fbpx

banner αεροδρομίου

«Αιγαίο SOS»

 

 

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

 

  • Είδος: Πολεμική κωμωδία
  • Παραγωγή: Ελλάδα (2018)
  • Σκηνοθεσία: Πιέρρος Ανδρακάκος
  • Με τους: Θοδωρής Αθερίδης, Πάνος Βλάχος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Κωνσταντίνος Μπιμπής
  • Διάρκεια: 95’
  • Διανομή: Odeon

Ο τηλεοπτικός σκηνοθέτης (δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο καθόλου), ο Πιέρρος Ανδρακάκος, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Σουρεαλιστική, ελληνική κωμωδία (ως είθισται) με φόντο τον στρατό (ως είθισται) και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο στρατός ως ευκολάκι για να περαστούν άνετα τα διάφορα στοιχεία των χαρακτήρων της ελληνικής καθημερινότητας με χιούμορ χαβαλέ φανταροπαρέας σε μορφή ατάκας (βλέπε τηλεόραση, ως είθισται) και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ως σάτιρα για το αλατοπίπερο και βέβαια για την ύπαρξη σεναρίου (άκου τον βυζαντινό αμανέ που τον τραγουδούν Έλληνες και Τούρκοι μαζί, ως είθισται).

Συνταγή κατά γράμμα εκτελεσμένη από την μαμά μαγείρισσα «Λούφα και Παραλλαγή» (ο Καρδιτσιώτης με την παρατραβηγμένη θεσσαλική προφορά, ο θερμοκέφαλος ενθικιστής, το λαμόγιο, ο καπάτσος, ως είθισται)  με απλοϊκά ψηφιακά εφέ και εμβόλιμα πολύγλωσσα, τηλεοπτικά breaking news σε βαθμό υπερβολής (ως είθισται). Η ελληνική τηλεόραση μετακόμισε ξανά στην μεγάλη οθόνη. Δεν χρειάζεται να γράψω τίποτα άλλο. Έτσι κι αλλιώς αγαπητοί μου, όσα «κρίμα» και να αναφέρω γραπτώς για την κατάντια του ελληνικού κινηματογράφου, εσείς θα δείτε την ταινία γιατί είναι ελληνικό προϊόν, γιατί έχετε την κάψα να ακούσετε ελληνικούρες στην σκοτεινή αίθουσα και να βγάλετε το ανάθεμα από μέσα σας: «κουτσό, στραβό, ζαβό είναι δικό μας, γαμώτο!» Το ξέρω, εκεί ποντάρουν και σερβίρουν γαλέτα στην καραβάνα, ενώ άλλοι τρώνε κινηματογραφικό παντεσπάνι σε πιάτα Ikea (ως είθισται).       

 

 

Καλοκαίρι 2018. Ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες οργώνουν το Αιγαίο. Ένας μεγάλος σεισμός όμως φέρνει στην επιφάνεια μια βραχονησίδα σε διεθνή χωρικά ύδατα. Έλληνες και Τούρκοι στέλνουν άμεσα στρατεύματα για να καταλάβουν το νησί. H κάθε διμοιρία καταλαμβάνει περίπου… από μισό. Τα αστεία αλλά και σοβαρά περιστατικά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δεν αργούν να πάρουν διαστάσεις τσουνάμι.

άν σταθώ και μετρήσω τις ταινίες της τελευταίας εικοσαετίας, που έχουν ως θέμα την ενηλικίωση θα καταγράψω πάνω από 100. Από αυτές να αξίζουν βαριά βαριά οι δέκα. Ε, από τις δέκα οι εννιά είναι πλήρως ενταγμένες στις παραβατικές συμπεριφορές. Ο έφηβος άνευ οράματος, ο έφηβος κενός ονείρων, που μεταπηδά στην ενηλικίωση και στον πρώτο έρωτα, κρατώντας ανά χείρας το διαβατήριο που γράφει: «τώρα η ζωή σου ανήκει», να διαπερνά τον τοξικό δίαυλο του εγκλήματος, των ναρκωτικών, του τζόγου, του εύκολου χρήματος, γενικά της μαλακίας του περιθωρίου για να καταλήξει στον θάνατο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε κέντρα αποτοξίνωσης και αναμορφωτήρια με κατεστραμμένο μέλλον.