22
Πεμ, Απρ
Tο διάβασαν 110 άτομα (110 Views)

«Freddie Mercury movie: Στις 2 Νοεμβρίου 2018 στις αίθουσες», του Νάσου Καββαθά

«Bohemian Rhapsody» είναι ο τελικός τίτλος της ταινίας για τον Freddy Mercury και τους Queen.

Πριν έντεκα χρόνια είχα φέρει την αποκλειστική είδηση στον Γιώργο Noir Παπαϊωσήφ, εκεί που δουλεύαμε τότε, με τις πληροφορίες: Τα Tribeca Studios του Robert De Niro είχαν ήδη συμφωνήσει με το «Queen Estate», τους εναπομείναντες Queen, δηλαδή, (Brian May, Roger Taylor και John Deacon), και την Mary Austin, τη βασική κληρονόμο και μούσα του Freddie Αρχικά είχε βγει η πληροφορία, ότι τον Freddie θα τον υποδυόταν ο Johnny Depp, αργότερα o Sacha Baron Cohen (Borat), πιο μετά o Ben Whishaw (πρωταγωνιστής του The Perfume). Τελικά πρωταγωνιστεί ο Rami Malek, (έχει παίξει κυρίως δεύτερους ρόλους σε χολιγουντιανές παραγωγές και πρωταγωνίστησε στην αμερικάνικη δραματικη σειρά Mr.Robot), που φυσιογνωμικά τουλάχιστον είναι μάλλον εύστοχη επιλογή. Nα, λοιπόν, το πρώτο trailer. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ταινία θα έχει ωραίο soundtrack.

https://youtu.be/6S9c5nnDd_s

Από τα clubs του Λονδίνου ως το Live Aid   Μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων, αλλαγών και τροποποιήσεων, όπως αλλαγές σκηνοθέτη, πρωταγωνιστή, σεναρίου – this is what we get: Some they get right, some they don’t. Σίγουρα δεν είναι εύκολο πράγμα. Το status των Queen δεν έχει πέσει ποτέ, παγκοσμίως. Ακόμη ακούγονται και συζητιούνται οι Queen, σαν, λες, ο χαμός του ιλιγγιώδους Freddie (το Νοέμβριο του 1991, από AIDS), να είναι απλά άλλη μια ημερομηνία στον κατάλογο με όλες τις άλλες σημαντικές ημερολογιακές σημειώσεις του Queen calendar. Θέλω να πω, δεν έχουμε να κάνουμε με μια ταινία για κάποια «ξεχασμένη δόξα» της μουσικής. Ο Freddie ακόμη συζητιέται και υμνείται για τα high qualities του, ακόμη ανακαλύπτεται το εύρος του ταλέντου του.

Όμως η ταινία δε φτάνει εκεί, στο τέλος του Freddie. Απ’ το trailer βλέπουμε ότι εστιάζει στην κύρια πορεία, απ’ τα τέλη των 60s στα θριαμβευτικά 70s ως το 1985. Ξεκινάει από τη δημιουργία και τις ταπεινές αρχές της μπάντας στα clubs του Λονδίνου, προς την άνοδο, τη σταδιοδρομία (κάποια «key moments») μέχρι την κορύφωση στο Live Aid, όπου ο Mercury έκλεψε την παράσταση αποδεικνύοντας το μεγαλείο του, εκτοξεύοντας το παγκόσμιο εκείνο event αλλά και έχοντας την αναγνώριση πια, in the eyes of the world. Ακολουθώντας το storyline, έχει ενδιαφέρον που σκιαγραφείται και η «σκοτεινή» περίοδος πριν το Live Aid, τα μοιραία εντέλει party years του Freddie, όταν αποξενώθηκε από την μπάντα για να κάνει solo δουλειά, με ‘κακές επιρροές κοντά του, «yesmen» και ακόμη χειρότερα.

Πρώτες εντυπώσεις Όπως αναφέραμε, ο Freddie είναι σα να μην έχει φύγει. You can’t win. Πας για ένα αξιοπρεπές σκορ. Οι φανς περιμένουν με ποικίλες διαθέσεις. Η κινησιολογία, οι εκφράσεις, ακόμη και ο τρόπος που μιλούσε ο Freddie είναι τόσο well documented που, ναι, πας για ένα αξιοπρεπές σκορ στην καλύτερη. Κι όχι μόνο όσον αφορά τη βιογράφιση του Freddie ή οποιουδήποτε, στ’ αλήθεια. Έχω παρατηρήσει, για παράδειγμα, ότι οι ταινίες σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνουν να απεικονίσουν επιτυχώς τις αληθινές συναυλιακές σκηνές. Πάντα ωχριούν σε σύγκριση. Πάντα. Κι εδώ μιλάμε για τους Queen, μια live θύελλα, ένα icon που χτίστηκε επί σκηνής. Η commanding εικόνα του Freddie είναι χαραγμένη γλαφυρά στη συλλογική μνήμη, όσο κανενός άλλου, επί σκηνής. You can’t win.

Οι πρώτες εντυπώσεις λοιπόν είναι αυτές που έμελλε να είναι. Δεν είναι ντοκιμαντέρ, είναι μια ταινία. Μια ταινία βέβαια όπου ο πρωταγωνιστής είναι το focus point. Άκου λοιπόν: Τα μάτια. Του Freddie Mercury. Δύσκολη δουλειά. Δεν πιστεύω ότι ο Johnny Depp ήταν καλή επιλογή για Freddie, ούτε οι άλλοι που ακούστηκαν. Φυσιογνωμικά ο Rami είναι ok. Δε νομίζω να έψαξαν και πολύ έξω από τον κύκλο του Holywood οι παραγωγοί, για πρωταγωνιστή. Επίσης: η ιστορία των Queen, ο βίος κι η πολιτεία του Freddie, κι αυτά έχουν καταγραφεί σε αμέτρητα άρθρα, βιβλία, ντοκιμαντέρ, οπότε μένει να δούμε τι θα έχει να προσθέσει ή να αποκαλύψει η ταινία δίνοντας ένα δικό της spin στο μύθο.

Αξίζει να δείτε το «The Freddie Mercury Story: Who wants to live forever, (iTV, 2016)», ένα τηλεοπτικό dramatized documentary, με ηθοποιούς δηλαδή, που καταγράφει τα τελευταία δραματικά χρόνια του Freddie, με πρωταγωνιστή τον John Blunt, έναν Mercury impersonator από μία Queen tribute band.

Αν η γεύση απ’ το trailer της ταινίας «Bohemian Rhapsody» είναι so and so, έτσι θα ήταν most probably. Έβαλα λοιπόν περισσότερα αγγλικά στο κείμενό μου, ok, το αποδέχτηκα, δε θα είναι αριστούργημα, far from it really, αλλά: Hey, θα βγει ταινία για την αγαπημένη μου μπάντα και τον αγαπημένο μου singer-frontman-songwriter, θα γελάσουμε, θα την κουτσομπολέψουμε, μπορεί και να τη μισήσουμε… It’s all great που θάλεγε και ο Andy Kauffman.

Ο Αμερικανο-Αιγύπτιος ηθοποιός Rami Malek, υποδύεται τον Freddie Mercury στην ταινία Bohemian Rhapsody
https://youtu.be/_xipkQboBAE
Freddie, Handmade by Nasos Kavathas

«Το InTownPost βρέθηκε στο Γιώργο Νικητόπουλο», πα...
Ακύρωση του 4ου Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής της Αθή...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/