fbpx

banner αεροδρομίου

Αναχώρηση για Παρίσι 15:17

 

 

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

«Αναχώρηση για Παρίσι 15:17»  

(The 15:17 to Paris)

 

  • Είδος: Βιογραφική Περιπέτεια
  • Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ
  • Με τους: Αντονι Σάντλερ, Αλεκ Σκαρλάτος, Σπένσερ Στόουν, Τζούντι Γκριρ, Τζένα Φίσερ, Ρέι Κορασάνι, Τόμας Λένον και Τόνι Χέιλ
  • Διάρκεια: 194 ’
  • Διανομή: Tanweer

Ο γερόλυκος Κλιντ Ίστγουντ στα 88 χρόνια της ζωής του σκηνοθετεί ακόμα ταινίες, ξεπερνώντας και τον Τζον Χιούστον που στα 81 του σκηνοθέτησε τους «Δουβλινέζους» (1987). Ζωή να έχει ο άνθρωπος, καθώς και αυτή η δημιουργία του δεν αναδύει διόλου γεροντίλα και μανιέρα. Εμμονή, ίσως. Μια εμμονή όμως που την θαυμάζω και ο λόγος είναι, ότι επιβεβαιώνει τα μέγιστα αυτό που λέει: «κάποτε οι ήρωες έψαχναν για συγγραφείς, τώρα οι συγγραφείς ψάχνουν για ήρωες». Αυτή είναι η εμμονή του Κλιντ: Να αναδεικνύει τους πραγματικούς ήρωες της πατρίδας του, αυτούς που τίμησαν την Αμερική (συμφωνείς ή δεν συμφωνείς είναι η αλήθεια), είτε στα πεδία των μαχών, είτε κατά την διάρκεια του επαγγελματικού τους καθήκοντος, ακόμα κι όταν βρίσκονται σε ταξίδι αναψυχής με αυταπάρνηση να σώζουν ανθρώπινες ψυχές. Μια ενέργεια που απουσιάζει από το συνειδησιακό σύμπαν του βολεμένου και απαθούς, σύγχρονου ανθρώπου. Η  ταινία «Αναχώρηση για Παρίσι 15:17» ίσως είναι η τελευταία του τρίπτυχου, μπορεί και όχι, που περιλαμβάνει τον «Ελεύθερο Σκοπευτή», τον «Sully», ταινιών που αφορούν τα πραγματικά ανδραγαθήματα, τους ηρωισμούς, τους άθλους υπαρκτών Αμερικανών πολιτών, γράφοντας την δική τους ιστορία. Γιατί να κατηγορήσω έναν σπουδαίο δημιουργό για αυτή την εμμονή του, όταν ως γήινα όντα βιώνουμε μια εποχή δίχως θετικά πρότυπα, βουτηγμένοι έως την άκρη των χειλέων μας στην κινηματογραφική άρνηση, την ανωμαλία, την κατήφεια και την παρακμιακή θλίψη, που πολλοί επικροτούν ως αριστουργήματα. ΄Ο,τι και είναι οι άνθρωποι που επιλέγει ο Κλιντ, απ΄ όποιο κοινωνικό στρώμα ή υπόστρωμα  προέρχονται, κατάφεραν να γίνουν γνωστοί διεθνώς ως ήρωες. Κι  αυτό, ο γεροντόβραχος Ίστγουντ, ως γνήσιος Αμερικανός που είναι, μπορεί και το προβάλει από το καλλιτεχνικό μέσο που υπηρετεί τόσα χρόνια και μπράβο του! Άλλωστε όλες οι δουλειές του σκηνοθετικά είναι άψογες, βραβευμένες και δεν είναι βαρετές.

 

Μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε την διεθνή κοινή γνώμη τον Αύγουστο του 2015. Είναι η ιστορία των τριών νέων ανθρώπων που γνωριζόντουσαν από μικρά παιδιά, φτάνοντας στην ηλικία των 22 χρόνων για να αποφασίσουν να ταξιδέψουν παρέα στην κεντρική και την δυτική Ευρώπη. Ο σπουδαστής κολεγίου ‘Αντονι Σάντλερ, ο Ελληνοαμερικάνος εθνοφρουρός του Όρεγκον, Άλεκ Σκαρλάτος, και ο διασώστης του αμερικανικού στρατού, Σπένσερ Στόουν (οι πραγματικοί ήρωες είναι και οι πρωταγωνιστές της ταινίας), ταξιδεύουν με το γαλλικό τρένο «Θαλής» από τις Βρυξέλλες προς το Παρίσι. Άοπλοι και με κίνδυνο τις ζωές τους, μαζί ακόμα έναν επιβάτη, τον Τζέφρι Ι. Στερν ακινητοποιούν έναν Μαροκινό τρομοκράτη, οπλισμένο με Καλάσνικοφ ΑΚ47, ένα σακ βουαγιάζ γεμάτο δεσμίδες και ένα μαχαίρι, που είχε σκοπό να δολοφονήσει και τους 554 επιβάτες της αμαξοστοιχίας. Το γεγονός ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσα από τα ΜΜΕ, μέχρι που ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ παρασημοφόρησε με το μετάλλιο της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, την υψηλότερη διάκριση του γαλλικού κράτους, τους τέσσερις ήρωες πρωταγωνιστές, καθώς στην συνέχεια συνάντησαν τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τους αποκάλεσε «τους καλύτερους της Αμερικής».

 

Ο Κλίντ Ίστγουντ δεν μένει στο αυτό καθεαυτό γεγονός, αλλά το σενάριο που είναι βασισμένο στο βιβλίο  «The 15:17 to Paris: The True Story of a Terrorist, a Train, and ThreeAmerican Heroes» των Άντονι Σάντλερ, Άλεκ Σκαρλάτος, Σπένσερ Στόουν και Τζέφρι Ι. Στερν, καταγράφει τις ζωές των τριών φιλών, την γνωριμία τους (τον Άντονι Σάντλερ τον γνώρισαν στην εφηβεία), τις ασχολίες τους και το πως έφτασαν να βρεθούν και οι τρεις στο ευρωπαϊκό ταξίδι αναψυχής ως επιβάτες στο συγκεκριμένο τρένο, την συγκεκριμένη ώρα. Γυρίσματα έγιναν στην Ολλανδία, την Γαλλία, την Ιταλία και όπως οι προηγούμενες ταινίες του Κλιντ, έτσι και αυτή διακρίνεται από την σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία και τον αλάνθαστο ρυθμό της αφήγησης. Μια έντιμη παραγωγή με την υπογραφή του βετεράνου Κλιντ Ίστγουντ.