03
Τετ, Μαρ
Tο διάβασαν 152 άτομα (152 Views)

Ένα ακόμη διαμάντι του Λουκά Θάνου στην ελληνική δισκογραφία, της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Άλλη μια ιεροτελεστία της τέχνης  υποδέχθηκε πριν μερικά βράδια το Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, από τις Εκδόσεις  Μετρονόμος κατά την παρουσίαση του νέου άλμπουμ του συνθέτη Λουκά Θάνου σε ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου με ερμηνευτή τον Σταύρο Σιόλα. Mετά το «Σάλπισμα» με τον Νίκο Ξυλούρη και τον «Δωδεκάλογο Του Γύφτου» με τον Γιάννη Χαρούλη, ο κορυφαίος συνθέτης Λουκάς Θάνος μελοποιεί Πάνο Δημητρόπουλο. Η καινούργια εργασία φέρει τον τίτλο «Χρόνος Ερωτικός» και το εξώφυλλο του άλμπουμ φιλοτέχνησε ο  γλύπτης Κώστας Βαρώτσος.

Η αίθουσα του θεάτρου του Κάρολου Κουν στην Πλάκα ήταν κατάμεστη και οι συνθέσεις του μεγάλου δημιουργού που εναλλάσσονταν συνυπήρξε με την ποίηση, στην οποία συνομιλούσαν τα διάχυτα συναισθήματα και οι γλαφυρές εικόνες μιας ερωτικής εξομολόγησης, στοιχεία, τα οποία οδήγησαν τους ακροατές από μια τελετουργική εσωστρέφεια σ ένα εκστασιακό κρεσέντο για τον ακαταμάχητο έρωτα.

Ο Λουκάς Θάνος στο πιάνο κλεισμένος στο δικό του μουσικό σύμπαν,  υπό το ημίφως πρόσδωσε στους στίχους την ατμόσφαιρα και την αίσθηση που είχε στο μυαλό του ο ποιητής Πάνος Δημητρόπουλος , όταν έγραφε αυτά τα ποιήματα.

«Από έρωτα γέμισαν τα πνευμόνια και η ανάσα μου χτυπάει των μουσών την όχθη στην αγάπη δύο καθρέφτες αντικριστά μαθαίνουν τον εαυτό τους κι είναι συγκλονισμός φεύγουν οι σπίθες από τη φωτιά και δες, πως μοιάζουν με αστέρια με ένα αντάμωμα λίγο πριν αδειάσουν οι οινοχόοι τις κανάτες μέθυσε χορεύοντας το Εγώ και δύο κύκλοι ένωσαν το κέντρο τους πουθενά δεν είναι ωραιότερα όσο κοντά σου.»

Ο Σταύρος Σιόλας πρόσδωσε στα τραγούδια την εύθραυστη λυρική του πλευρά και με την δωρικότητα της  καθάριας φωνής του, που χαρακτηρίζεται από εκφραστική λιτότητα,  αυστηρότητα, απλότητα. αμεσότητα και μεγαλοπρέπεια επέτυχε τα τραγούδια να θέσουν σε λειτουργία όλες τις ευαίσθητες χορδές του κόσμου, που υποκλίθηκε στο συνθέτη και αποθέωσε όλους τους συντελεστές.

Η αποδοχή και η συγκίνηση του κοινού αλλά και των ανθρώπων των Γραμμάτων και της Τέχνης που ήταν παρόντες, δεν μετριούνται.

Ο Λουκάς Θάνος συγκινησιακά φορτισμένος υπέγραφε το άλμπουμ σε αυτούς που έσπευσαν να το προμηθευτούν για την δισκοθήκη της.

Μπορούμε να πούμε, ότι ο Λουκάς Θάνος κατέθεσε ένα ακόμη διαμάντι στην ελληνική δισκογραφία.

«Whitesnake – Flesh & Blood»: παρουσίαση, κριτική ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/