fbpx

banner αεροδρομίου

 

«Αναζητώντας τον Χέντριξ»

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

(The Mule)

 

  • Είδος: Κομεντί, περιπέτεια
  • Παραγωγή: Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα (2018)
  • Σκηνοθεσία: Μάριος Πιπερίδης
  • Με τους: Βίκυ Παπαδοπούλου, Αδάμ Βουσδούκος, Φατίχ Αλ, Οζγκούρ Καραντενίζ, Γιάννης Κόκκινος, Βαλεντίνος Κόκκινος, Τόνυ Δημητρίου, Κωνσταντίνος Τσιώλης, Γεωργία Κωνσταντίνου
  • Διάρκεια: 93΄
  • Διανομή: Rosebud 21 – Seven Films
  • Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μυθοπλασίας Φεστιβάλ Tribeca – Βραβείο ΙΡΙΣ Καλύτερου Σεναρίου, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Ο Ελληνοκύπριος, Γιάννης (Αδάμ Μπουσδούκος – πολύ καλός), είναι ένας ξοφλημένος μουσικός, του οποίου η ζωή δεν κυλά όπως ακριβώς την είχε φανταστεί. Η κοπέλα του Κίκα (Βίκυ Παπαδοπούλου – καλή) τον έχει εγκαταλείψει, συνεχίζοντας την ζωή της με άλλη σχέση,  η σπιτονοικοκυρά του ζητάει τα ενοίκια της και τον απειλεί πως θα τον πετάξει στον δρόμο, ενώ οι «δανειστές» του, έχουν γίνει στενός κορσές. Σχεδιάζει να φύγει κρυφά το συντομότερο από την Λευκωσία για την Ολλανδία μαζί με τον αγαπημένο του σκύλο, τον Τζίμι, ξεπουλώντας το βιος του για να μαζέψει τα χρήματα του ταξιδιού.

Όταν όμως ο σκύλος του σε μια βόλτα το σκάει προς την τουρκοκρατούμενη πλευρά του νησιού, ο Γιάννης περνάει για πρώτη φορά μετά την τουρκική κατοχή την νεκρή ζώνη για να φέρει πίσω τον Τζίμι. Τον ανακαλύπτει στην τουρκική φρουρά και πάνω που είναι έτοιμος να περάσει ξανά στην κυπριακή Λευκωσία έχει να αντιμετωπίσει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τη διέλευση ζώων στις ελεύθερες περιοχές.

Εγκλωβισμένος και απεγνωσμένος στα κατεχόμενα αναγκάζεται να ζητήσει την βοήθεια της Κίκας, καθώς επίσης και του Χασάν (Φατίχ Αλ – πολύ καλός), ενός Τούρκου έποικου, που ζει με την οικογένεια του στα κατεχόμενα και στο σπίτι που γεννήθηκε ο Γιάννης.

Ο Χασάν απευθύνεται στον λαθρέμπορο Τουρμπέκ (Οζγκούρ Καραντενίζ – καλός), που έχει την δυνατότητα να περάσει τον σκυλάκο δίχως προβλήματα, αλλά μια καρφωτή στραβώνει την δουλειά. Οι τέσσερις τους προσπαθούν να φυγαδεύσουν τον Τζίμι, πίσω στις ελεύθερες περιοχές.

Ντεμπούτο σε μεγάλου μήκους ταινία του Ελληνοκύπριου Μάριου Πιπερίδη και σενάριο δικό του, βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, είναι μια feelgood περιπέτεια με χιούμορ φτιαγμένη, που σε ξεναγεί σε έναν κόσμο εντελώς άγνωστο για τους Έλληνες. Ποιοι είναι οι Τούρκοι έποικοι που 45 χρόνια τώρα κατοικούν αόρατοι στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

Αυτοί που δεν είναι Τουρκοκύπριοι, αλλά άνθρωποι που ήρθαν με εντολή από την ηγεσία της Τουρκίας για να κατοικήσουν στην κατακτημένη πλευρά του νησιού, ζώντας στα σπίτια των Κυπριών που εγκατέλειψαν μετά την εισβολή.

Ο Χασάν είναι δεύτερης γενιάς έποικος, νέος άνθρωπος με όνειρα για αυτόν και την οικογένεια του, πολυτεχνίτης, που θέλει να φύγει στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή, καθώς το καθεστώς τον έχει εγκλωβίσει αδιέξοδα στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας. Ως έποικος δεν έχει διαβατήριο, δεν μπορεί να περάσει την γραμμή και να δουλέψει στην αποκεί πλευρά, όπως οι Τουρκοκύπριοι και απλά συνεχίζει την θλιβερή ζωή του.

Ο Πιπερίδης απελευθερώνει τα μηνύματα ανθρωπιάς μέσα από την δράση που αναπτύσσεται κατά την διάρκεια της αναζήτησης και φυγάδευσης του σκύλου Τζίμι. Η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον Τούρκο Χασάν και τον Κύπριο Γιάννη, ο οποίος μεγάλωσε στην Γερμανία και ποτέ του δεν πέρασε την διαχωριστική γραμμή είναι ισόβαρη, καθώς και οι δυο ήρωες είναι σε κενού πτώση, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Η ταινία έχει καλό ρυθμό και με όχημα το απλό σενάριο της διάσωσης ενός σκύλου, ξεδιπλώνεται μια όμορφη και ανθρώπινη ακολουθία, όπου το δράμα μετασχηματίζεται σε ενδιαφέρον, κινηματογραφικό προϊόν, διανθισμένο με κωμικές καταστάσεις δίχως να γίνεται φαιδρό. Τόσο ο Αδάμ Μπουδούκος (πρωταγωνιστής στις ταινίες του Φατίχ Ακίν: «Μαζί, Ποτέ!», «Soul Kitchen») όσο και ο Φατίχ Αλ είναι εξαιρετικοί.

Ευπρεπής η σκηνοθετική δουλειά του Μάριου Πιπερίδη, που του χάρισε, μάλιστα, το Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ Tribeca, βλέπεται ευχάριστα, αφήνοντας καλές εντυπώσεις.