InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Κυρ, Μάι
Tο διάβασαν 148 άτομα (148 Views)

«Star Wars: Skywalker Η Άνοδος»

«Star Wars: The Rise of the Skywalker»

 

  • Είδος: Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας (και σε 3D)
  • Παραγωγή: ΗΠΑ (2019)
  • Σκηνοθεσία: Τζέι Τζέι Έιμπραμς
  • Με τους:, Άνταμ Ντράιβερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζον Μπογιέγκα, Όσκαρ Αϊζακ, Κάρι Φίσερ, Μαρκ Χάμιλ
  • Διάρκεια: 142΄
  • Διανομή: Feelgood Entertainment

Η αποφασιστική και μαχητική Ρέι, με την δύναμη των Τζένταϊ μέσα της, ως καλά εκπαιδευμένη, ξεκινάει την αποστολή της μαζί με την υπόλοιπη συντροφιά των επαναστατών, που έχουν χάσει το κουράγιο τους, για να λυτρώσουν το σύμπαν από τις δυνάμεις του κακού.

Ο πιστός υπηρέτης των δυνάμεων της σκοτεινής πλευράς, ο Κάιλο Ρεν, αυτή τη φορά είναι κινούμενος από τις διαταγές του αυτοκράτορα Πάλπατιν, που ως νέος Λάζαρος, αναστήθηκε και συγκρότησε το τελευταίο μεγάλο τάγμα των Σιθ για να εξολοθρεύσουν τελειωτικά τους Τζένταϊ. Η Ρέι αναζητά τις ρίζες της, αντιμετωπίζοντας τον Ρεν, κινδυνεύοντας παράλληλα να περάσει στην κυριαρχία της σκοτεινής πλευράς και στον αδίστακτο Πάλπατιν.

https://youtu.be/Dk7chkZfKmE

Φινάλε για την μεγαλειώδη, κινηματογραφική saga επιστημονικής φαντασίας, που 42 χρόνια κυκλοφόρησε 9 βασικά τεύχη και 2 παράπλευρα επεισόδια, εμπνευσμένη και υλοποιημένη, αρχικά, από το Τζόρτζ Λούκας, για να μεταμορφωθεί σε ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise του σινε-σύμπαντος. Το Star Wars κλείνει το μαγαζί του με το 9ο κατά σειρά επεισόδιο που φέρει τον τίτλο: «Star Wars: Skywalker Η Άνοδος». Το νοικοκυριό και το κατέβασμα των ρολών του καταστήματος – τουλάχιστον για το Star Wars, όπως το ξέρουμε – αναλαμβάνει ο Τζέι Τζέι Έιμπραμς, ο σκηνοθέτης που άνοιξε και το τρίτο μέρος της τριλογίας με το «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει».

Εάν ξεχωρίζει κάτι από το βαρετό, τελευταίο επειδόσιο είναι η δυναμική παρουσία της Ντέιζι Ρίντλεϊ στον ρόλο της Ρέι και μια καλοστημένη θαλασσομαχία ανάμεσα στην Ρέι και στον Κάιλο Ρεν, πάνω στα ερείπια του… δεν το αναφέρουμε για να μην χαλάσουμε την ατμόσφαιρα. Κατά άλλα τίποτα το πρωτότυπο και εμπνευσμένο, που θα χρειαζόταν ως σούπερ φινάλε αυτή η διαστημική όπερα δεν προτείνεται. Το άρωμα της, ο ρυθμός της είναι ήδη εξασθενισμένα από την έναρξη του δεύτερου επεισοδίου της τρίτης τριλογίας, καθώς ό,τι νοσταλγικό και ενθουσιατικό καταναλώθηκε με την μια στην ταινία «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει».

Έπειτα η διεκπεραίωση είναι εξόφθαλμη, αναμασώντας παλιά ξινά σταφύλια, βουρτσίζοντας στιγμές από προηγούμενα επεισόδια, απλά για να βγει το σενάριο με φαντασμαγορική σκηνοθεσία, ως είθισται και να μαζεύουν χρήμα. Τουλάχιστον η γενιά μου, εμείς που ζήσαμε την γέννηση αυτού του στόρι, στεκόμαστε, εντελώς, ανέπαφοι με την εξέλιξη και τον τρόπο που πέφτει η αυλαία. Όχι δυσαρεστημένοι, απλά αδιάφοροι, γιατί η δική μου γενιά έζησε χορταστικά δις την έκρηξη του Star Wars, μεγαλώσαμε με το αχαρτογράφητο, φανταστικό διάστημα και τους επαναστάτες, γέμισε το μέσα μας από την «δύναμη» των Τζένταϊ, οπότε η άσφαιρη επανάκαμψη του αυτοκρατορικού, Παλπατινέικου σογιού είναι ένα πρόχειρο εφεύρημα για να πάρουν γεύση τα νεαρά στελέχη αυτής της sci fi σαπουνόπερας, πια!

Τα τρία αστέρια στην αξιολόγηση της ταινίας είναι τιμής ένεκεν στο τέλος αυτής της περιπέτειας, ένα farewell and goodbye στις τέσσερις δεκαετίες που μας κράτησε συντροφιά και τίποτα παραπάνω. Το «μαγαζί», βέβαια, κατόπιν αποχωρήσεων σκηνοθετών, σκουπίστηκε από τον έμπειρο Τζέι Τζέι Έιμπραμς, τρέχοντας το σαν αδρανές υλικό στην σφαίρα της περιπέτειας και της δράσης και παραδόθηκε, μάλλον προσωρινά, στους ιδιοκτήτες, οπότε δεν πωλείται, μηδέ κατεδαφίζεται. Κάτι θα βρεθεί για να ανακαινιστεί και ο Πόλεμος των Άστρων που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά, θα είναι πανέτοιμος για να μαρκάρει μια καινούργια. Μην αγχώνεστε, γιατί «the force be with them, always»!  

Αξιολόγηση Ταiνιας

* * * * *  Αριστούργημα * * * * Εξαιρετική * * * Ενδιαφέρουσα * * Προβληματική * Αδιάφορη @ Κάκιστη

«Τρεις Αδερφές»
«Ευτυχία»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/