InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Κυρ, Μάι
Tο διάβασαν 197 άτομα (197 Views)

«Cosmic Candy»

 

  • Είδος: Κοινωνικό
  • Παραγωγή: Ελλάδα (2019)
  • Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Δραγασάκη
  • Με τους: Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Κίμωνας Κουρής, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Δρόσος, Φώτης Θωμαϊδης, Εύη Δοβέλου, Elena Mirtchofska, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
  • Διάρκεια: 95’
  • Διανομή: Weird Wave
  • Διακρίσεις: Βραβεία: Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και WIFT GR στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας του σούπερμάρκετ με το όνομα Άννα (Μαρία Κίτσου – καλή), αναλαμβάνει αθέλητα υπό την προστασία της την δεκάχρονη Πέρσα (Μάγια Πιπερά – καλή) του διπλανού διαμερίσματος, κατόπιν της μυστηριώδους εξαφάνισης του μπαμπά της.

Κολλημένη πάνω από μια δεκαετία στο πολύχρωμο, συνθετικό περιβάλλον του σουπερμάρκετ, η Άννα δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με την υπερκινητική και ενθουσιώδη Πέρσα, πόσο μάλλον να την βοηθήσει να βρει τον δικό της πατέρα.

https://youtu.be/Wu8OhYKIMPA

Κάπως έτσι περίμενα το ντεμπούτο της Ρηνιώς Δραγασάκη σε μεγάλου μήκους ταινία, αφού το 2011 με συνεπήρε γλυκά με την βραβευμένη, μικρού μήκους της: «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ». Ακολούθησε η επόμενη, επίσης, μικρού μήκους «Προάυλιο» για να φτάσουμε στις καραμέλες που σκάνε μέσα στο στόμα με το «Cosmic Candy». Μια ενήλικη παιδικότητα με πολύ χρώμα, φαντασία και πολλές ευθύνες. Η ταινία της Ρηνιώς Δραγασάκη προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα της στο απαιτητικό, αμερικάνικο φεστιβάλ «Fantastic Fest» του Όστιν, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η ταινία εδράζεται ανάλαφρα στα εσωτερικά σου κουτάκια και σε κάνει να νοιώθεις καλά. Πιθανώς να φρόντισε για αυτό η εσωστρεφής  Άννα, που ερμηνεύει η Μαρία Κίτσου (η Λενιώ στις «Άγριες Μέλισσες») στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση, όταν επίμονα δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στην ζωή της ή ακόμα η αεικίνητη παιδικότητα της μικρής Πέρσας που δεν έχει μητέρα και εξερευνά το γυναικείο σύμπαν μιας άλλης γυναίκας με τσεκουράτες, αθώες παρατηρήσεις.

Μπορεί και οι δυο τους να συνέβαλλαν στο ότι πέρασα ωραία βλέποντας το «Cosmic Candy», όταν η Πέρσα και η Άννα αποφασίζουν να συνυπάρξουν για λίγο μαζί, προσπαθώντας να μοιράσουν το διάστημα της διαφοράς των ηλικιών τους, κατά τα ειωθότα, γιατί επί της ουσίας και οι δυο είναι «συνομήλικες», σαν αδελφές, σαν φίλες, σαν μάνα με κόρη. Το καίριο σημείο της συνάντησης τους είναι το σύνορο ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία, ειδικά, όταν το ένα εισβάλλει μέσα στο άλλο.

Η Ρηνιώ Δραγασάκη έφτιαξε ένα εύπλαστο, σεναριακό μείγμα φαντασίας και ρεαλισμού, με προοπτική την ενηλικίωση ή την ωρίμανση του ανθρώπου και το διαχειρίστηκε σκηνοθετικά με προσοχή σε δομή και χρόνο, ώστε να δουλευτεί εύκολα νοητικά από τον θεατή. Η ταινία, πράγματι, λειτουργεί σαν τις καραμέλες «Cosmic Candy», αυτές που σκάνε στο στόμα, αφήνοντας το άρωμα και την γεύση τους να γεμίσουν με θόρυβο και χαρά τις αισθήσεις και έπειτα να χυθούν ζαχαρένια στην διάθεση μας.  

Αξιολόγηση Ταiνιας

* * * * *  Αριστούργημα * * * * Εξαιρετική * * * Ενδιαφέρουσα * * Προβληματική * Αδιάφορη @ Κάκιστη

«Το Απίθανο Ταξίδι ενός Φακίρη»
«The Gentlemen»

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/