεύγματα» του είδους δημιουργούν έναν άκρως μοντέρνο και χορευτικό ήχο, ο οποίος φαίνεται να είναι πιο εύκολα προσβάσιμος στο σύγχρονο αυτί ενός ακροατή, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ζωντανά τον ενθουσιασμό και τη θέρμη των πρώιμων swing ηχογραφήσεων.

Η electro swing μπορούμε να πούμε πιο συνοπτικά ότι είναι στην κυριολεξία η ανάμειξη της ηλεκτρονικής μουσικής με τη swing μουσική.

«Και γιατί electro swing;»

Η electro swing βασίστηκε κυρίως στα δείγματα ήχων από την εποχή του swing (1935-1946).

Το είδος εμφανίστηκε πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 90’ στις ΗΠΑ ενώ δεν άργησε να επεκταθεί ραγδαία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το «brand name» του είδους, αν φυσικά μας επιτρέπεται η έκφραση, “χτίστηκε” προοδευτικά και μέσω της δουλειάς των καλλιτεχνών της hip hop, οι οποίοι παρήγαγαν και vintage swing μουσική.

Η διαδικασία παραγωγής της electro swing ωστόσο παραμένει συγκεκριμένη:

Τα πρωταρχικά δείγματα των ήχων επεξεργάζονται και αναμειγνύονται με ηλεκτρονικά χτυπήματα και τέμπο, δημιουργώντας έτσι μικρά «υβρίδια» μεταξύ swing και electronica.

Με πιο απλά λόγια και πιο συνοπτικά:      

Η electro swing μπορούμε να πούμε πως είναι η πιο επιτυχημένη ανάμειξη της ηλεκτρονικής με τη swing μουσική.

Ηχηρά ονόματα της Electro Swing μουσικής

Είναι δύσκολο να συναντήσεις κείμενο στο διαδίκτυο για την electro swing, στο οποίο να μην γίνεται έστω ελάχιστη αναφορά στους Caravan Palace, ένα απ’ τα γνωστότερα electro swing σχήματα, γεννημένο στο Παρίσι της Γαλλίας

 

♥   Caravan Palace

Μερικά ακόμα από τα γνωστότερα ονόματα στον κόσμο της electro swing μουσικής είναι: Parov Stelar, Chinese Man, Kormac, Gramophonedzie, The Correspondents, Tape Five, Dirty Honkers, Odjbox, Caro Emerald, Goldfish, Alice Fransis, ProleteR και άλλοι.

Κι όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εδώ στο InTownPost σάς αποχαιρετάμε πάντα με τις δικές μας μουσικές επιλογές, με τα δικά μας λατρεμένα κομμάτια κάθε φορά.

Πως θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε την εξαίρεση σήμερα, σε ένα τόσο μοναδικό θέμα;

Ακολουθεί ο δικός μας μουσικός “χαιρετισμός” λοιπόν, “φορτωμένος” με electro swing μουσική.

Enjoy!

Φιλιά,

Μαρκέλλα

Parov Stelar

Chinese Man

Kormac

Gramophonedzie

The Correspondents

Tape Five

Dirty Honkers

Odjbox

Caro Emerald

Goldfish

Alice Francis

ProleteR