fbpx

banner αεροδρομίου

Έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Κοιλαλούς: «Caesura: Όσο Κρατάει μια Ανάσα», στο Μουσείο Μπενάκη

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ομάδα Σύνταξης InTown Post

Ομάδα Σύνταξης InTown Post

info@intownpost.com

Ποιος είναι πρόσφυγας, ποιος μετανάστης, τι είναι η ξενιτιά, γιατί έγινε κάποιος πρόσφυγας; Ποιο είναι το ταξίδι τους; Που ταξιδεύει το σώμα τους και που η ψυχή τους; Που ταξιδεύει η δική μας; Μια έκθεση φωτογραφίας που συνομιλεί με τους θεατές για την Ιστορία που γράφεται στις μέρες μας.

Ο Δημήτρης Κοιλαλούς ταξιδεύοντας στα χνάρια των προσφύγων και των μεταναστών -που έφταναν στην Ελλάδα το 2015 και το 2016, έχοντας διασχίσει το Αιγαίο- με την πρόθεση να επικοινωνήσει την αίσθηση αυτή της ενδιάμεσης ανάσας από την κατακερματισμένη πατρίδα έως την πολυπόθητη γη της φιλοξενίας, δημιούργησε μια έκθεση με 6 επίπεδα.

Δημήτρης Κοιλαλούς

Ψίθυροι στον χώρο της εισόδου με τον χαμηλό φωτισμό, διαπερνούν ως ένας άλλος επιθανάτιος ρόγχος την ψυχή του θεατή που ξεκινάει την περιήγησή του στην έκθεση αυτή. Είναι σκέψεις, λόγια μεταναστών στην γλώσσα τους. Λέξεις που μπορεί να μην αναγνωρίσουμε, όμως η εκφορά τους μας φέρνει ανατριχίλα, γιατί μεταδίδουν την ένταση των λεγόμενων.

«Δεν με αναγνωρίζω στις φωτογραφίες! Βγαίνει άλλο πρόσωπο…», «Κουράστηκα, δεν μπορώ να περιμένω άλλο!», «Είμαι γέρος, πώς θα μάθω τη γλώσσα;», «Το βράδυ θέλω φως για να κοιμηθώ! Δεν αντέχω το σκοτάδι.», «Όλα θα πάνε καλά… όλα θα πάνε καλά!»

Έπειτα ο θεατής βρίσκει δυο κρυφές γωνιές με έγγραφα. Στη μία φόντο ένα πράσινο τοπίο, μια νέα υπέροχη πατρίδα, το άπιαστο όνειρο του κάθε φυγά. Στην άλλη γωνία υπάρχει μια σκάλα, μια πιο θρησκευτική προσέγγιση του Πάσχα -της Εξόδου- που αναζητούν οι άνθρωποι. Ο Γολγοθάς των εγγράφων για ταυτοποίηση προσώπων, για να ανοίξει ο δρόμος προς τη Γη της Επαγγελίας δεν έχει τελειωμό.

Η ενδιάμεση εικόνα στην έκθεση είναι η προβολή βίντεο μιας θάλασσας με ομίχλη, όπου δεν υπάρχει ορίζοντας, δεν υπάρχει τελικός προορισμός, παρά μόνο κύμα, ταξίδι, αβεβαιότητα!

Ακολουθούν τοπία κενά από την ανθρώπινη ύπαρξη, για να ομολογήσουν την μοναξιά που κρύβει το ταξίδι των προσφύγων και όσων είναι αναγκασμένοι να διαφύγουν από την σκληρή τους πραγματικότητα κάνοντας μια βουτιά και όσο κρατάει μια ανάσα να προσπαθήσουν να φτάσουν στην απέναντι όχθη.

Κατόπιν μια φωτογραφική σύνθεση από πορτρέτα και αντικείμενα χωρίς φόντο, κάποτε σημαντικά στην καθημερινότητα ανθρώπων, τώρα απλή θολή ανάμνηση υπάρξεων. Μια σημειολογική αναφορά στην ανθρώπινη ζωή που αναπάντεχα αλλάζει τα δεδομένα.

Ενδιάμεσα πορτρέτα φίλων, ζευγαριών, παιδιών, που με το βλέμμα τους καταμαρτυρούν το ταξίδι που πραγματοποίησαν. Ένα ταξίδι που μπορεί να έχουν διανύσει ψυχικά και άνθρωποι που δεν είναι πρόσφυγες, αλλά νιώθουν ξένοι στην ίδια τους την πατρίδα.

Caesura – Τομή – ανάσα – μουσική, ποιητική παύση

Μια τομή καλλιτεχνική στην καταγραφή του προσφυγικού ζητήματος, μια ανάσα στο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, μια μουσική-ποιητική παύση στις σκέψεις του θεατή για να ακούσει την αλήθεια του διπλανού του γιατί μη ξεχνάμε το πέρασμά μας από αυτή τη ζωή είναι ένα ταξίδι για το οποίο δανειζόμαστε τη Γη των παιδιών μας.

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο της οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 11854 Αθήνα τηλ. 210 345111

έως 26 Μαΐου 2019

Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 – 18:00

Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 22:00

Τιμή εισιτηρίου: 2,5 -5 ευρώ