05
Παρ, Μαρ
Tο διάβασαν 250 άτομα (250 Views)

«Greta Van Fleet: Τα Ροκ «παιδιά» που θριαμβεύουν», γράφει ο Νάσος Καββαθάς

 

Ένα άλλο άρθρο που γράφω αυτές τις μέρες έχει να κάνει με τις σημερινές τάσεις της από-σύνθεσης της μουσικής και των βλακωδών παρακλαδιών της.

Ευτυχώς, απ’ την άλλη μεριά, υπάρχουν τα παιδιά που ακούνε καλά ή τουλάχιστον καλύτερα πράγματα. Πού μαθαίνουν μουσικά όργανα, ακόμη καλύτερα. Πού πιάνουμε κουβέντα και γελάμε μέχρι δακρύων παίζοντας τα μουσικά μας παιχνίδια, με τη μάθηση ως δήθεν παράπλευρο φαινόμενο με τη διασκέδαση.


Greta Van Fleet: painting by Nasos Kavathas

 

Οι ξεχωριστοί Greta Van Fleet

 Νιώθω μια ζέστη, μια συγγένεια με τους Greta Van Fleet. Είναι παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στην ειδυλλιακή φύση. Που συζητούσαν για αμέτρητες ώρες με τον πατέρα τους, καθηγητή φιλοσοφίας. Μάθανε να παίζουνε μουσική, να τραγουδάνε και να δίνουν λάιβ από μονοψήφια ηλικία, γνωρίζοντας, κατανοώντας τη μουσική μύριες φορές περισσότερο από τις μυριάδες των χιπ-χοπ κουραδόμαγκων με τα πανηλίθια μοιρολόγια για την καγκουρίσια αγαμία, σαβουρογαμία τους.

Μουσική, μελωδία όχι drum machines και samples και μονότονο μπίρι-μπίρι επιπέδου «κλάϊν-μάϊν».

Και κοίτα, από πιτσιρίκια άρχισαν να έχουν οπαδούς, φανς. Ναι, κάποιοι απ’ αυτούς τους φανς στην αρχή μπορεί να πήραν τα παιδιά κάπου μεταξύ αστείου και σοβαρού.

Όμως με τον καιρό το «μεταξύ αστείου» έφθισε. Τα παιδιά αρχίσανε να παίζουν καλύτερα, να παίζουν καλά. Μα, καλά καλά…


Ο Τύπος

Με αφορμή το πώς χειρίζεται ο ξένος ροκ Τύπος τους GVF σταμάτησα να παίρνω διάφορα περιοδικά. Για πάντα.

Σχεδόν με ειρωνικό ύφος υποδεχθήκανε χλιαρά (μεταξύ σοβαρού και αστείου!) τους GVF τη στιγμή που προσπαθούνε εδώ και χρόνια να πλασάρουν κάτι μπάντες τέταρτης κατηγορίας ως «νέους Ζέππελιν», ούτε θέλω να τις ονομάσω αυτές τις τιποτένιες μπάντες, μην τις διαφημίζω κιόλας.

Κι εκεί που μιζεριάζει ο ροκ και ο μέταλ ουφο-Τύπος, για τιποτένιες μετριότητες που ποτέ δε θα φτάσουν πουθενά, οι Greta Van Fleet, τα «παιδιά», θριαμβεύουν.

Για δείτε τα videos από τις πρόσφατες συναυλίες τους στο περιοδεύον Lollapalooza Festival σε Βραζιλία και Χιλή, σας εχώ links.

Ήδη το κοινό, το πλήθος κοινού δηλαδή, τραγουδάει απ’ έξω τα τραγούδια τους, «Highway song», «Black smoke rising». Και δεν είναι κοινό από παππούδια. Για δείτε. Και για ακούστε τι σημαίνει φωνάρα.


«Out of nowhere»

Διαβάστε το πρόσφατο άρθρο μου για τους Greta Van Fleet (Εδώ), ενημερωθείτε για κάτι όμορφο που συμβαίνει σχεδόν μόνο στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού, (προς το παρόν). Η Αμερική τους έμαθε και ήδη, όποτε έρχονται Ευρώπη, τιγκάρουν στάδια.

Τα παιδιά έχουν ήδη τσεπώσει το πρώτο τους Γκράμι, (φαντάσου, ακόμη κι ο επαίσχυντος θεσμός των Γκράμι, που βραβεύει πια μόνο καραγκιοζάκια, υπέκυψε στη φόρα των Greta Van Fleet), και ετοιμάζουν νέο άλμπουμ εντός του έτους.

Και ψιτ, ξένε ροκ Τύπε, σου ήρθε από κει που δεν το περίμενες. Απ’ την ύπαιθρο, «απ’ το πουθενά», όπως όλοι ανεξαιρέτως (ως τέρατα πρωτοτυπίας) σημειώσανε στα άρθρα τους.

Κανείς από τους άθλιους τυπάκους του ροκ Τύπου δεν βοήθησε τους GVF στην άνοδό τους: «Out of nowhere». Με τις ζωντανές εμφανίσεις τους την κάνανε την άνοδο τα παιδιά, βήμα-βήμα. Και γι’ αυτό γουστάρω ακόμη περισσότερο Greta Van Fleet.

Σας έχω και φωτογραφία από τη σεβάσμια κυρία Gretna Van Fleet από την οποία εμπνεύστηκαν το όνομά τους και είναι κάτοικος του Φράνκεμουθ στο Μίτσιγκαν, γενέτειρα του συγκροτήματος GVF.

Εμένα ήδη με επηρεάσανε, άμεσα.

Όπως είπα, χάρις στους GVF σταμάτησα να αγοράζω κάποια έντυπα, που αγόραζα για χρόνια. Σε μελλοντικό κομμάτι θα σας προτείνω μουσικές εκδόσεις που να αξίζουν. 

Εντός της χρονιάς αναμένονται και τα νέα τους τραγούδια.

Ως τότε απολαύστε τους στο Lollapalooza Festival 2019.

 

H κυρία Gretna Van Fleet με τον σύζυγό της και τα μέλη του συγκροτήματος

 

«Prince: Η Επανεκτίμηση», γράφει ο Νάσος Καββαθάς
«10+1 Eurovisionικες επιτυχίες που θα μείνουν για ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/